Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

e-ΕΦΚΑ: Σε λειτουργία η νέα υπηρεσία για τους ελεύθερους επαγγελματίες που εργάζονται και ως μισθωτοί

e-ΕΦΚΑ: Οι προϋποθέσεις ασφάλισης για διαζευγμένους συζύγους

Σε λειτουργία τέθηκε η νέα ηλεκτρονική υπηρεσία του e-ΕΦΚΑ που απευθύνεται σε ενεργούς μη μισθωτούς ασφαλισμένους (ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες) που απασχολούνται ή πρόκειται να απασχοληθούν παράλληλα και ως μισθωτοί.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του φορέα, με τη νέα αυτή ψηφιακή υπηρεσία καταργείται η υποχρέωση επίσκεψης των ασφαλισμένων στα τοπικά υποκαταστήματα του e-ΕΦΚΑ, προκειμένου να δηλώσουν την παράλληλη απασχόλησή τους.

Τα συστήματα του e-ΕΦΚΑ ενημερώνονται αυτόματα κατά τη δήλωση της παράλληλης απασχόλησης στη νέα ηλεκτρονική υπηρεσία και, στη συνέχεια, αναστέλλεται η έκδοση ειδοποιητηρίου πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών και, κατ’ επέκταση, η υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών για το ελεύθερο επάγγελμα, μέχρι τη διενέργεια της εκκαθάρισης.

Βήμα – βήμα η διαδικασία

Για την πρόσβαση στην υπηρεσία, o χρήστης εισέρχεται, μέσω του διαδικτυακού τόπου του e-ΕΦΚΑ: www.efka.gov.gr και ακολουθεί τη διαδρομή: «Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες»->Εισφορές Μη Μισθωτών-> «Δικαιώματα Κοινωνικής Ασφάλισης» -> «Αίτηση – Δήλωση παράλληλης μισθωτής απασχόλησης».

Στη συνέχεια, οι ασφαλισμένοι μπορούν να δηλώσουν τους μήνες που έχουν παράλληλη μισθωτή απασχόληση ή αντίστοιχα τους μήνες που απασχολούνται αποκλειστικά ως μη μισθωτοί. Είναι σημαντικό να τονιστεί πως η δήλωση περί παράλληλης μισθωτής απασχόλησης αφορά στον τρέχοντα μήνα και ισχύει έως την υποβολή νεότερης αίτησης-δήλωσης η οποία θα μεταβάλει την κατάσταση από το μήνα υποβολής της και μετέπειτα.

click4more: Υποψήφιος με 20.988 μόρια δεν περνά στη σχολή που θέλει λόγω Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής – Επιστολή στην Κεραμέως

Τα ανωτέρω στοιχεία θα λαμβάνονται υπόψη κατά τις μηνιαίες μηχανογραφικές επεξεργασίες για την έκδοση των εισφορών, προκειμένου να αναστέλλονται ή να εκδίδονται τα ειδοποιητήρια κατά περίπτωση.

Σημειώνεται ότι, κατά την πρώτη εφαρμογή έως και την Τρίτη 31 Αυγούστου 2021, θα παρέχεται η δυνατότητα να υποβάλλεται η σχετική αίτηση-δήλωση περί παράλληλης ή μη μισθωτής απασχόλησης για τους μήνες από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις