Κυριακή, 16 Ιουν.
24oC Αθήνα

Λουίς ντε Γκίντος (ΕΚΤ): Η μείωση των επιτοκίων κατά ένα τέταρτο τον Ιούνιο είναι συνετή προσέγγιση

Λουίς ντε Γκίντος (ΕΚΤ): Η μείωση των επιτοκίων κατά ένα τέταρτο τον Ιούνιο είναι συνετή προσέγγιση

Μια μείωση των επιτοκίων κατά ένα τέταρτο της μονάδας τον επόμενο μήνα φαίνεται λογική στον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Λουίς ντε Γκίντος, σύμφωνα με συνέντευξή του στην εφημερίδα Oberösterreichische Nachrichten.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δήλωσε «Ήμασταν πολύ διαφανείς σχετικά με την απόφαση στη συνεδρίαση του Ιουνίου», και συμπλήρωσε «Και ακολουθούμε μια συνετή προσέγγιση, η οποία θα συνηγορούσε υπέρ μιας μείωσης (σ.σ. των επιτοκίων) κατά 25 μονάδες βάσης», σύμφωνα με το Bloomberg.

  • «Υπάρχει τεράστιος βαθμός αβεβαιότητας. Δεν έχουμε λάβει καμία απόφαση σχετικά με τον αριθμό των μειώσεων των επιτοκίων ή το μέγεθός τους. Θα δούμε πώς θα εξελιχθούν τα οικονομικά δεδομένα».
  • Ερωτηθείς αν είναι πιθανή η αύξηση των επιτοκίων, ο Γκίντος είπε ότι «δεν είναι αυτό το βασικό μας σενάριο».
  • «Εξαρτάται από το πώς θα εξελιχθεί ο πληθωρισμός. Πιστεύουμε ότι θα παρουσιάζει διακυμάνσεις βραχυπρόθεσμα και θα συγκλίνει σταθερά στον ορισμό μας για τη σταθερότητα των τιμών, δηλαδή στο 2%, το 2025».
  • «Υπάρχουν όμως κάποιοι κίνδυνοι: πώς εξελίσσονται οι μισθοί, τι συμβαίνει με την παραγωγικότητα, το μοναδιαίο κόστος εργασίας και τα μειούμενα περιθώρια κέρδους, για να αναφέρουμε τους κυριότερους παράγοντες. Σε αυτά προστίθενται γεωπολιτικοί κίνδυνοι και αβεβαιότητες – ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία, η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, πιθανές εντάσεις στη Νοτιοανατολική Ασία. Πρέπει να παραμείνουμε πολύ προσεκτικοί. Τίποτα δεν είναι προκαθορισμένο όσον αφορά τις περικοπές ή τις αλλαγές στα επιτόκια».

 

Διεθνή Τελευταίες ειδήσεις