Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Διευθύνουσα σύμβουλος Grecotel: Οι αλλαγές που φέρνει ο κορονοϊός στην λειτουργία των ξενοδοχείων

Διευθύνουσα σύμβουλος Grecotel: Οι αλλαγές που φέρνει ο κορονοϊός στην λειτουργία των ξενοδοχείων

Η Μάρι Δασκαλαντωνάκη διευθύνουσα σύμβουλος του ομίλου Grecotel σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Μαίρη Παπακωνσταντίνου και το newsit.gr, μιλά για το καλοκαίρι του 2020.

Εξηγεί πώς θα λειτουργήσουν φέτος τα ξενοδοχεία, λόγω των αυξημένων υγειονομικών μέτρων και μιλά για τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι ξενοδόχοι για να παραταθεί η τουριστική σεζόν μέχρι τέλος Οκτωβρίου, στηρίζοντας έτσι, την απασχόληση και κατ’ επέκταση την ελληνική οικονομία. 

Ο όμιλος Grecotel διαχειρίζεται 40 μονάδες 4 και 5 αστέρων, δυναμικότητας 6.500 δωματίων σε όλη την Ελλάδα, κατέχοντας το 4% της ελληνικής αγοράς (ICAP 2019).  Για φέτος, εταιρική απόφαση αποτελεί η πληρότητα να διατηρηθεί έως το 60%.

 «Το πρώτο ξενοδοχείο που ανοίξαμε την 1η Ιουλίου ήταν το Cape Sounio. Εκεί δεχθήκαμε τους πρώτους μας πελάτες, λειτουργώντας 9 δωμάτια. Ήταν πολύ μεγάλη η χαρά μας, ενώ κι αυτοί ήταν πολύ ευχαριστημένοι. Είναι ένας καινούργιος τρόπος διακοπών.  Την απόφασή μας, ότι θα ανοίξουμε τα πρώτα ξενοδοχεία την ανακοινώσαμε στις 15 Μαϊου. Ήμασταν ο πρώτος ξενοδοχειακός όμιλος στην Ελλάδα και ανάμεσα σε τρεις της Ευρώπης που είπαμε ότι θα ανοίξουμε τα ξενοδοχεία μας για να παραμείνει η χώρα μας στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη. Κι αυτό το καταφέραμε».

Οι τάσεις που επικρατούν φέτος στον τουρισμό

«Μεγαλύτερη ζήτηση έχουν τα ξενοδοχεία με οδική πρόσβαση. Το έχουμε αποδεχθεί και προγραμματίσει, ότι οι πληρότητες των ξενοδοχείων φέτος θα είναι διαφορετικές. Πρώτα απ’ όλα για λόγους ασφαλείας δεν πρέπει να γεμίσουμε τα ξενοδοχεία μας, ακόμα κι αν υπάρχει ζήτηση.  Εμείς δεν θα περάσουμε το 60% της πληρότητας σε κανένα ξενοδοχείο κι αυτό αποτελεί εταιρική μας απόφαση. Πρέπει να δημιουργήσουμε συνθήκες διακοπών με ασφάλεια για τους πελάτες και τις οικογένειες ιδιαίτερα»

Οι σχέσεις με τους tour operators

«Oι tour operators βρίσκονται στην πιο κρίσιμη στιγμή της επιχειρηματικής τους διαδρομής. Είναι σε πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση γιατί το αντικείμενο εργασίας τους βάλλεται με βίαιο τρόπο. Από την πλευρά μας κάνουμε ό,τι μπορούμε κι αυτό γιατί πρέπει ο ένας να βοηθάει τον άλλον, ώστε να μπορέσουμε όλοι εμείς που εμπλεκόμαστε με τον τουρισμό να ξεπεράσουμε το καλοκαίρι του 2020. Το Μάιο αποφασίσαμε να λειτουργήσουμε 20 ξενοδοχεία, τα μισά που διαθέτει ο όμιλος. Βαδίζουμε για να καταφέρουμε να φθάσουμε σε αυτόν τον αριθμό. Όλα θα κριθούν αυτό το 14ήμερο του Ιουλίου που άνοιξαν οι διεθνείς πτήσεις και μπήκε σε λειτουργία το πρόγραμμα της κυβέρνησης με testing. Θα δούμε πόσα κρούσματα θα υπάρξουν, πώς θα τα αντιμετωπίσουμε, κι αν πάει θετικά, νομίζω ότι θα έχουμε ένα καλό υπόλοιπο της σεζόν. Προσπαθούμε να πετύχουμε επέκταση της σεζόν, μέχρι και τον Οκτώβριο.  Η Ελλάδα κάνει αγώνα, αλλά φοβόμαστε τα πισωγυρίσματα».

Οι σχέσεις με το προσωπικό και οι Έλληνες τουρίστες

«Μέχρι τέλος Ιουνίου τα ξενοδοχεία ήταν κλειστά. Όλος αυτός ο κόσμος που εργάζεται στον τουριστικό τομέα δεν είχε δουλειά κι έπρεπε να ζει με το επίδομα. Αυτό που προσπαθούμε με όλες μας τις δυνάμεις είναι να ανοίξουμε ξενοδοχεία, να είναι οι διακοπές ασφαλείς και το προσωπικό μας να βρει απασχόληση.  Για τους Έλληνες, κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε να τους προσφέρουμε καλές τιμές, παρόλο που η φετινή λειτουργία είναι ιδιαίτερα ακριβή, καθώς θα λειτουργήσουμε πολύ διαφορετικά».

Οι αλλαγές που φέρνει το φετινό καλοκαίρι

«Φέτος είναι αδύνατον για τα ξενοδοχεία να υπάρξει κερδοφορία. Ίσως κάποια μικρά ξενοδοχεία έχουν θετικό λειτουργικό και το εύχομαι. Πρέπει να λειτουργήσουμε για να υπάρχει η χώρα μας στον τουριστικό χάρτη για να δώσουμε απασχόληση, για να μπορούν οι άνθρωποι να εργαστούν. Δεν μπορούν οι πόλεις μας να είναι νεκρές και τα νησιά μας με τόσο λίγο κόσμο. Ας ελπίσουμε να μην έχουμε μεγάλη ζημιά».

Μέτρα προφύλαξης για αποφυγή μετάδοσης κορονοϊού

«Τα μέτρα προφύλαξης είναι το πιο σημαντικό πράγμα για το φετινό καλοκαίρι. Τα ξενοδοχεία προσαρμόζονται στο υγειονομικό πρωτόκολλο που εξέδωσε το υπουργείο τουρισμού με τη συμβολή του ΕΟΔΥ.  Πρέπει να τους έχουμε εμπιστοσύνη και να τους ακούμε τυφλά για να νοιώθουμε όλοι ασφαλείς. Αν και αισθανόμαστε διαφορετικά στις διακοπές δεν πρέπει να ξεχνάμε όλοι μας να τηρούμε τους βασικούς κανόνες υγιεινής που έχουμε μάθει και να τηρούμε αποστάσεις ασφαλείας. Υπάρχουν και τα θετικά. Στην παραλία θα υπάρχει μεγαλύτερη άπλα, οι πισίνες θα λειτουργούν με συγκεκριμένα μέτρα ασφάλειας, ενώ το φαγητό θα σερβίρεται για να μην υπάρχει συνωστισμός στους μπουφέδες.  Για φέτος, ζητώ συγνώμη από τις οικογένειες με μικρά παιδάκια, καθώς δεν θα τα μαζεύουμε για να παίζουν, αλλά θα πρέπει οι γονείς να τα έχουν κοντά τους. Αυτό είναι για το καλό όλων μας»

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη της κ. Μ. Δασκαλαντωνάκη 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις