Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Εκπρόσωπος Ελλάδας στο ΔΝΤ: Να μην υπάρξει εφησυχασμός!

Εκπρόσωπος Ελλάδας στο ΔΝΤ: Να μην υπάρξει εφησυχασμός!

Την εκτίμηση πως η ελληνική οικονομία βαδίζει σε «καλό δρόμο», αλλά χρειάζεται εγρήγορση για να αποφευχθούν οι κίνδυνοι που βρίσκονται μπροστά της, εξέφρασε ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ Μιχάλης Ψαλιδόπουλος.

Σχολιάζοντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τα ευρήματα της πρώτης μεταπρογραμματικής έκθεσης που συνέταξε το ΔΝΤ για την Ελλάδα, ο κ. Ψαλιδόπουλος υποστήριξε πως δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός, καθώς «πιθανές δυσμενείς εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία, η δασμολογική αντιπαράθεση των μεγάλων δυνάμεων και το Brexit είναι μέτωπα που πρέπει να παρακολουθούμε με προσοχή».

Ανάπτυξη

Παρουσιάζοντας την ανάπτυξη ως το μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδίσει η χώρα, ο Έλληνας εκπρόσωπος υποστήριξε πως το σημαντικότερο ζητούμενο είναι η ένταση των παραγωγικών προσπαθειών της χώρας, καθώς «η ανάπτυξη τρέχει με 2%, ποσοστό ικανοποιητικό από τη μια, αλλά ακόμα χαμηλό από την άλλη για να απορροφήσει την υφιστάμενη ανεργία».

Νέος «Νόμος Κατσέλη»

Για τον Έλληνα εκπρόσωπο, κομβικό θέμα στην τρέχουσα συγκυρία αναδεικνύεται η αντικατάσταση του «Νόμου Κατσέλη» με έναν νέο νόμο που θα «συνδυάζει, από την μια την προστασία του καταναλωτή και μικρομεσαίων επιχειρηματιών, και από την άλλη την προσπάθεια των τραπεζών να εξυγιάνουν τα χαρτοφυλάκια τους από μη εξυπηρετούμενα δάνεια».

Χρέος

Παρόλο που το χρέος της χώρας παραμένει σε υψηλό επίπεδο, ο κ. Ψαλιδόπουλος εκτιμά ότι «όλες οι προσπάθειες πρέπει να επικεντρωθούν στην αναπτυξιακή πορεία τις χώρας», καθώς η βιωσιμότητα του χρέους έχει εξασφαλιστεί σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Αγορά Εργασίας

Λέγοντας ότι η Ελλάδα έχει πλέον επιστρέψει στις καλύτερες ευρωπαϊκές πρακτικές που ίσχυαν στην χώρα παλαιότερα, ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ σημείωσε ότι «οι Αρχές παρακολουθούν τις σχετικές εξελίξεις σε αυτή την αγορά με προσοχή».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Ψαλιδόπουλος, ο οποίος είναι διορισμένος από την ελληνική κυβέρνηση ως εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, κλήθηκε από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων να σχολιάσει (!) τον τρόπο με τον οποίο μεταδόθηκε η έκθεση στην Ελλάδα. Αρχικά, ο κ. Ψαλιδόπουλος όπως αναφέρει πάντα το ΑΠΕ, δεν θέλησε να προχωρήσει σε επιμέρους σχολιασμό.

Παρατήρησε, όμως, πως η καλύτερη γνώση των διαδικασιών και του τρόπου λειτουργίας του ΔΝΤ θα χρησίμευε στην αναβάθμιση της σχετικής πληροφόρησης.

«Είναι διαφορετική η (ετήσια) διερεύνηση σύμφωνα με το άρθρο 4 με τη μεταμνημονιακή παρακολούθηση. Είναι διαφορετικό το να έχεις ζητήσει, άρα να είσαι σε πρόγραμμα στήριξης από το Ταμείο, και άλλο το να είσαι εκτός προγράμματος. Τέλος, άλλο η κατάθεση (γραπτών) παρεμβάσεων, άλλο η (προφορική) συζήτηση στο Συμβούλιο. Πιστεύω να απάντησα με σαφήνεια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις