Τρίτη, 16 Απρ.
19oC Αθήνα

ΔΝΤ: Μείωση αφορολόγητου και συντάξεων – Ελάφρυνση χρέους

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

– Δεδομένες θεωρούνται πλέον οι αυξήσεις φόρων μέσω μείωσης αφορολόγητου
– Παζάρι για τις συντάξεις και για το πότε θα ληφθούν τα μέτρα
– Ούτε κουβέντα από τους Ευρωπαίους για μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους
– Εβδομάδα – φωτιά για τις διαπραγματεύσεις, αγώνας δρόμου να κλείσει η αξιολόγηση ως 20 Φεβρουαρίου

Επιμένει το ΔΝΤ στα γνωστά μέτρα που αφορούν στο αφορολόγητο και τις συντάξεις. Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε μετά τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδος) και έδειξε ότι τα πράγματα δεν αλλάζουν ως προς τις βασικές απαιτήσεις.
Το ΔΝΤ επιμένει να ζητά διεύρυνση της φορολογικής βάσης μέσω μείωσης του αφορολόγητου, γεγονός που θα σημάνει με βάση τα σενάρια που έχουν κυκλοφορήσει αύξηση των φόρων για όλους από 300 ως και 860 ευρώ και κυρίως πληρωμή φόρων ακόμη και για ανθρώπους με εισοδήματα κάτω των 600 ευρώ το μήνα.

Παράλληλα το ταμείο επιμένει στο θέμα του ασφαλιστικού, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση λέει ότι έκλεισε με τον νόμο Κατρούγκαλου. Η άλλη πλευρά του Ατλαντικού επιμένει σε νέα μέτρα δείχνοντας τη γνωστή πλέον “προσωπική διαφορά”, γεγονός που θα σημάνει μειώσεις στις παλιές συντάξεις από 10% ως 36%.
Παράλληλα ζητά μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και πιέζει ώστε να κλείσει η διαπραγμάτευση, μαζί με την αβεβαιότητα για την ελληνική οικονομία.

Τα συμπεράσματα του ΔΝΤ:

Οι περισσότεροι διευθυντές συμφώνησαν πως η Ελλάδα δεν χρειάζεται νέα δημοσιονομική διαβούλευση αυτή την ώρα, δεδομένης της εντυπωσιακής προσαρμογής η οποία αναμένεται να αποδώσει πρωτογενή πλεόνασμα ύψους 1,5% του ΑΕΠ, ενώ κάποιοι άλλοι υποστήριξαν το πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018.
Παρόλα αυτά, οι διεθυντές κάλεσαν για εξισορρόπηση της δημοσιονομικής πολιτικής με διεύρυνση της φορολογίας φυσικών προσώπων, εξυγιαίνοντας τις δαπάνες για τις συντάξεις ώστε να υπάρξει χώρος για στοχευμένες κοινωνικές ενέργειες για ευάλωτα κομμάτια του πληθυσμού και χαμηλότερες φορολογικούς συντελεστές.
Οι περισσότεροι τόνισαν πως παρά τις μεγάλες θυσίες της Ελλάδας και την γενναιόδωρη βοήθεια των Ευρωπαίων εταίρων, χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους για να γίνει βιώσιμο. Υπογράμμισαν ότι η ελάφρυνση του χρέους θα πρέπει να συνοδεύεται με εφαρμογή μέτρων για την ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα.

Συμφωνούν μόνο με το κλείσιμο της αξιολόγησης

Η Ευρωπαϊκή πλευρά πάλι δεν θέλει ούτε να ακούει για ελάφρυνση του χρέους, λέει μάλιστα ότι τα στοιχεία του ΔΝΤ είναι λανθασμένα, όμως με μια σειρά εκλογικών αναμετρήσεων στον ορίζοντα, όπως σε Ολλανδία και κυρίως στη Γερμανία ευρωπαϊκοί κύκλοι συμφωνούν ότι η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει γρήγορα.

Σχολιάζοντας την έκθεση του ΔΝΤ, κύκλοι των Βρυξελλών σημειώνουν πως τα στοιχεία του ΔΝΤ είναι λανθασμένα και πως το αίτημά του για προνομοθέτηση μέτρων αντικατοπτρίζει το πολιτικό δίλημμα του Ταμείου σχετικά με το ποιος θα είναι ο ρόλος του στην Ευρώπη. Ωστόσο, υπογραμμίζουν πως η εξεύρεση μιας συμβιβαστικής λύσης προκειμένου να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα με χρηματοδότηση είναι απαραίτητη στην Ευρώπη για πολιτικούς λόγους. Ως εκ τούτου, οι Βρυξέλλες σημειώνουν πως αφενός η ελληνική πλευρά πρέπει να δεχθεί την προνομοθέτηση μέτρων ως ένα βαθμό και αφετέρου το ΔΝΤ να δείξει κάποια σημάδια καλής θέλησης σε ό,τι αφορά το ύψος αυτών των μέτρων.
Οι ίδιοι κύκλοι, τονίζουν πως η δεύτερη αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί απαραιτήτως πριν από το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου και επομένως αυτή είναι η «κρίσιμη» εβδομάδα προκειμένου να επιτευχθεί σημαντική πρόοδος που θα οδηγήσει στην επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα πριν από την Παρασκευή. Μάλιστα, άλλες ευρωπαϊκές πηγές σημείωναν πως αναμένονται πολιτικές διεργασίες τις επόμενες ημέρες προκειμένου να καταστεί αυτό δυνατό, τονίζοντας ωστόσο ότι οι τέσσερις εκπρόσωποι των θεσμών θα επιστρέψουν μόνο υπό την προϋπόθεση ότι όλες οι πλευρές είναι διατεθειμένες να κάνουν τα απαραίτητα βήματα για την επίτευξη ενός συμβιβασμού.
 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε