Σάββατο, 11 Μαΐ
17oC Αθήνα

ΔΝΤ: Ακόμη πιο απαισιόδοξη η προοπτική ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας το 2023

ΔΝΤ: Ακόμη πιο απαισιόδοξη η προοπτική ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας το 2023
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Η σταθερή επιδείνωση στην πορεία της αγοραστικής δύναμης τους προηγούμενους μήνες του 2022 καθιστά ακόμη πιο απαισιόδοξη την προοπτική ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας το 2023, όπως ανακοίνωσε χθες Κυριακή (13.11.2022) το ΔΝΤ.

Ειδικότερα, το ΔΝΤ απέδωσε την απαισιόδοξη εκτίμηση για την παγκόσμια οικονομία στην σφιχτή νομισματική πολιτική που προκλήθηκε από την αυξανόμενη πορεία του πληθωρισμού σε ευρεία κλίμακα, στην ασθενή δυναμική της ανάπτυξης στην Κίνα, στα συνεχιζόμενα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες, αλλά και στην ανασφάλεια στον τομέα των τροφίμων που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ ήδη προχώρησε σε μείωση της εκτίμησης του για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2023 στο 2,7% τον προηγούμενο μήνα έναντι μίας προηγούμενης πρόβλεψης για ανάπτυξη στο 2,9%.

Σε ένα ιστολόγιο που προετοίμασε το ΔΝΤ για τη Σύνοδο Κορυφής της G20 στην Ινδονησία, ανέφερε ότι οι πρόσφατοι δείκτες υψηλής συχνότητας «επιβεβαιώνουν ότι η προοπτική είναι ακόμη πιο απαισιόδοξη», ειδικότερα στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ το περιεχόμενο πρόσφατων ερευνών με τη συμμετοχή επιχειρηματικών στελεχών για την πορεία της αγοραστικής δύναμης που καθορίζουν τη βιομηχανική παραγωγή και τις δραστηριότητες της προσφοράς υπηρεσιών, σηματοδοτούν την ένδειξη αδυναμίας στις περισσότερες από τις μεγαλύτερες οικονομίες των χωρών της ομάδας G20, με την οικονομική δραστηριότητα να συρρικνώνεται, ενώ ο πληθωρισμός διατηρείται πεισματικά σε υψηλά επίπεδα.

Μία επιδείνωση της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη θα μπορούσε να πλήξει δραστικά την οικονομική ανάπτυξη και να αυξήσει τον πληθωρισμό, ενώ ο παρατεταμένος υψηλός πληθωρισμός είναι ενδεχόμενο να προκαλέσει μεγαλύτερες από τις αναμενόμενες αυξήσεις στα επιτόκια, αλλά και περαιτέρω αυστηροποίηση των οικονομικών συνθηκών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Μία τέτοια εξέλιξη από την άλλη μεριά, δρομολογεί «αυξημένους κινδύνους για μία κρίση χρέους των χωρών με ευάλωτες οικονομίες», σύμφωνα με το ΔΝΤ.

Επίσης, τα όλο και αυξανόμενα ακραία καιρικά φαινόμενα θα μπορούσαν να πλήξουν την οικονομική ανάπτυξη σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως εκτίμησε το ΔΝΤ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις