Διεθνή

Τραμπ για τους δασμούς: Θα στείλουμε επιστολές σε κάθε χώρα πως θα κάνουν δουλειές με τις ΗΠΑ

Μέσα στις επόμενες 2-3 βδομάδες θα αποφασίσει η κυβέρνηση Τραμπ

Μέσα στις επόμενες δύο με τρείς εβδομάδες θα καθορίσει ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ τους δασμούς για τους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ, σύμφωνα με δηλώσεις του ίδιου.

Συγκεκριμένα, ο Τραμπ δήλωσε σήμερα (16.5.2025) ότι ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ, και ο υπουργός Εμπορίου, Χάουαρντ Λούτνικ, «θα στείλουν επιστολές που ουσιαστικά θα λένε στους ανθρώπους» τι «θα πληρώνουν για να κάνουν δουλειές με τις Ηνωμένες Πολιτείες». «Νομίζω ότι θα είμαστε πολύ δίκαιοι με τους δασμούς. Αλλά δεν είναι σε θέση να συναντηθούν «και με τις 150 χώρες που θέλουν μια συμφωνία» με την Ουάσιγκτον», δήλωσε ο πρόεδρος κατά τη διάρκεια συνάντησης με στελέχη επιχειρήσεων στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Δεν είπε πόσα ή ποια έθνη θα λάβουν επιστολές.

Την περασμένη εβδομάδα οι ΗΠΑ σύναψαν μια περιορισμένης έκτασης εμπορική συμφωνία με τη Βρετανία. Με βάση αυτή, παραμένουν σε ισχύ οι δασμοί 10% στις βρετανικές εξαγωγές αλλά μειώνονται οι υψηλότεροι δασμοί στον χάλυβα και τα αυτοκίνητα.

Ο Τραμπ ανακοίνωσε υψηλότερους δασμούς σε δεκάδες εμπορικούς εταίρους στις 2 Απριλίου και στην συνέχεια τους ανέστειλε για 90 ημέρες εν μέσω πανικού των επενδυτών για να δώσει χρόνο στις ξένες κυβερνήσεις να διαπραγματευτούν. Ωστόσο, ο πρόεδρος τις τελευταίες εβδομάδες έχει απομακρυνθεί από την ιδέα ότι θα εμπλακεί σε ένα μπρος-πίσω με κάθε εταίρο.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Διεθνή
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Διεθνή: Περισσότερα άρθρα
Αμυντικές δαπάνες ΝΑΤΟ: Το παρασκήνιο της ισπανικής εξαίρεσης από το 5% και η «τελευταία λέξη» που δεν είπε ακόμα ο Τραμπ
Ο Ισπανός πρωθυπουργός Σάντσεθ δήλωσε πως η χώρα του δεσμεύεται «στην έγκαιρη και πλήρη επίτευξη του στόχου των δυνατοτήτων, ανεξαρτήτως του ποσοστού του ΑΕΠ»
Ο Μαρκ Ρούτε
NATO: Στην κορυφή της ατζέντας της Συνόδου Κορυφής το προτεινόμενο ύψος αμυντικών δαπανών 5% του ΑΕΠ
Ο αρχικός χρονικός ορίζοντας για την υλοποίηση της δέσμευσης είναι το 2035, αλλά δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί και το χρονοδιάγραμμα αναμένεται, επίσης, να αποτελέσει θέμα συζήτησης
Ο Μαρκ Ρούτε