Τρίτη, 16 Απρ.
20oC Αθήνα

Διχασμένη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τα επιτόκια – Πτωτικά οι αποδόσεις των ομολόγων

Διχασμένη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τα επιτόκια – Πτωτικά οι αποδόσεις των ομολόγων
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ ΙΝΤΙΜΕ

Διχασμένη εμφανίζεται η ΕΚΤ για την έκταση και την ταχύτητα με την οποία θα πρέπει να προχωρήσει στην αύξηση των επιτοκίων, γεγονός που δημιουργεί σύγχυση στην αγορά.

Από την μία πλευρά ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Philip Lane άφησε να εννοηθεί ότι οι φωνές που ζητούσαν αύξηση των επιτοκίων κατά 0,75% το Δεκέμβριο έχουν ατονήσει. Από την άλλη πλευρά το μέλος του διοικητικού συμβουλίου Isabel Schnabel σήμερα αντέκρουσε τις εκκλήσεις πολλών συναδέλφων της για μικρότερες αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ, λέγοντας ότι αυτό θα μπορούσε να παρεμποδίσει τις προσπάθειες μείωσης του πληθωρισμού.

Μιλώντας σε εκδήλωση στο Λονδίνο ανέφερε ότι νέα στοιχεία υποδηλώνουν ότι το περιθώριο για επιβράδυνση του ρυθμού προσαρμογών των επιτοκίων παραμένει περιορισμένο, παρόλο που πλησιάζουμε τις εκτιμήσεις για το «ουδέτερο» επιτόκιο»

H J.P. Morgan εκτιμά ότι το 2023 οι αποδόσεις των ομολόγων κατά μέσο όρο μπορεί να υποχωρήσουν έως και κατά 0,4% καθώς αναμένεται να βελτιωθεί η σχέση προσφοράς – ζήτησης για νέες εκδόσεις.

Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα εκτιμά ότι θα υπάρξει συρρίκνωση της παγκόσμιας ζήτησης ομολόγων 700 δισεκατομμυρίων δολαρίων το επόμενο έτος σε σύγκριση με το 2022, ενώ η προσφορά ομολόγων πιθανότατα θα μειωθεί κατά 1,6 τρισεκατομμύρια δολάρια, Όπως αναφέρεται σε έρευνα της J .P. Morgan, που υπογράφεται από τον Νικόλαο Πανιγκιρτζόγλου, η φετινή χρονιά ήταν μια από τις χειρότερες για τα ομόλογα στην ιστορία. Ενώ οι βραχυπρόθεσμες απώλειες του Δημοσίου των ΗΠΑ περιορίστηκαν σε λιγότερο από 10%, η πτώση κατά 23% στις ετήσιες αποδόσεις των 10ετών ομολόγων των ΗΠΑ μέχρι τον περασμένο μήνα ήταν – σύμφωνα με την Bank of America – η χειρότερη από την ταραγμένη βρεφική ηλικία του 1788.

Πάντως η κίνηση σήμερα στις αγορές ήταν υποτονική λόγω της Αργίας της Ημέρας των Ευχαριστιών στις ΗΠΑ.

Στην δευτερογενή αγορά ομολόγων και συγκεκριμένα στο ΗΔΑΤ καταγράφηκαν σήμερα 24 εκατομμύρια ευρώ τα οποία στο σύνολο τους αφορούσαν σε εντολές πώλησης. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 4,13% από 4,20% χθες έναντι 1,97% του αντίστοιχου Γερμανικού ομολόγου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 2,18%.

Στην αγορά συναλλάγματος πτωτικά κινείται το ευρώ έναντι του δολαρίου , καθώς το ευρωπαικό νόμισμα διαπραγματευόταν νωρίς το απόγευμα στα 1,0379 δολ. από το επίπεδο των 1,0384 δολ. που άνοιξε η αγορά.

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,0357 δολ.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις