Πέμπτη, 25 Ιουλ.
28oC Αθήνα

Λαγκάρντ: Παρακολουθούμε τις αγορές μετά την κήρυξη πρόωρων εκλογών στη Γαλλία

Λαγκάρντ: Παρακολουθούμε τις αγορές μετά την κήρυξη πρόωρων εκλογών στη Γαλλία

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι οι αξιωματούχοι είναι «προσεκτικοί» με τις εξελίξεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές, λίγο αφότου ο συνάδελφός της Φίλιπ Λέιν δήλωσε ότι δεν ανησυχεί για τις αναταράξεις στη Γαλλία.

«Η σταθερότητα των τιμών πηγαίνει παράλληλα με τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα», δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ στους δημοσιογράφους σήμερα (17.6.2024), ενώ επισκεπτόταν έναν ερευνητικό χώρο κβαντικών υπολογιστών στο Μασί της Γαλλίας, νοτιοδυτικά του Παρισιού. «Προσέχουμε την καλή λειτουργία των χρηματοπιστωτικών αγορών και νομίζω ότι σήμερα σε κάθε περίπτωση συνεχίζουμε να είμαστε προσεκτικοί, αλλά περιοριζόμαστε σε αυτό».

Οι γαλλικές αγορές ξεκίνησαν την εβδομάδα δείχνοντας κάποια σημάδια σταθεροποίησης μετά την υπόσχεση της ακροδεξιάς ηγέτιδας Μαρίν Λεπέν να συνεργαστεί με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, αν επικρατήσει στις επερχόμενες εθνικές εκλογές. Ο επικεφαλής του κράτους προκήρυξε την ψηφοφορία αυτή μετά την ήττα του κόμματός του σε μια περιφερειακή ψηφοφορία για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Νωρίτερα σήμερα, ο Λέιν -ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ- ήταν αισιόδοξος για την αναταραχή της περασμένης εβδομάδας, όταν ρωτήθηκε σχετικά σε εκδήλωση του Reuters στο Λονδίνο. «Αυτό που βλέπουμε στις αγορές είναι, φυσικά, μια ανατιμολόγηση», είπε. «Δεν είναι, ξέρετε, ο κόσμος της άτακτης δυναμικής της αγοράς».

Ο γενικός τόνος των παρατηρήσεων των υπευθύνων χάραξης πολιτικής συμβαδίζει με το δημοσίευμα του Bloomberg την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με το οποίο οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ δεν βλέπουν λόγο ανησυχίας στις πρόσφατες αναταράξεις της αγοράς.

Σε πιο γενικά σχόλια, ο Λέιν εξήγησε το σκεπτικό του έκτακτου εργαλείου κρίσης της κεντρικής τράπεζας, γνωστό ως Transmission Protection Instrument ή TPI.

“Είναι πολύ σημαντικό η ΕΚΤ να καταστήσει σαφές ότι δεν θα ανεχθούμε αδικαιολόγητες και άτακτες δυναμικές της αγοράς που θα αποτελούσαν σοβαρή απειλή για τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής”, είπε. “Δεν μπορούμε να έχουμε μια περίπτωση όπου ουσιαστικά ο πανικός στην αγορά, η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά, το συναίσθημα στην αγορά διαταράσσει τη νομισματική μας πολιτική”. 

Όσον αφορά τον πληθωρισμό και τα επιτόκια, η Lane επανέλαβε την πεποίθηση της ΕΚΤ ότι η αύξηση των τιμών καταναλωτή θα επανέλθει στο στόχο του 2% το δεύτερο εξάμηνο του 2025 και ότι οι αξιωματούχοι δεν προσηλώνονται σε κάποια συγκεκριμένη πορεία.

Διεθνή Τελευταίες ειδήσεις