Πέμπτη, 18 Απρ.
21oC Αθήνα

Δύσκολες ώρες για τα Εκπαιδευτήρια Ζηρίδη

Δύσκολες ώρες για τα Εκπαιδευτήρια Ζηρίδη

Μετά από προσπάθειες ετών για να διευθετήσει τα υπέρογκα χρέη που δημιουργήθηκαν στα χρόνια της οικονομικής κρίσης και συνέπεσαν με τη δημιουργία υπερσύγχρονων εγκαταστάσεων στα Σπάτα, η οικογένεια Ζηρίδη, βρίσκεται πολύ κοντά στην απόφαση να βάλει οριστικά λουκέτο στα Εκπαιδευτήρια, που φέτος συμπληρώνουν 87 χρόνια ζωής. 

Οι πολυτελείς εγκαταστάσεις είχαν βγει σε πλειστηριασμό πριν από 3 χρόνια, ενώ αρχές της χρονιάς, «στο σφυρί» βγήκε και η κατοικία της ιδιοκτήτριας των Εκπαιδευτηρίων, Κατερίνας Ζηρίδη, για χρέη της σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. 

Σύντομα, η διοίκηση προτίθεται να πάρει θέση για την απόφαση που σχετίζεται με την λειτουργία του Εκπαιδευτηρίου την ερχόμενη σχολική χρονιά κι αφού προηγουμένως τακτοποιήσει τις οικονομικές εκκρεμότητες που έχει με τις νέες «εγγραφές» μαθητών.  Επίσημη ανακοίνωση αναμένεται  και από το Υπουργείο Παιδείας.

Η ανεπίσημη είδηση ότι τα Εκπαιδευτήρια Ζηρίδη, έλαβαν την απόφαση να αναστείλουν την λειτουργία τους και να επιστρέψουν την προκαταβολή που κατέβαλαν για τα δίδακτρα της σχολικής χρονιάς 2020 -2021, δεν αποτελεί έκπληξη για τον κλάδο της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Τα οικονομικά προβλήματα για την οικογένεια Ζηρίδη, ξεκίνησαν όταν το παραδοσιακό σχολείο μεταφέρθηκε από την λεωφόρο Κηφισίας στα Σπάτα, εξασφαλίζοντας άνετες και μεγάλες εγκαταστάσεις σε έκταση 80 στρεμμάτων, ικανές να φιλοξενήσουν μεγάλο αριθμό μαθητών.  

Η μακρόχρονη οικονομική κρίση, αλλά και η χιλιομετρική απόσταση που «υποχρέωνε» για χρήση σχολικού, άρα και επιπλέον κόστους, δεν στάθηκαν «σύμμαχοι» στην οικογένεια Ζηρίδη, για να υλοποιήσει το φιλόδοξο σχέδιο της. Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί υψηλός δανεισμός προς τις τράπεζες την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ μεγάλα χρέη συσσωρεύτηκαν γενικά προς τρίτους.  Έτσι, και το ακίνητο, το 2017 μεταβιβάστηκε στις τράπεζες, μέσω πλειστηριασμού, αλλά και μέρος της προσωπικής της περιουσίας έχασε η ιδιοκτήτρια, καθώς η βίλα της στην Κηφισιά, βγήκε κι αυτή σε πλειστηριασμό, λόγω χρεών προς εφορία και ΙΚΑ που ανέρχονταν σε 8,6 εκατ. ευρώ.

Η ιστορία

Η Νέα Γενιά Ζηρίδη αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ιστορικά σχολεία στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε το 1933 από τον φιλόλογο Γεώργιο Ζηρίδη στον Πειραιά. Το 1941, στα δύσκολα χρόνια της Γερμανικής Κατοχής ο Πειραιάς βομβαρδίζεται και τα σχολεία κλείνουν.

Ο Γεώργιος Ζηρίδης ανοίγει εκ νέου το σχολείο στην Πλατεία Βικτωρίας. Αργότερα επεκτάθηκε στη Βίλα Παληού στη Γ΄ Σεπτεμβρίου. Το 1962 το «Λύκειον η Αθηνά» μεταφέρεται στον Παράδεισο Αμαρουσίου, εκεί όπου κορυφώθηκε η ανάπτυξη του. 

Η Κατερίνα Ζηρίδη, κόρη του ιδρυτή, ανέλαβε τη διεύθυνση του σχολείου το 1971, ενώ στις νέες εγκαταστάσεις μεταφέρθηκε το σχολείο το 2017.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις