Διεθνή

Κριστίν Λαγκάρντ: Η ΕΚΤ βρίσκεται κοντά στον στόχο της για τον πληθωρισμό – Μένουμε σε εγρήγορση

Ζήτησε προσοχή των υπευθύνων για τις αυξήσεις των τιμών στις υπηρεσίες

Κοντά στον στόχο της για τον πληθωρισμό βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), αλλά πρέπει να παραμείνει σε εγρήγορση για τους παραμένοντες κινδύνους σε ορισμένους τομείς, σύμφωνα με την πρόεδρο Κριστίν Λαγκάρντ.

«Πλησιάζουμε πολύ κοντά σε αυτό το στάδιο όπου μπορούμε να δηλώσουμε ότι έχουμε φέρει τον πληθωρισμό με βιώσιμο τρόπο στο μεσοπρόθεσμο στόχο μας του 2%», δήλωσε η Λαγκάρντ σε podcast των FT σήμερα (23.12.2024). «Το λέω αυτό με μια μικρή επιφύλαξη, διότι εξακολουθώ να πιστεύω ότι πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί όσον αφορά τις υπηρεσίες».

Σημείωσε ότι η αύξηση των τιμών στον εν λόγω κλάδο παραμένει σχεδόν διπλάσια από τον στόχο της ΕΚΤ, προτρέποντας επίσης τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να παρακολουθούν την πορεία των μισθών και των εταιρικών κερδών στην ευρωζώνη.

Τα σχόλια έρχονται στο τέλος ενός έτους κατά το οποίο η Λαγκάρντ και οι συνάδελφοί της άρχισαν να χαλαρώνουν την άνευ προηγουμένου σύσφιξη της νομισματικής τους πολιτικής. Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι θα μειώσουν το επιτόκιο καταθέσεων άλλες τέσσερις φορές το 2025, προσθέτοντας τέσσερις κινήσεις το 2024 και φέρνοντάς το στο 2% στα μέσα του έτους από 3% τώρα.

Οι περισσότεροι αξιωματούχοι προτιμούν μια «σταδιακή» προσέγγιση για τη χαλάρωση της πολιτικής – κάτι που οι αγορές ερμηνεύουν γενικά ότι σημαίνει βήματα 25 μονάδων βάσης.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Διεθνή
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Διεθνή: Περισσότερα άρθρα
ΗΠΑ – Ινδονησία: Κλείδωσε η συμφωνία για τους τελωνειακούς δασμούς
Ο ΥΠΟΙΚ της Ινδονησίας ανακοίνωσε πως οι δυο κυβερνήσεις κατέληξαν στις λεπτομέρειες διμερούς συμφωνίας έπειτα από συνάντησή του στην Ουάσιγκτον με τον αμερικανό αντιπρόσωπο για το εμπόριο, Τζέιμισον Γκριρ
iStock
Γαλλία: Αμφιβολίες για το έλλειμμα καθώς καθυστερεί ο προϋπολογισμός του 2026
Ο Λεκορνί δήλωσε ότι λυπάται που ορισμένοι βουλευτές δεν είχαν τη βούληση να καταλήξουν σε συμφωνία και ανέφερε ότι «Το Κοινοβούλιο δεν θα μπορέσει να ψηφίσει προϋπολογισμό για τη Γαλλία πριν από το τέλος του έτους»
Euro banknotes and coins in front of the national flag of France