Δευτέρα, 15 Απρ.
28oC Αθήνα

Οι ΗΠΑ επιβάλλουν νέες κυρώσεις στη Ρωσία μετά το θάνατο του Ναβάλνι

Οι ΗΠΑ επιβάλλουν νέες κυρώσεις στη Ρωσία μετά το θάνατο του Ναβάλνι

Οι ΗΠΑ παρουσίασαν σήμερα (23.02.24) το μεγαλύτερο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας ανήμερα της 2ετούς επετείου της εισβολής  της στην Ουκρανία, στοχοποιώντας περισσότερα από 500 άτομα και επιχειρήσεις σε μία νέα προσπάθεια να συμπιέσουν την οικονομία της χώρας και να στείλουν ένα μήνυμα για τον θάνατο του αντιφρονούντα Αλεξέι Ναβάλνι, σύμφωνα με το Bloomberg.

Μεταξύ των προσώπων και επιχειρήσεων στις οποίες επιβλήθηκαν κυρώσεις από μεριάς ΗΠΑ περιλαμβάνονται το σύστημα πληρωμών της Ρωσίας Mir, ένας κατασκευαστής στρατιωτικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών και το κορυφαίο προσωπικό του, καθώς και τρία άτομα που συνδέονται με τον θάνατο του Ναβάλνι νωρίτερα αυτό το μήνα σε ρωσική φυλακή. Μια συμβουλευτική ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε ότι οι κινήσεις – οι οποίες περιλαμβάνουν επίσης πιέσεις στην κρατική εταιρεία ατομικής ενέργειας της Ρωσίας Rosatom  – είχαν ως στόχο να “επιβάλουν πρόσθετο κόστος στη Ρωσία τόσο για την εσωτερική καταστολή όσο και για την εξωτερική επιθετικότητα” υπό την ηγεσία του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

“Γι’ αυτό ανακοινώνω περισσότερες από 500 νέες κυρώσεις ως απάντηση στον κτηνώδη κατακτητικό πόλεμο του Πούτιν, ως απάντηση στον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι”, δήλωσε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σήμερα (23.02.24) στον Λευκό Οίκο. “Δεν μπορούμε να απομακρυνθούμε τώρα. Σε αυτό ποντάρει ο Πούτιν”.

Εξίσου σημαντικό ήταν αυτό που έμεινε εκτός του καταλόγου: οι ΗΠΑ απέφυγαν σε μεγάλο βαθμό τις κυρώσεις στον τομέα των μετάλλων της Ρωσίας και απέφυγαν σημαντικές κυρώσεις στον τομέα της ενέργειας, εν μέσω επιφυλακτικότητας για οικονομικούς κλυδωνισμούς σε μια χρονιά εκλογών. Αυτό οδήγησε σε προβλέψεις ότι η οικονομία της Ρωσίας – η οποία άντεξε σε μεγάλο βαθμό την εκστρατεία κυρώσεων – θα συνεχίσει να αναπτύσσεται.

“Οι τελευταίες ανακοινώσεις σηματοδοτούν μόνο μια σταδιακή αυστηροποίηση του καθεστώτος κυρώσεων και εξακολουθούμε να εκτιμούμε ότι η οικονομία της Ρωσίας θα αναπτυχθεί κατά περίπου 1% έως 1,5% το 2024”, δήλωσε σε σημείωμά του ο Alexander Isakov, οικονομολόγος για τη Ρωσία στο Bloomberg Economics. Οι κυρώσεις κατά της Μιρ θα περιπλέξουν την πρόσβαση της Ρωσίας στη δυτική τεχνολογίας «αλλά δεν είναι πιθανό να κλείσει τελείως αυτά τα κανάλια».

Διεθνή Τελευταίες ειδήσεις