Πέμπτη, 2 Μαΐ
17oC Αθήνα

Ουκρανία – ΔΝΤ: Πρόγραμμα λιτότητας σε περίπτωση «παγώματος» της αμερικανικής οικονομικής στήριξης

Ουκρανία – ΔΝΤ: Πρόγραμμα λιτότητας σε περίπτωση «παγώματος» της αμερικανικής οικονομικής στήριξης
Φωτογραφία-iStock

Η Ουκρανία εξετάζει ένα σχέδιο μέτρων – που περιλαμβάνει διευρυμένες πωλήσεις εγχώριων ομολόγων, αυξήσεις φόρων και περικοπές δαπανών – για να καλύψει μια «τρύπα» στον προϋπολογισμό της, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει χρήματα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), εάν η κρίσιμη βοήθεια των ΗΠΑ παραμείνει μπλοκαρισμένη (σ.σ. το Κογκρέσο χθες (8.2.2024) «πάγωσε» τη νέα στήριξη προς το Κίεβο), σύμφωνα με το Bloomberg.

Ουκρανοί αξιωματούχοι σκοπεύουν να προτείνουν το σχέδιο στο ΔΝΤ, κατά τη διάρκεια επίσκεψης του τεχνικού κλιμακίου στο Κίεβο την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg.

Τα μέτρα είναι απαραίτητα για να διαβεβαιωθεί το ΔΝΤ ότι η Ουκρανία μπορεί να εξυπηρετήσει τα χρέη της, σε περίπτωση που οι σύμμαχοι αποτύχουν να παράσχουν βοήθεια, προϋπόθεση για το δανειακό του πρόγραμμα, ύψους 15,6 δισ. δολαρίων.

Το προσωπικό του ΔΝΤ, με επικεφαλής τον επικεφαλής της αποστολής του Ταμείου στην Ουκρανία Γκάβιν Γκρέι, θα επισκεφθεί το Κίεβο για τρεις ημέρες από την ερχόμενη Δευτέρα (12.02.24), πριν από τις επίσημες συνομιλίες για την Ουκρανία στη γειτονική Πολωνία, είπαν οι ίδιες πηγές. Η επίσκεψη πραγματοποιείται πριν από την αξιολόγηση του δανειακού προγράμματος από το ΔΝΤ, η οποία θα ξεκινήσει αργότερα τον Φεβρουάριο και θα ξεκλειδώσει μια δόση βοήθειας ύψους 900 εκατ. δολαρίων.

Η Ουκρανία προσφέρθηκε να συζητήσει ένα «σχέδιο δράσης» με το ΔΝΤ σε περίπτωση διακοπής της εξωτερικής βοήθειας, ανέφερε η κεντρική τράπεζα σε σχόλιο που έστειλε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο Bloomberg News. Εξακολουθεί να αναμένει ότι η βοήθεια θα συνεχιστεί «τους επόμενους μήνες» και το ΔΝΤ συμμερίζεται αυτή την άποψη, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

«Τα μέτρα που προβλέπονται από το Σχέδιο Β συζητούνται επί του παρόντος και ενδεχομένως θα περιλαμβάνουν την ενεργοποίηση της εγχώριας αγοράς δανεισμού, τη δημοσιονομική βελτιστοποίηση και εξυγίανση», ανέφερε η κεντρική τράπεζα.

Ενώ η Ουκρανία εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της, το υπουργείο Οικονομικών και η κεντρική τράπεζα πιστεύουν ότι υπάρχει κίνδυνος το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ να μην εγκρίνει την επόμενη εκταμίευση του δανείου χωρίς το δημοσιονομικό σχέδιο, εάν τα αμερικανικά κεφάλαια εξακολουθούν να είναι μπλοκαρισμένα, δήλωσε Ουκρανός αξιωματούχος. Το Κίεβο έχει προγραμματιστεί να λάβει 5,3 δισ. δολάρια από το πρόγραμμα του ΔΝΤ φέτος.

Η βασική πηγή κεφαλαίων που θα αντικαταστήσει τα κεφάλαια από τις ΗΠΑ θα είναι η επέκταση του εγχώριου κρατικού δανεισμού, δήλωσε ο αξιωματούχος. Οι τράπεζες της Ουκρανίας έχουν υψηλή ρευστότητα και η κυβέρνηση αναμένει ότι θα συνεχίσουν να επενδύουν τα μετρητά, τα οποία αποφεύγουν να δανείζουν λόγω των πολεμικών κινδύνων, σε κρατικά ομόλογα υψηλής απόδοσης.

Αυτό θα μπορούσε να αποφέρει έσοδα τουλάχιστον 5 δισ. δολαρίων το 2024, όπως δήλωσε ο αξιωματούχος. Η κυβέρνηση θα μπορούσε επίσης να αυξήσει τους φόρους ή να μειώσει τις δαπάνες αν χρειαστεί, σύμφωνα με τον αξιωματούχο.

Περισσότερα από 60 δισ. δολάρια για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας, που ζήτησε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, τα περισσότερα από τα οποία προορίζονται για όπλα, έχουν μπλοκαριστεί στο Κογκρέσο. Η αμερικανική Γερουσία σηματοδότησε την υποστήριξη της πολεμικής βοήθειας προς την Ουκρανία και το Ισραήλ σε μια δοκιμαστική ψηφοφορία την Πέμπτη.

Ωστόσο, ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής των Αντιπροσώπων αντιτίθενται κατηγορηματικά στη βοήθεια προς την Ουκρανία και άλλοι θέλουν να αναζωπυρώσουν τις προσπάθειες να τη συνδέσουν με τη δράση για την ανάσχεση ενός μεταναστευτικού κύματος ρεκόρ στα σύνορα των ΗΠΑ.

Το ΔΝΤ, με έδρα την Ουάσιγκτον, ενέκρινε πέρυσι το τετραετές δάνειο για την Ουκρανία, για πρώτη φορά που δανείζει ένα κράτος σε εμπόλεμη κατάσταση. Το πρόγραμμα συντονίστηκε με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις ΗΠΑ και άλλες χώρες της Ομάδας των Επτά, οι οποίες υποσχέθηκαν οικονομική βοήθεια για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του Κιέβου.

Το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ ενέκρινε την εκταμίευση 900 εκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία τον Δεκέμβριο και προέτρεψε άλλες χώρες και δανειστές να ακολουθήσουν τις δεσμεύσεις τους, οι οποίες πέρυσι ανήλθαν σε 122 δισ. δολάρια. Ένα πακέτο της ΕΕ ύψους 50 δισ. ευρώ (55,6 δισ. δολαρίων) εγκρίθηκε τελικά την περασμένη εβδομάδα.

Διεθνή Τελευταίες ειδήσεις