Δευτέρα, 29 Απρ.
19oC Αθήνα

Σχέδιο οικονομικής στήριξης της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας ετοιμάζει η Κομισιόν

Σχέδιο οικονομικής στήριξης της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας ετοιμάζει η Κομισιόν

Η Κομισιόν θέλει να καλέσει τις κυβερνήσεις της Ευρώπης να αγοράσουν περισσότερο στρατιωτικό εξοπλισμό από ευρωπαίους κατασκευαστές και έτσι να μειώσουν την εξάρτηση από τις αμερικανικές εταιρείες, σύμφωνα με χθεσινό (26.02.24) δημοσίευμα της Ηandelsblatt, τις ίδιες ώρες που ο Μακρόν υποδεχόταν 19 ηγέτες κρατών μελών της ΕΕ στη συνδιάκεψη για τη στήριξη της Ουκρανίας.

«Τα κράτη μέλη θα πρέπει να αντιστρέψουν την τρέχουσα τάση αγοράς της συντριπτικής πλειονότητας των αμυντικών συστημάτων τους από μη ευρωπαίους βιομηχανικούς προμηθευτές», αναφέρει ένα προηγουμένως αδημοσίευτο σχέδιο της στρατηγικής της ΕΕ για τη στήριξη της αμυντικής βιομηχανίας, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας σε σχέση με το σχέδιο στήριξης της Κομισιόν..

Ο ρωσικός επιθετικός πόλεμος κατά της Ουκρανίας ανέδειξε τα στρατιωτικά και βιομηχανικά ελλείμματα των Ευρωπαίων, σημειώνει η Handelsblatt.

«Η Ένωση πρέπει να βελτιώσει γρήγορα την αμυντική της ετοιμότητα», προειδοποιεί η Koμισιόν στο έγγραφο, το οποίο ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς της ΕΕ, Τιερί Μπρετόν, και ο επικεφαλής διπλωμάτης της Ευρώπης, Ζοζέπ Μπορέλ, σχεδιάζουν να παρουσιάσουν την επόμενη εβδομάδα.

Μεταξύ άλλων, η Επιτροπή σχεδιάζει να δρομολογήσει ένα νέο πρόγραμμα στήριξης που θα προβλέπει την απαλλαγή από το ΦΠΑ για τους που προμηθεύονται από κοινού οι ευρωπαϊκές χώρες.

Ωστόσο, αμφιλεγόμενες συζητήσεις βρίσκονται ήδη στον ορίζοντα, ειδικά με το ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Handelsblatt, το σχέδιο αγοράς οπλικών συστημάτων κατά προτίμηση από ευρωπαίους κατασκευαστές στο μέλλον αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό στην έδρα της συμμαχίας. Μια οριοθέτηση από τις ΗΠΑ είναι λάθος, λένε. Αντίθετα, είναι σημαντικό να ενισχυθεί η διατλαντική αγορά όπλων.

Αλλά η Κομισιόν προφανώς θέλει να ακολουθήσει έναν διαφορετικό δρόμο και να ενισχύσει την ανεξαρτησία της Ευρώπης. Σχεδιάζει εκτεταμένα βήματα:

1. Χαμηλότερο κόστος

Η κοινή προμήθεια όπλων θα πρέπει «να γίνει όλο και περισσότερο ο κανόνας στην ΕΕ», αναφέρει το έγγραφο. Η Κομισιόν αναμένει ότι αυτό θα μειώσει το κόστος και θα βελτιώσει τη συμβατότητα μεταξύ των συστημάτων. Από το 2007, ο στόχος ήταν να πραγματοποιηθεί το 35% όλων των αγορών από κοινού. Μέχρι στιγμής, το σημάδι έχει χαθεί με μεγάλη διαφορά. Ο Μπρετόν θέλει τώρα να θέσει έναν νέο ποσοστιαίο στόχο. Τα συγκεκριμένα αριθμητικά στοιχεία δεν έχουν ακόμη αποφασιστεί.

Η βιομηχανία εξοπλισμών πρόκειται να είναι σε θέση να αυξήσει γρήγορα την παραγωγική ικανότητα για βασικά πολεμικά αγαθά σε μια κρίση. Αυτό γίνεται για να αποφευχθεί η επανάληψη της πανωλεθρίας των πυρομαχικών πυροβολικού. Η Επιτροπή είχε υποσχεθεί πριν από ένα χρόνο να στείλει ένα εκατομμύριο οβίδες στην Ουκρανία έως τον Μάρτιο του 2024. Μέχρι στιγμής, ούτε καν τα μισά από αυτά δεν έχουν παραδοθεί.

2. Ευκολότερη χρηματοδότηση

Η πρόσβαση στη χρηματοδότηση της βιομηχανίας όπλων πρόκειται να διευκολυνθεί – από τραπεζικά δάνεια έως κεφαλαιαγορές και επιδοτήσεις της ΕΕ.

Για τον σκοπό αυτό, πρέπει επίσης να τροποποιηθεί η εντολή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Μέχρι στιγμής, δεν έχει επιτραπεί στην αναπτυξιακή τράπεζα της ΕΕ να επενδύσει στην παραγωγή όπλων και πυρομαχικών.

Ουκρανία περιλαμβάνεται επίσης στη στρατηγική: πρόκειται να συμπεριληφθεί πλήρως στα ευρωπαϊκά εξοπλιστικά προγράμματα στο μέλλον. Το ακριβές έτος εξακολουθεί να σημειώνεται με ένα X.

Αλλά είναι ιδιαίτερα η απαίτηση ότι οι κυβερνήσεις της ΕΕ θα πρέπει να αγοράζουν από εγχώριους κατασκευαστές όπλων στο μέλλον που είναι πιθανό να προκαλέσει έντονες συζητήσεις – με το ΝΑΤΟ, αλλά και μεταξύ των κρατών μελών.

Η Γαλλία ελπίζει σε παραγγελίες

Η προσέγγιση «Αγοράστε ευρωπαϊκά» είναι ένα παλιό γαλλικό αίτημα. Εκτός από την ενίσχυση της ευρωπαϊκής κυριαρχίας, το Παρίσι ελπίζει ότι αυτό θα οδηγήσει σε νέες παραγγελίες για τις δικές του εταιρείες.

Στο Βερολίνο και σε άλλες πρωτεύουσες, ωστόσο, μια τέτοια πολιτική θεωρείται προστατευτική και αντιπαραγωγική, επειδή τα προϊόντα από τις ΗΠΑ, το Ισραήλ ή τη Νότια Κορέα είναι συχνά καλύτερα – και πάνω απ ‘όλα διαθέσιμα. Δεν είναι σαφές εάν η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (CDU) θα αποδυναμώσει τη ρήτρα «Αγοράστε ευρωπαϊκά» πριν από τη δημοσίευση της στρατηγικής.

Στο παρελθόν, πάντα τόνιζε τη σημασία της στενής συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες και διατηρεί μια καλή σχέση με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ (Jens Stoltenberg).

Η κριτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις συμφωνίες όπλων με μη ευρωπαίους προμηθευτές απευθύνεται κυρίως στο Βερολίνο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η γερμανική κυβέρνηση αγοράζει σε μεγάλη κλίμακα σε μη ευρωπαϊκές χώρες.

Σημαντικά τμήματα του ειδικού ταμείου ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Bundeswehr θα εισρεύσουν στις ΗΠΑ. Αυτό οφείλεται κυρίως στις δύο μεγάλες παραγγελίες για την Πολεμική Αεροπορία. Θα παραλάβει 35 μαχητικά αεροσκάφη F-35 από τη Lockheed Martin. Μαζί με τα ανταλλακτικά, τη συντήρηση και τον οπλισμό, η παραγγελία αξίζει σχεδόν δέκα δισεκατομμύρια ευρώ. Εκτός από τον παράγοντα χρόνο, υπάρχει ένας άλλος λόγος για την επιλογή της αμερικανικής εταιρείας.

Τα F-35 προορίζονται να εξασφαλίσουν τη συμμετοχή της Γερμανίας στην κοινή χρήση πυρηνικών όπλων, δηλαδή να μεταφέρουν αμερικανικές πυρηνικές βόμβες στον στόχο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Η πιστοποίηση που απαιτείται για αυτές τις αποστολές θα ήταν πιο περίπλοκη για ευρωπαϊκά μοντέλα όπως το Eurofighter. Επιπλέον, το F-35 είναι ήδη σε υπηρεσία με πολλές χώρες του ΝΑΤΟ ή εισάγεται εκεί.

Μια δεύτερη μεγάλη παραγγελία για 60 ελικόπτερα βαρέων μεταφορών πηγαίνει επίσης στον αμερικανικό κατασκευαστή Boeing. Τα CH-47 Chinook έρχονται επίσης επειδή οι ευρωπαίοι κατασκευαστές όπως η Airbus δεν προσφέρουν ελικόπτερο συγκρίσιμου μεγέθους. Η παραγγελία αξίζει περίπου οκτώ δισεκατομμύρια ευρώ. Όσον αφορά την αεράμυνα, η Γερμανία αγοράζει επίσης ορισμένα από τα προϊόντα της εκτός Ευρώπης.

Η διαθεσιμότητα είναι ζωτικής σημασίας για το Βερολίνο

Η πολιτική αγορών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης έχει να κάνει με το διάταγμα επιτάχυνσης του υπουργού Άμυνας Boris Pistorius (SPD). Έχει δηλώσει ότι ο παράγοντας χρόνος είναι η πρώτη προτεραιότητα και ως εκ τούτου έχει εκδώσει το σύνθημα της εστίασης κυρίως σε προϊόντα που διατίθενται στην αγορά. Ωστόσο, αυτό δεν πηγαίνει καλά παντού.

Σε ένα πρόσφατο έγγραφο θέσης, η Ομοσπονδιακή Ένωση της Γερμανικής Βιομηχανίας Ασφάλειας και Άμυνας (BDSV), το συνδικάτο IG Metall και το Οικονομικό Φόρουμ του SPD ζήτησαν έναν αξιόπιστο και στρατηγικό προσανατολισμό για την εγχώρια αμυντική βιομηχανία που υπερβαίνει κατά πολύ μια νομοθετική περίοδο. Χωρίς μακρόπνοα πολιτικά μέτρα, η στρατιωτική αεροπορία στη Γερμανία και την Ευρώπη ειδικότερα βρίσκεται στα πρόθυρα της αποβιομηχάνισης.

Ο Μπρετόν επιχειρηματολογεί επίσης προς αυτή την κατεύθυνση στη στρατηγική εξοπλισμών του. Είναι αλήθεια ότι τα κράτη της ΕΕ έχουν αυξήσει σημαντικά τις αμυντικές τους δαπάνες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, σύμφωνα με το 28σέλιδο προσχέδιο. Αλλά τα τέσσερα πέμπτα των αγορών όπλων τους έγιναν εκτός της ΕΕ.

Το αποτέλεσμα, είπε, είναι ένα «αυξανόμενο χάσμα» στην παραγωγική ικανότητα και μεγαλύτερη εξάρτηση από κρίσιμα οπλικά συστήματα. «Η τάση υπερβολικής εξάρτησης από τρίτες χώρες υπονομεύει την ασφάλεια του εφοδιασμού και την ελευθερία δράσης σε περίπτωση κρίσης», ανέφερε η Επιτροπή. Οι ΗΠΑ αναφέρονται ρητά.

Όπλα από τρίτες χώρες

Ο όγκος των παραγγελιών στο πλαίσιο του αμερικανικού προγράμματος εξαγωγών όπλων «Foreign Military Sales» αυξήθηκε κατά 89% μεταξύ 2021 και 2022. Επιπλέον, «ανερχόμενοι κατασκευαστές όπλων από άλλες τρίτες χώρες έχουν διεισδύσει στην ευρωπαϊκή αγορά» – προφανώς ένας υπαινιγμός για τη Νότια Κορέα, η οποία έχει συνάψει στενή συνεργασία όπλων, ειδικά με την πολωνική κυβέρνηση.

Πέρυσι, οι δύο χώρες υπέγραψαν συμφωνία όπλων αξίας περίπου 13 δισεκατομμυρίων ευρώ για τις πολωνικές ένοπλες δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων κορεατικών αρμάτων μάχης K2, αυτοκινούμενων οβιδοβόλων K9, πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων και μαχητικών αεροσκαφών.

Η πρόταση του Μπρετόν να αλλάξει η εντολή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) είναι επίσης πιθανό να συναντήσει αντίσταση. Μέχρι στιγμής, η αναπτυξιακή τράπεζα της ΕΕ δεν έχει τη δυνατότητα να επενδύσει σε πυρομαχικά και όπλα, αλλά μόνο σε τεχνολογίες «διπλής χρήσης» που μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο για πολιτικούς όσο και για στρατιωτικούς σκοπούς. Αυτά περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, δορυφορική τεχνολογία, ραντάρ ή drones. Προκειμένου να είναι σε θέση να χρηματοδοτήσουν εξοπλιστικά έργα, τα κράτη μέλη της ΕΕ θα πρέπει να αλλάξουν την εντολή της ΕΤΕπ.

Ο Μπρετόν υποστηρίζει τώρα ότι είναι απαραίτητη μια αλλαγή στην εντολή. Αυτό θα έστελνε επίσης ένα θετικό μήνυμα σε άλλους παράγοντες των χρηματοπιστωτικών αγορών. Οι εργολάβοι άμυνας διαμαρτύρονται εδώ και καιρό ότι τους αποφεύγουν οι επενδυτές. Στη συνάντησή τους στη Γάνδη του Βελγίου την Παρασκευή, οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ συζήτησαν για πρώτη φορά την επανευθυγράμμιση της ΕΤΕπ, αλλά δεν είχαν ακόμη καταλήξει σε συμπέρασμα.

Πριν από λίγες εβδομάδες, ο Μπρετόν είχε επίσης ζητήσει ένα νέο ταμείο χρέους της ΕΕ ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας όπλων. Ωστόσο, αυτό το αίτημα δεν βρίσκεται στο έγγραφο στρατηγικής – πιθανώς επειδή τα κράτη μέλη απορρίπτουν περαιτέρω το κοινοτικό χρέος. Αντ’ αυτού, ο Μπρετόν συνιστά την καλύτερη χρήση των υφιστάμενων χρηματοδοτικών μέσων.

Ο Μπρετόν έχει την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Το 80% των εξοπλισμών στην Ευρώπη εξακολουθούν να προμηθεύονται σε καθαρά εθνική βάση», δήλωσε ο David McAllister, πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων, στην Handelsblatt.

«Αυτό έχει ως αποτέλεσμα υψηλότερες τιμές μονάδας και μια ατυχή έλλειψη συμβατότητας». Ο McAllister, ωστόσο, ζήτησε οι ευρωπαϊκές προσπάθειες να «ενσωματωθούν στο ΝΑΤΟ.

Διεθνή Τελευταίες ειδήσεις