Παρασκευή, 4 Οκτ.
24oC Αθήνα

Καμπανάκι για την Κίνα οι απώλειες 6,5 τρισ. δολαρίων από τις χρηματαγορές της

Καμπανάκι για την Κίνα οι απώλειες 6,5 τρισ. δολαρίων από τις χρηματαγορές της

Το ξεπούλημα των κινεζικών μετοχών επιδεινώνει την κρίση εμπιστοσύνης στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου (σ.σ. Κίνα), αυξάνοντας την πίεση στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να σταματήσουν την καθοδική πορεία, αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg.

Ένας δείκτης αναφοράς των μετοχών της Κίνας πλησιάζει στο χαμηλότερο κλείσιμο από τον Ιανουάριο του 2019, ένα από τα πολλά ζοφερά ορόσημα που αντικατοπτρίζουν το βάθος της κατήφειας στην αγορά των 8 τρισ. δολαρίων. Με πτώση περίπου 7% φέτος, ο δείκτης CSI 300 κινείται προς μια άνευ προηγουμένου τέταρτη πτώση φέτος, ενώ ο δείκτης MSCI για τις κινεζικές μετοχές οδεύει προς τη μεγαλύτερη περίοδο υποαπόδοσης έναντι των παγκόσμιων μετοχών από την αλλαγή του αιώνα μέχρι σήμερα.

Οι πιέσεις πώλησης αυξάνονται καθώς η κρίση των ακινήτων στην Κίνα παρασύρει τις καταναλωτικές δαπάνες και οι γεωπολιτικές εντάσεις υποβόσκουν πριν από τις εκλογές στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο. Ο κίνδυνος για την κυβέρνηση του Σι Τζινπίνγκ είναι ότι η πτώση της αγοράς θα διαβρώσει περαιτέρω την εμπιστοσύνη μεταξύ των καταναλωτών και των επιχειρήσεων, υποδαυλίζοντας αποπληθωριστικές τάσεις στην οικονομία.

Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο τα κρατικά ταμεία έχουν δαπανήσει δισεκατομμύρια δολάρια προσπαθώντας να στηρίξουν τις τιμές των μετοχών, χωρίς αποτέλεσμα.

Συνολικά, περίπου 6,5 τρισ.δολάρια έχουν χαθεί από την αγοραία αξία των μετοχών της Κίνας και του Χονγκ Κονγκ από την κορύφωση που σημειώθηκε το 2021. Αυτό είναι σχεδόν ίσο με το μέγεθος της ιαπωνικής αγοράς μετοχών. Σήμερα (10.9.2024) ο δείκτης CSI 300 υποχώρησε έως και 0,5%, αυξάνοντας τις απώλειες τον Σεπτέμβριο σε πάνω από 4%.

Ενώ έχουν υπάρξει αρκετές ανακάμψεις τα τελευταία χρόνια, οι περισσότερες έχουν αποτύχει μέσα σε λίγες εβδομάδες. Υπήρχαν ελπίδες ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά φέτος, καθώς οι κινεζικοί δείκτες αναφοράς βελτιώθηκαν από τον Φεβρουάριο έως τα μέσα Μαΐου. Αυτό αποδείχθηκε ότι ήταν άλλη μια ψευδής εικόνα, καθώς η οικονομική αδυναμία παρέμεινε και τα κέρδη δεν κατάφεραν να ανακάμψουν.

Διεθνή Τελευταίες ειδήσεις