Παρασκευή, 26 Απρ.
19oC Αθήνα

Διευθύνων σύμβουλος της Prosperty στο newsit.gr: «Οι ψηφιακές υπηρεσίες αποτελούν το μέλλον του real estate»

Διευθύνων σύμβουλος της Prosperty στο newsit.gr: «Οι ψηφιακές υπηρεσίες αποτελούν το μέλλον του real estate»

Στις προοπτικές του real estate την περίοδο του κορονοϊού και στις ευκαιρίες ανάπτυξης για τις start up εταιρείες εστιάζει η συνέντευξη που έδωσε ο Αντώνης Μαρκόπουλος συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Prosperty στη Μαίρη Παπακωνσταντίνου και το newsit.gr  

Ποια κενά της αγοράς ήρθε να καλύψει η Prosperty;

Η Prosperty, είναι μια καινοτόμα ηλεκτρονική πλατφόρμα αγοραπωλησίας και ενοικίασης ακινήτων, που φέρνει τη διαφάνεια στις συναλλαγές και αναβαθμίζει την εμπειρία του χρήστη. Bάζει τέλος στις χρονοβόρες και κοστοβόρες διαδικασίες που ταλαιπωρούσαν ανέκαθεν την αγορά ακινήτων, οι οποίες αφενός οφείλονταν στην παντελή έλλειψη τεχνολογίας στις συναλλαγές και αφετέρου στην παρουσία των μεσαζόντων. Με κύρια χαρακτηριστικά την ταχύτητα, την αξιοπιστία, τη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα, η πλατφόρμα της Prosperty θα λέγαμε ότι προσφέρει ολοκληρωμένες ψηφιοποιημένες συναλλαγές και ελαχιστοποιεί ή εξαλείφει την ανάγκη φυσικής παρουσίας κατά την αγοραπωλησία ενός ακίνητου, κάτι πολύ σημαντικό στην COVID-19 και μετέπειτα εποχή.

Πώς επηρέασε τα επιχειρηματικά σας σχέδια η πανδημία του κορονοϊού;

Η πανδημία πρακτικά επιτάχυνε περαιτέρω τα επιχειρηματικά μας σχέδια, καθώς ανέδειξε την επιτακτική ανάγκη για παροχή ψηφιακών και απομακρυσμένων υπηρεσιών, σε κάθε διάσταση της οικονομικής δραστηριότητας, μεταξύ των οποίων και στην αγορά ακινήτων. Στην μετά κορoνοϊού εποχή, η πλατφόρμα της Prosperty φιλοδοξεί να ηγηθεί στον ψηφιακό μετασχηματισμό του real estate και να αποτελέσει το ιδανικό εργαλείο για ιδιοκτήτες, αγοραστές και ενοικιαστές δίνοντας τη δυνατότητα να διαχειρίζονται ψηφιακά πολλά – αν όχι όλα – τα στάδια αγοραπωλησίας και ενοικίασης ακίνητών χωρίς να είναι απαραίτητη η φυσική τους παρουσία.


“Η Prosperty βάζει τέλος στις χρονοβόρες και κοστοβόρες διαδικασίες αγοράς & ενοικίασης ακινήτων”, εξηγεί ο συνιδρυτής και διευθύνων Σύμβουλος της Prosperty Αντώνης Μαρκόπουλος

Μετά από μακρόχρονη καθίζηση της αγοράς ακινήτων εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, πως εκτιμάτε ότι διαμορφώνονται τώρα οι προοπτικές στο real estate;

Τα δύο τελευταία χρόνια η αγορά των ακινήτων στην Ελλάδα φάνηκε να ανακάμπτει από τη δεκαετή ύφεση και προσέλκυσε επενδυτές κυρίως από το εξωτερικό. Για παράδειγμα, καταγράφηκε μεγάλο ενδιαφέρον για αγορά παραθεριστικών κατοικιών, που αποτελεί έναν άκρως επικερδή τομέα για τη χώρα μας. Ωστόσο, η πολυεπίπεδη κρίση που βιώνουμε λόγω COVID-19 φρέναρε αυτή την ανοδική πορεία. αφού μεταξύ άλλων προκάλεσε μία άνευ προηγουμένου ανασφάλεια στην πραγματοποίηση ταξιδιών. Οι συνέπειες αυτής της ιδιόμορφης κατάστασης θα είναι πιο ξεκάθαρες το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Tα ιδρυτικά στελέχη της Prosperty: (από αριστερά): Ο Νίκος Πατσιόγιαννης, ο Αντώνης Μαρκόπουλος και Αντώνης Δεσποτάκης

Ποια είναι τα ακίνητα που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον;

Η μείωση της ζήτησης για βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb αύξησε τη διαθεσιμότητα των ακινήτων για μέσο/μακροχρόνιες μισθώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και άσκησε πίεση για πτώση στις τιμές κατά την τελευταία περίοδο, κάτι που θα συνεχιστεί όσο ο τουρισμός παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Παρόλα αυτά η προσωρινή πίεση στις τιμές των ενοικίων δεν αναμένεται ότι θα οδηγήσει σε σημαντική διαφοροποίηση των κεφαλαιουχικών αξιών σε μακροπρόθεσμη περίοδο. Οι τιμές ενοικίων σε πρόσφατα ανακαινισμένα ακίνητα θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα αφού η ζήτηση όπως προαναφέρθηκε για τέτοια ακίνητα παραμένει υψηλή κυρίως από νέους, νέα ζευγάρια και οικογένειες. Σε κάθε περίπτωση η προβλεπόμενη υποχώρηση των ρυθμών ανάπτυξης πάντοτε συμπαρασύρει προς τα κάτω τις ζητούμενες τιμές πώλησης, αλλά για την ώρα η γενική εκτίμηση είναι ότι τα ακίνητα υψηλών προδιαγραφών, σε περιοχές υψηλού επενδυτικού ενδιαφέροντος, τόσο οικιστικά όσο και επαγγελματικά, αναμένεται να μην επηρεαστούν σημαντικά, ανάλογα βέβαια και με το χρονικό διάστημα που θα απαιτηθεί για την αποκατάσταση των συνθηκών κανονικότητας.

Πως θα χαρακτηρίζατε τις τιμές πώλησης και ενοικίασης σε σπίτια και γραφεία;

Στο κομμάτι των αγοραπωλησιών, η αγορά των οικιστικών ακινήτων παραμένει σε ικανοποιητικά επίπεδα παρόλη την αβεβαιότητα των τελευταίων μηνών και παρατηρούμε μια ομαλοποίηση τόσο της προσφοράς όσο και της ζήτησης, η οποία αναμένεται να εξομαλυνθεί περαιτέρω το επόμενο διάστημα, ανακτώντας σταδιακά το προηγούμενο σημείο ισορροπίας. Επιπλέον και δεδομένης της επιτυχούς διαχείρισης της κατάστασης από τη χώρα μας, παρατηρούμε ισχυρή αναθέρμανση των επενδυτικού ενδιαφέροντος από το εξωτερικό και ειδικά από Έλληνες του εξωτερικού, τόσο στην αγορά εξοχικής κατοικίας σε νησιά και παραθεριστικούς προορισμούς καθώς και επενδυτικές ευκαιρίες με επίκεντρο την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, στοιχείο που οφείλουμε να κεφαλαιοποιήσουμε με κάθε δυνατό τρόπο. Στο κομμάτι των ενοικιάσεων, παρατηρείται μια μεταστροφή της βραχυχρόνιας μίσθωσης επιπλωμένων κατοικιών σε μεσο- μαρκοπρόθεσμη ενοικίαση. Η Prosperty εκεί δηλώνει παρούσα αφού είναι έτοιμη να υποδεχθεί και να εξυπηρετήσει αυτή την ανάγκη των ιδιοκτητών βραχυχρόνιων μισθώσεων. Τέλος παρατηρείται μια σημαντική έλλειψη στην αγορά σε σχέση με τη ζήτηση, των προσφάτων άδειων ανακαινισμένων διαμερισμάτων στα μεγάλα αστικά κέντρα. Και σε αυτή την κατεύθυνση εμείς στην Prosperty ετοιμάζουμε νέα υπηρεσία για να καλύψει αυτό το μεγάλο κενό στην αγορά. Όπως είναι αναμενόμενο, η αβεβαιότητα λόγω της πανδημίας λειτούργησε πολλαπλασιαστικά επηρεάζοντας σε μεγαλύτερο βαθμό τα εμπορικά ακίνητα και κυρίως τα καταστήματα και τους χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας, στα οποία ο οριστικός αντίκτυπος της κρίσης θα φανεί σε μεταγενέστερο στάδιο. Με ενδιαφέρον τέλος παρατηρούμε, εάν θα επαληθευθούν οι όποιες μόνιμες αλλαγές τις οποίες μπορεί τελικά να επιφέρει η υιοθέτηση ενός νέων συνθηκών εργασίας και η επίπτωση του στην αγορά ακινήτων, όπως για παράδειγμα την πιθανότητα αυξανόμενης ζήτησης για ακίνητα μεγαλύτερου εμβαδού, αν συνεχίσει και καθιερωθεί σημαντικά η πρακτική του social distancing και η πιθανότητα αύξησης της ζήτησης για ακίνητα ή γη σε πιο απομακρυσμένα προάστια ή ακόμα και εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων.

Η ομάδα της Prosperty μαζί με τους ανθρώπους της εταιρείας επικοινωνίας mscomm, η οποία κατασκεύασε και την πλατφόρμα

Μιλώντας εμπειρικά, ποιες είναι οι δυσκολίες για μία ελληνική start up εταιρεία; Πιστεύετε ότι η μεταφορά έδρας στο εξωτερικό αποτελεί καλή λύση για τις ελληνικές εταιρείες που δυσκολεύονται να επιβιώσουν σε ένα δυσμενές φορολογικό περιβάλλον;

Πέρα από το επιχειρηματικό ρίσκο, στην Ελλάδα οι startups έρχονται αντιμέτωπες και με δυσανάλογες για το μέγεθος τους δυσκολίες. Ένα από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι μεγάλες οι φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις, ιδιαίτερα κατά την εκκίνηση της λειτουργίας τους όπως για παράδειγμα οι ασφαλιστικές Εισφορές. Επίσης, είναι δύσκολο σε ορισμένες περιπτώσεις να βρούμε και να διατηρήσουμε ταλέντα, κυρίως στον τομέα της τεχνολογίας. Συνήθως οι νέοι επιλέγουν να εξελίξουν την καριέρα τους στο εξωτερικό, δεδομένου ότι σε άλλες χώρες τα κίνητρα είναι περισσότερα. Επιπρόσθετα, η πανδημία έφερε νέες αναταράξεις για τη νεοφυή επιχειρηματικότητας δυσχεραίνοντας την πρόσβαση σε χρηματοδότηση σε πολλές startups και προκαλώντας τους θέμα βιωσιμότητας. Είναι θετικό ότι πολλοί νέοι επιχειρηματίες παραμένουν στη χώρα και ξεκινούν φιλόδοξες επιχειρηματικές προσπάθειες σε απαιτητικούς κλάδους όπως αυτός της τεχνολογίας, οι οποίες προσπάθειες μπορούν να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και υπεραξία για την οικονομία.

Μιλώντας πάλι για τις νεοφυείς επιχειρήσεις, πώς κατά τη γνώμη σας θα μπορούσε η Πολιτεία να συμβάλλει στην ανάπτυξή τους;

Αρχικά, θεωρούμε ότι μία σημαντική μείωση στους φορολογικούς συντελεστές και στις ασφαλιστικές εισφορές, ιδιαίτερα κατά τα πρώτα  χρόνια, θα μπορούσε να ενισχύσει την προσπάθεια των startups και να ενισχύσει την προοπτική τους. Επιπρόσθετα, η απλοποίηση των νομικών διαδικασιών για τη σύσταση των εταιρειών και η πρόσβαση σε χρηματοδοτήσεις και μέσω της παροχής φορολογικών κινήτρων σε ιδιώτες επενδυτές (angel investors) αναλογικά με το βαθμό ωριμότητάς την κάθε επιχείρησης αποτελούν ουσιαστικούς παράγοντες ενίσχυσης της νεοφυούς επιχειρηματικότητας.

“Η μείωση της ζήτησης για βραχυχρόνιες μισθώσεις αύξησε τη διαθεσιμότητα των ακινήτων και πίεσε και πτώση των τιμών. Παρόλα αυτά, οι τιμές σε πρόσφατα ανακαινισμένα ακίνητα θα παραμείνουν υψηλές λόγω της υψηλής ζήτησης”, αναλύπτει ο Διευθύνων Σύμβουλος της Prosperty

Σχετικά με την Prosperty, πώς προέκυψε η ιδέα;

Η αγορά ακινήτων είναι ένας από τους λίγους κλάδους ο οποίος απέτυχε να αλλάξει τα τελευταία χρόνια, παρά τη ραγδαία τεχνολογική ανάπτυξη. Η ιδέα για μια τέτοια υπηρεσία δεν οφείλεται απλώς στη συγκυρία της πανδημίας, αλλά εδράζεται στην απογοήτευση των περισσότερων ενδιαφερόμενων αγοραστών ή ενοικιαστών, όταν διαπιστώνουν τον όγκο των γραφειοκρατικών εμποδίων και της πολυπλοκότητας που συνοδεύουν κάθε συναλλαγή στην κτηματαγορά. Συνήθως απαιτείται επένδυση σημαντικού προσωπικού χρόνου για να ολοκληρωθεί μια διαδικασία η οποία θα έπρεπε κανονικά να ήταν μια ευχάριστη εμπειρία. Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν ασχοληθεί με πώληση, αγορά αλλά και ενοικίαση ακινήτου έχουν βιώσει την ταλαιπωρία και την κακή σχέση παρεχόμενων υπηρεσιών και κόστους με αμφισβητήσιμα τελικά αποτελέσματα. Στη ψηφιακή εποχή του σήμερα, ο παραδοσιακός αυτός τρόπος δεν έχει θέση. Ετσι λοιπόν σκεφτήκαμε να δημιουργήσουμε μια αξιόπιστη ψηφιακή πλατφόρμα η οποία θα έφερνε διαφάνεια, και ακρίβεια δεδομένων, καθώς και ταχύτητα, αποτελεσματικότητα και αναβαθμισμένη εμπειρία στις συναλλαγές, αλλάζοντας ουσιαστικά τον τρόπο αγοραπωλησίας και ενοικίασης ακινήτων.


Σύμφωνα με τον Α. Μαρκόπουλο μέσω της Prosperty μπορεί κάποιος να νοικιάσει ή πουλήσει το ακίνητο του από τον καναπέ του!

Ποιοι είναι οι στόχοι που έχετε βάλει για το μέλλον; 

H Prosperty επενδύει σημαντικά στην διαρκή ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογικών λύσεων, στην ανάλυση δεδομένων, την εξυπηρέτηση πελατών και στην επικοινωνία και φιλοδοξεί να γίνει το βασικό κανάλι αγοραπωλησίας και ενοικίασης ακινήτων στην Ελλάδα παρουσιάζοντας στους πελάτες της συνεχώς καινούργιες υπηρεσίες. Παράλληλα με την B2C αγορά, η Prosperty ετοιμάζεται εντατικά για να προσφέρει αντίστοιχες υπηρεσίες καθώς και ολοκληρωμένες υπηρεσίες διαχείρισης ακινήτων στην B2B αγορά, σε θεσμικούς επενδυτές και εταιρείες διαχείρισης ακινήτων που διαχειρίζονται μεγάλο όγκο ακινήτων που είναι συνδεδεμένα με απαιτήσεις (κόκκινα δάνεια). Βρισκόμαστε ήδη σε προχωρημένες συζητήσεις για την ανάληψη διαχείρισης χαρτοφυλακίου ακινήτων από τέτοιου είδους επενδυτές έτοιμο προς διάθεση στο ευρύ κοινό. Παράλληλα, με την απόδειξη του επιχειρηματικού μας μοντέλου στην εγχώρια αγορά, θα επιταχύνουμε την επέκταση και σε επόμενες χώρες το 2021 τόσο σε γειτονικές χώρες όσο και στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη όπου οι εκεί αγορές αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις, πολυπλοκότητα και αντίστοιχα προβλήματα γραφειοκρατίας αλλά ταυτόχρονα υπάρχει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον από θεσμικούς επενδυτές ακινήτων τόσο για εμπορικά όσο και οικιστικά ακίνητα.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις