Τρίτη, 28 Μαΐ
20oC Αθήνα

Σίμκους (ΕΚΤ): «Παράθυρο» για αναβολή μείωσης των επιτοκίων λόγω κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή

Σίμκους (ΕΚΤ): «Παράθυρο» για αναβολή μείωσης των επιτοκίων λόγω κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή

Ανοιχτός σε όλα τα ενδεχόμενα παρουσιάστηκε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Γκεντίμινας Σίμκους, σε ό,τι αφορά στη μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο, σε περίπτωση ευρύτερης κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή μετά από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ.

Ο Λιθουανός αξιωματούχος της ΕΚΤ, δήλωσε πως σοβαρά σοκ, όπως μια ενδεχόμενη κλιμάκωση της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, θα μπορούσαν στην καλύτερη περίπτωση να αποτρέψουν την μείωση των επιτοκίων το καλοκαίρι. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι δεν αναμένει οικονομικές εκπλήξεις μέχρι τον Ιούνιο οι οποίες θα ήταν ικανές να εμποδίσουν μια πρώτη μείωση, σύμφωνα με τη Handelsblatt.

Ωστόσο, οι γεωπολιτικές εξελίξεις θα μπορούσαν να επηρεάσουν την απόφαση. Η ιρανική επίθεση στο Ισραήλ το Σαββατοκύριακο (13-14/4) έχει αυξήσει τη νευρικότητα στις χρηματοπιστωτικές αγορές, αν και υπήρξαν μόνο μικρές αντιδράσεις της αγοράς στην αρχή της εβδομάδας.

Εάν η κατάσταση στη Μέση Ανατολή κλιμακωθεί, οι τιμές του πετρελαίου θα βρεθούν στο επίκεντρο της προσοχής. Το Ιράν είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου στον κόσμο. Πιθανές κυρώσεις θα μειώσουν την προσφορά.

Το Ιράν, με τη σειρά του, θα μπορούσε να κλείσει τα Στενά του Ορμούζ μπλοκάροντας στη ναυτιλιακή κίνηση. Περίπου το ένα πέμπτο της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου μεταφέρεται καθημερινά μέσω αυτού του στενού.

Και τα δύο θα προκαλούσαν περαιτέρω άνοδο των τιμών του πετρελαίου – ένας βασικός κίνδυνος για τον πληθωρισμό που απασχολεί και την ΕΚΤ. Οι τιμές έχουν ήδη αυξηθεί κατά σχεδόν δέκα τοις εκατό τις τελευταίες εβδομάδες.

Οι χρηματοπιστωτικές αγορές αναμένουν επί του παρόντος ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μειώσει τα επιτόκια τρεις φορές φέτος: Οι εικασίες επικεντρώνονται σε μια ακολουθία κινήσεων τον Ιούνιο, τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με τον Σίμκους, ωστόσο, θα μπορούσαν να υπάρξουν και περισσότερες από τρεις μειώσεις ετησίως – για παράδειγμα, εάν η νομισματική πολιτική χαλαρώσει και τον Ιούλιο. Ο ίδιος εκτιμά ότι η πιθανότητα για περισσότερα από τρία βήματα ξεπερνά το 50%. «Οι τρεις μειώσεις των επιτοκίων είναι μια συντηρητική εκτίμηση», δήλωσε ο Σίμκους.

«Βλέπω μια πιθανότητα μεγαλύτερη από 50% ότι θα υπάρξουν περισσότερες από τρεις μειώσεις φέτος», δήλωσε ο Σίμκους προσθέτοντας «βλέπω μεγαλύτερη από μηδενική πιθανότητα να ακολουθήσει μείωση επιτοκίων και τον Ιούλιο. Η απόφαση του Ιουλίου θα είναι σημαντική για τον καθορισμό της πορείας».

Διεθνή Τελευταίες ειδήσεις