Δευτέρα, 17 Ιουν.
31oC Αθήνα

Πολυεθνικές εταιρείες: Πόσο αποφασισμένη είναι η Κομισιόν να εξαλείψει τις παράνομες πρακτικές

Πολυεθνικές εταιρείες: Πόσο αποφασισμένη είναι η Κομισιόν να εξαλείψει τις παράνομες πρακτικές

Διαδοχικά γεγονότα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) αναδεικνύουν ως ένα από τα «καυτά» θέματα των ημερών την ανάγκη περιορισμού των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών των πολυεθνικών εταιρειών, με την Κομισιόν αποφασισμένη να παρέμβει ευρύτερα.

Από την επιστολή του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, το πρόστιμο – γίγας στη Mondelez, έως και το κοινό αίτημα μεταξύ οκτώ κρατών μελών προς την Κομισιόν για να αναλάβει δράση εναντίον των μεθόδων που μετέρχονται οι πολυεθνικές, ο διάλογος έχει «ανάψει» για τα καλά.

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εμφανίζεται αποφασισμένη να «τρέξει» το ζήτημα και να μην «ξεχαστούν» τα αιτήματα των κρατών σε κάποιο αρχείο.

Πηγές της Κομισιόν αναφέρουν στο newsit.gr σε σχέση με τις τελευταίες εξελίξεις, πως το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην εξάλειψη αδικαιολόγητων κανονιστικών και μη κανονιστικών φραγμών με στόχο να διασφαλίσει την καλύτερη λειτουργία της ενιαίας αγοράς, η εμβάθυνση της οποίας, άλλωστε, αποτελεί επίκαιρο και σημαντικό σημείο της ευρωπαϊκής ατζέντας, με τους εδαφικούς περιορισμούς εφοδιασμού (TSC) των πολυεθνικών να θεωρούνται ως αναχώματα.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, η Κομισιόν διεξήγαγε μελέτη το 2020, η οποία επιβεβαίωσε την ύπαρξη αυτών των μη κανονιστικών περιορισμών που επιβάλλονται από τους προμηθευτές στους λιανοπωλητές, εμποδίζοντάς τους να προμηθεύονται στη χώρα της επιλογής τους, εκτιμώντας μάλιστα ότι οι καταναλωτές θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν 14,1 δισ. ευρώ εάν καταργούνταν τα TSC.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία περί ανταγωνισμού, οι πρακτικές αυτές είναι παράνομες και μονομερείς και απαγορεύονται εάν ο κατασκευαστής κατέχει δεσπόζουσα θέση στην αγορά εισαγωγής.

Η Κομισιόν έχει αναλάβει και συνεχίζει να αναλαμβάνει μια σειρά τέτοιων υποθέσεων, καθώς πριν από το πρόστιμο της Mondelez στις 23 Μαΐου 2024, ύψους 337,5 εκατ. ευρώ, για παρεμπόδιση του διασυνοριακού εμπορίου σοκολάτας, μπισκότων και προϊόντων καφέ μεταξύ των κρατών μελών, είχε προηγηθεί, το 2019, πρόστιμο ύψους 200 εκατ. ευρώ στην AB InBev επειδή εμπόδισε φθηνότερες εισαγωγές της μπύρας Jupiler από την Ολλανδία στο Βέλγιο, καταχρώμενη τη δεσπόζουσα θέση της στη βελγική αγορά μπύρας.

Οι πηγές της Κομισιόν ξεκαθαρίζουν πως δεν θα διστάσει να δράσει για προστατεύσει τους καταναλωτές διερευνώντας κατά προτεραιότητα τις υποθέσεις αυτές, εξηγώντας πως αν και η επιβολή του ανταγωνισμού ως τέτοια δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα στη ρίζα του, μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο.

Προσθέτουν πως στην πορεία μετάβασης για το οικοσύστημα του λιανεμπορίου που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο του 2024, η Κομισιόν πρότεινε να ξεκινήσει διάλογος μεταξύ των ενδιαφερόμενων φορέων, δηλαδή των διεθνών προμηθευτών επώνυμων προϊόντων, των λιανοπωλητών και των καταναλωτών, για την ανεύρεση λύσεων

Κατά τον ίδιο τρόπο, προωθείται περαιτέρω συζήτηση με τα κράτη μέλη.

Διεθνή Τελευταίες ειδήσεις