Δευτέρα, 29 Απρ.
18oC Αθήνα

Πως η Nvidia κατέληξε να αξίζει περισσότερο από όλες τις ενεργειακές εταιρείες των ΗΠΑ

Πως η Nvidia κατέληξε να αξίζει περισσότερο από όλες τις ενεργειακές εταιρείες των ΗΠΑ

Η μετοχή της Nvidia έχει αυξηθεί κατά 100+% κατά το τελευταίο έτος και τον προηγούμενο μήνα ξεπέρασε σε κεφαλαιοποίηση όλες τις εταιρείες ενέργειας του δείκτη S&P 500 μαζί. Η Nvidia «καβαλάει» με αυτόν τον τρόπο το κύμα της Τεχνητής Νοημοσύνης, καθώς κατασκευάζει το υλισμικό στο οποίο αναγκαστικά βασίζεται όλη αυτή η υποσχόμενη τεχνολογία.

Άλλωστε, η Nvidia είναι μέλος ενός πολύ κλειστού ολιγοπωλίου και κατ’ επέκταση ίσως είναι φυσιολογικό να βιώνει μια τόσο μεγάλη έκρηξη η μετοχή της. Αυτό που δεν είναι τόσο φυσιολογικό είναι το πόσο υποτιμημένες είναι συγκριτικά οι ενεργειακές μετοχές διεθνώς.

Η μετοχή του πετρελαϊκού γίγαντα ExxonMobil βρίσκεται στις μέρες μας ελάχιστα πάνω από τα επίπεδα της προηγούμενης δεκαετίας, αν συνυπολογίσουμε τον πληθωρισμό.

Η Chevron βρίσκεται σε καλύτερη μοίρα, όμως η Total είναι σε στασιμότητα, όπως και η Shell, καθώς το στοίχημά τους να ποντάρουν στις ΑΠΕ είχε ανάμεικτα αποτελέσματα.

Αντίστοιχη εικόνα παρατηρείται και στις μετοχές των εταιρειών ηλεκτρισμού που αντιμετωπίζουν τις δικές τους προκλήσεις, όπως και των ΑΠΕ που προσπαθούν να ανακάμψουν μετά από δύο δύσκολα χρόνια.

Σε γενικές γραμμές, οι ενεργειακοί όμιλοι αδυνατούν να δημιουργήσουν συναρπαστικά τεχνολογικά αφηγήματα που θα δελεάσουν τους απανταχού επενδυτές. Θεωρούνται αργοκίνητα καράβια, χρήσιμα μόνο για να εκμεταλλευτεί κανείς τις κυκλικές αυξομειώσεις των εμπορευμάτων.

Η αγορά στις μέρες μας επιβραβεύει μονάχα ότι έχει σχέση με την πληροφορική και το λογισμικό (Tesla, Intel, Microsoft, Amazon κτλ).

Ίσως αυτό είναι λίγο άδικο, διότι στην ενέργεια λαμβάνει χώρα άφθονη καινοτομία. Μονάχα την προηγούμενη δεκαετία το κόστος των φωτοβολταϊκών ή των μπαταριών λιθίου υποχώρησε ολόκληρες τάξεις μεγέθους.

Σήμερα αναπτύσσονται νέες μέθοδοι παραγωγής καθαρού υδρογόνου, αποθήκευσης ενέργειας, διαχείρισης της ζήτησης και πολλά ακόμη.

Τέλος, υπάρχει και η «αγνωμοσύνη» της αγοράς. Η ενέργεια έχει φτάσει να θεωρείται ένα μικρό μέρος της οικονομίας (κάτω από 10%), αλλά στην πραγματικότητα είναι όλη η οικονομία. Δίχως ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, ουράνιο και πετρέλαιο δεν υπάρχουν data centers, παραγγελίες από την Κίνα, έξυπνες συσκευές κτλ.

Διεθνή Τελευταίες ειδήσεις