Εφιάλτης και το 2018 για τους ελεύθερους επαγγελματίες – Το ημερολόγιο του τρόμου

Μαρτύριο χωρίς τέλος φαίνεται να είναι η κατάσταση για τους ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι αποτελούν τον «σάκο του μποξ» ή καλύτερα το «παχύ πορτοφόλι» για τις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών.

Η εξέλιξη του Γολγοθά ξεκινάει τις επόμενες ώρες ή ημέρες, ότι ο κάθε ελεύθερος επαγγελματίας θα παραλάβει το ειδοποιητήριο για να πληρώσει τις νέες αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές βάσει του νέου τρόπου υπολογισμού.

Τον Μάρτιο, θα έρθουν τα αναδρομικά λόγω της εκκαθάρισης των ασφαλιστικών εισφορών του προηγούμενου έτους τα οποία θα πρέπει να καταβληθούν σε πέντε μηνιαίες δόσεις.

Τον Απρίλιο, θα ζητηθούν ασφαλιστικές εισφορές για επικούρηση και εφάπαξ για έναν ολόκληρο χρόνο: ολόκληρο το 2017. Θα πρέπει να καταβάλλονται σε δόσεις μέχρι το τέλος του έτους μαζί με τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές οι οποίες επίσης θα είναι αυξημένες λόγω του νέου τρόπου υπολογισμού.

Τον Ιούνιο, θα τελειώσει η προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Μέχρι τότε, ο επαγγελματίας θα πρέπει να συμπληρώσει το νέο αυστηρότερο Ε3 –του ζητά από τους αριθμούς των επαγγελματικών τραπεζικών λογαριασμών μέχρι αναδρομικά στοιχεία εισοδημάτων για την τελευταία 5ετία και τον αριθμό του POS- και φυσικά να προετοιμαστεί για την καταβολή του «τριπλού φόρου»: φόρος εισοδήματος, εισφορά αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος.

Αν τυχόν υπάρχουν και ληξιπρόθεσμες οφειλές του 2016 ή του 2017 (είτε προς την εφορία είτε προς το ασφαλιστικό ταμείο) αυτές θα πρέπει να τακτοποιηθούν υποχρεωτικά είτε με τις 12 είτε με τις 120 δόσεις προκειμένου να αποφευχθεί η ενεργοποίηση των αναγκαστικών μέτρων της εφορίας.

Και από τον προσεχή Σεπτέμβριο, ο ΕΦΚΑ υποστηρίζει ότι θα κάνει και την «εκκαθάριση» των εισφορών του 2018 με βάση τα κέρδη του 2017 ζητώντας νέα αναδρομικά. Αισίως, θα φτάσουμε στον Ιανουάριο του 2019 οπότε και θα ενεργοποιηθεί ο νέος τρόπος αυστηρότερος τρόπος υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών που θα φέρει ακόμη μεγαλύτερες επιβαρύνσεις.

Υπό αυτές τις συνθήκες, ένας μέσος επαγγελματίας ο οποίος δεν περιορίζεται στο να δηλώνει κάθε χρόνο εισόδημα της τάξεως των 6000-8000 ευρώ ετησίως, θα χρειαστεί να διαθέσουν ακόμη και πάνω από το 70% του φετινού εισοδήματος για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις απέναντι στο δημόσιο. Ένα και μόνο παράδειγμα είναι αποκαλυπτικό: Ένας ελεύθερος επαγγελματίας δήλωσε κέρδη 15.000 ευρώ το 2015 και 20.000 ευρώ το 2016 ενώ στα 20.000 ευρώ θα ανέλθουν και τα κέρδη του 2017. Οι επιβαρύνσεις που προκύπτουν για φέτος, έχουν ως εξής:

1. Οι ασφαλιστικές εισφορές που πλήρωνε μέχρι τώρα ο επαγγελματίας καθ όλη τη διάρκεια του 2017, ανέρχονταν στα 336 ευρώ τον μήνα. Με βάση τον νέο τρόπο υπολογισμού οι εισφορές του 2018 θα ανέλθουν στα 450 ευρώ τον μήνα μόνο και μόνο επειδή οι ασφαλιστικές εισφορές του 2018, θα υπολογίζονται επί των κερδών του 2016 τα οποία μάλιστα θα είναι προσαυξημένα με τις ασφαλιστικές εισφορές του 2016. Πρώτη επιβάρυνση: περίπου 1400 ευρώ τον χρόνο η οποία θα αρχίσει να πληρώνεται από το τέλος Φεβρουαρίου.

2. Τον Μάρτιο θα έρθουν τα αναδρομικά. Εξαιτίας της αύξησης των κερδών από τα 15.000 ευρώ το 2015, στα 20.000 ευρώ το 2016, θα προκύψουν πρόσθετες εισφορές 1347 ευρώ οι οποίες θα πρέπει να πληρωθούν σε πέντε δόσεις από τον Απρίλιο μέχρι τον Αύγουστο. Κάθε δόση θα είναι 269,5 ευρώ.

3. Τον Απρίλιο, θα στείλουν τα ειδοποιητήρια για το εφάπαξ και την επικούρηση. Θα πρέπει να καταβληθεί αναδρομικά το 11% του εισοδήματος του 2016 δηλαδή 2200 ευρώ. Αυτές οι εισφορές θα καταβληθούν σε 10 δόσεις των 220 ευρώ. Επιπλέον από τον Απρίλιο θα πρέπει να πληρώνονται και οι εισφορές επικούρησης και εφάπαξ για το τρέχον έτος.

4. Στα κέρδη του 2017 θα επιβληθεί φόρος περίπου 3000 ευρώ ευρώ συν 650 ευρώ το τέλος επιτηδεύματος συν την εισφορά αλληλεγγύης. Αυτός ο φόρος θα πρέπει να καταβληθεί είτε σε τρεις διμηνιαίες δόσεις είτε σε έξι μηνιαίες δόσεις.

Αν υπάρχουν και ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις 3000 ευρώ από το 2017 οι οποίες θα πρέπει να τακτοποιηθούν σε 12 δόσεις των 260 ευρώ έκαστη. Πόσα θα μείνουν καθαρά στον επαγγελματία για να βγάλει τη χρονιά; Φαίνεται ότι αυτό δεν απασχολεί κανέναν.

Του Θανάση Παπαδή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Πρόγραμμα επιδότησης για φυσικό αέριο σε 22 Δήμους της Αττικής

Πρόγραμμα επιδότησης για φυσικό αέριο σε 22 Δήμους της Αττικής

Πρόγραμμα ενίσχυσης νοικοκυριών με χαμηλό εισόδημα σε 22 Δήμους της Αττικής για εγκατάσταση συστημάτων θέρμανσης με φυσικό αέριο έθεσε σε εφαρμογή το υπουργείο Περιβάλλοντος και ... Διαβάστε περισσότερα
e-ΕΦΚΑ: Νέα ηλεκτρονική υπηρεσία για τα αναδρομικά των δικαιούχων

e-ΕΦΚΑ: Νέα ηλεκτρονική υπηρεσία για τα αναδρομικά των δικαιούχων

«Με τη δημιουργία, το 2013, των Πληροφοριακών Συστημάτων “ΗΛΙΟΣ”, “ΕΡΓΑΝΗ”, “ΑΡΤΕΜΙΣ”, κ.ά, ξεκινήσαμε για πρώτη φορά τη δημοσίευση των στοιχείων με την έκδοση εκθέσεων, εξασφαλίζοντας ... Διαβάστε περισσότερα
Κατεβάζουν ρολά φούρνοι Βενέτης: «Μετράμε τις πληγές μας» δηλώνει στο newsit.gr ο CEO της εταιρείας

Κατεβάζουν ρολά φούρνοι Βενέτης: «Μετράμε τις πληγές μας» δηλώνει στο newsit.gr ο CEO της εταιρείας

Αντιμέτωπη με τις επιπτώσεις του κορονοϊού βρίσκεται η εταιρεία ΒΕΝΕΤΗ, καθώς έως το τέλος του μήνα, λουκέτο βάζουν πέντε καταστήματα της αλυσίδας, εντός της Αττικής. ... Διαβάστε περισσότερα
ΤΡΑΠΕΖΑ EUROBANK ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ – Ενημέρωση για τη Διαβίβαση Προσωπικών Δεδομένων

ΤΡΑΠΕΖΑ EUROBANK ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ – Ενημέρωση για τη Διαβίβαση Προσωπικών Δεδομένων

ERB RECOVERY DESIGNATED ACTIVITY COMPANY  doValue GREECE ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΔΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΠΙΣΤΩΣΕΙΣ Η ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «Τράπεζα Eurobank Ανώνυμη Εταιρεία», ... Διαβάστε περισσότερα
VORIA: H μεγαλύτερη τουριστική επένδυση στα Βόρεια της Αθήνας από την Regency

VORIA: H μεγαλύτερη τουριστική επένδυση στα Βόρεια της Αθήνας από την Regency

Με ταχείς ρυθμούς προχωρούν οι διαδικασίες για την έναρξη των εργασιών της μεγαλύτερης τουριστικής επένδυσης στα Βόρεια Προάστια της Αθήνας. Μετά την έγκριση του Ειδικού ... Διαβάστε περισσότερα
Email από την Εφορία σε 200.000 χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων για τα «χαμένα» ενοίκια

Email από την Εφορία σε 200.000 χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων για τα «χαμένα» ενοίκια

Μήνυμα στο ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και την Εφορία, θα δουν τις επόμενες ημέρες πάνω από 200.000 ιδιοκτήτες ακινήτων οι ... Διαβάστε περισσότερα
Κορονοϊός: Την αλλαγή των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το χρέος προτείνει το Ευρωπαϊκό Δημοσιονομικό Συμβούλιο

Κορονοϊός: Την αλλαγή των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το χρέος προτείνει το Ευρωπαϊκό Δημοσιονομικό Συμβούλιο

Τη μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΣΣΑ) της ΕΕ και ειδικότερα των κανόνων για το δημόσιο χρέος προτείνει το Ευρωπαϊκό Δημοσιονομικό Συμβούλιο (European Fiscal ... Διαβάστε περισσότερα