Παρασκευή, 1 Μαρ.
16oC Αθήνα

Ο οίκος Moody’s μείωσε σε αρνητική την προοπτική του αξιόχρεου της Κίνας

Ο οίκος Moody’s μείωσε σε αρνητική την προοπτική του αξιόχρεου της Κίνας
Φωτογραφία-Reuters

Μείωσε σε αρνητική, από σταθερή, την προοπτική του αξιόχρεου της Κίνας ο οίκος αξιολόγησης Moody’s σήμερα (5.12.23). Ενώ επικαλέστηκε χαμηλότερη μεσοπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη και τον κίνδυνο από μια μείζονα διόρθωση στον εκτεταμένο τομέα ακινήτων της χώρας.

Η υποβάθμιση του αξιόχρεου καθρεφτίζει αυξανόμενες ενδείξεις ότι οι αρχές θα πρέπει να παράσχουν οικονομική στήριξη σε υπερχρεωμένες τοπικές κυβερνήσεις και κρατικές εταιρείες, δημιουργώντας εκτεταμένους κινδύνους για τη δημοσιονομική, οικονομική και θεσμική ισχύ της Κίνας, όπως υπογραμμίζει ο Moody’s σε δήλωση που εξέδωσε.

Όπως επισημαίνει ο Moody’s, «Η αλλαγή της προοπτικής αντανακλά επίσης τους αυξημένους κινδύνους που σχετίζονται με δομικά και επίμονα χαμηλότερη μεσοπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη και συνεχιζόμενη συρρίκνωση του τομέα ακινήτων».

Το κινεζικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε πως είναι απογοητευμένο από την υποβάθμιση στην οποία προχώρησε ο Moody’s και πρόσθεσε πως η κινεζική οικονομία θα διατηρήσει μια θετική τάση. Υποστήριξε επίσης πως οι κίνδυνοι για τον τομέα των ακινήτων και για τις τοπικές κυβερνήσεις είναι ελεγχόμενοι.

Διεθνή Τελευταίες ειδήσεις