Σάββατο, 27 Απρ.
17oC Αθήνα

Έξαρση των κόκκινων δανείων φοβάται ο Στουρνάρας και προτείνει bad bank

Γιάννης Στουρνάρας

Τα κόκκινα δάνεια συνεχίζουν αποτελούν την μεγαλύτερη πληγή για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και την οικονομία κατ’ επέκταση, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στην ενδιάμεση έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος. Όπως σημειώνεται μάλιστα χαρακτηριστικά η λήξη της πανδημίας θα φέρει έναν νέο κύκλο αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, πρόβλημα το οποίο για την ώρα έχει περιοριστεί εξαιτίας των μέτρων στήριξης της οικονομίας που έχουν ληφθεί.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας εμμένει στην πάγια θέση του για δημιουργία bad bank η οποία θα διαχειριστεί ένα μέρος των κόκκινων δανείων, κάτι που σύμφωνα με την ΤτΕ θα φέρει πολλαπλά οφέλη για τις τράπεζες, αλλά και τους δανειολήπτες.

Το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων ανήλθε, στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2020, σε 58,7 δισ. ευρώ, τα οποία εμφανίζονται μειωμένα κατά 9,8 δισ. ευρώ συγκριτικά με το τέλος Δεκεμβρίου του 2019 και κατά 48,5 δισ. ευρώ έναντι του Μαρτίου του 2016, οπότε είχε καταγραφεί και το υψηλότερο επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Click4more Ύφεση 10% φέτος και ανάπτυξη 4,2% του χρόνου το βασικό σενάριο της ΤτΕ

Όπως αναφέρεται στην έκθεση της ΤτΕ, ο λόγος των «κόκκινων» δανείων προς το σύνολο των δανείων παρέμεινε υψηλός στο 35,8% το Σεπτέμβριο του 2020. Σύμφωνα μάλιστα με την Τράπεζα «η υπαγωγή μεγάλου μέρους των ενήμερων δανείων σε καθεστώς προσωρινής αναστολής καταβολής δόσεων μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου του 2020 συγκράτησε την εισροή νέων ΜΕΔ (μη εξυπηρετούμενα δάνεια). Σημειώνεται πάντως ότι το μη εξυπηρετούμενο ιδιωτικό χρέος παραμένει πολύ υψηλό, ανεξαρτήτως αν τα ΜΕΔ των τραπεζών έχουν μειωθεί λόγω των μεταβιβάσεων σε φορείς εκτός τραπεζικού συστήματος».

Αναφερόμενη στην προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος η ΤτΕ, αναφέρει ότι «εντός του 2020 υλοποιήθηκαν σημαντικές μεταρρυθμίσεις με σκοπό την επίλυση του προβλήματος των ΜΕΔ. Αυτές αφορούν την πραγματοποίηση τιτλοποιήσεων μη εξυπηρετούμενων δανείων με ενεργοποίηση του μηχανισμού “Ηρακλής” και την ψήφιση του νόμου 4738/2020 που βελτιώνει πολλές πτυχές του πτωχευτικού δικαίου. Καθώς όμως, ακόμη και μετά τις ενέργειες αυτές, τα ΜΕΔ θα παραμείνουν σε υψηλό επίπεδο και δεδομένου ότι αναμένεται να υπάρξει νέα εισροή ΜΕΔ λόγω της πανδημίας, είναι απαραίτητο να εφαρμοστούν και άλλες, συμπληρωματικές του “Ηρακλή”, λύσεις».

Αναγκαία η δημιουργία bad bank

Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά στην έκθεση της ΤτΕ «παρά τις σημαντικές θεσμικές αλλαγές, όπως η ενεργοποίηση του μηχανισμού “Ηρακλής” και η αναμόρφωση του πτωχευτικού δικαίου, και τη σημαντική αποκλιμάκωση του αποθέματος των ΜΕΔ που έχει ήδη επιτευχθεί, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια συνεχίζουν να αποτελούν μείζον πρόβλημα, το οποίο μάλιστα αναμένεται να ενταθεί όταν αρθούν τα μέτρα στήριξης που υιοθετήθηκαν λόγω της πανδημίας».

Και βέβαια όπως ήταν αναμενόμενο η ΤτΕ και ο Γιάννης Στουρνάρας επαναφέρει το θέμα της δημιουργία της bad bank και χαρακτηριστικά σημειώνεται «για το λόγο αυτό, η Τράπεζα της Ελλάδος έχει υποβάλει στην κυβέρνηση πρόταση για τη δημιουργία μιας εταιρίας διαχείρισης στοιχείων ενεργητικού, η οποία θα αναλάβει τη διαχείριση ενός σημαντικού ποσοστού ΜΕΔ, ενώ παράλληλα η πρόταση προβλέπει και την αντιμετώπιση του ζητήματος της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης (DTC)».

Στην περίπτωση αυτή «μία συνολική και άμεση παρέμβαση στο πρόβλημα των ΜΕΔ θα απεμπλέξει τις τράπεζες από την κοστοβόρα και χρονοβόρα διαχείρισή τους, θα διαμορφώσει ευνοϊκές συνθήκες για την επίτευξη διατηρήσιμης οργανικής κερδοφορίας και θα τους δώσει τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν πιο αποτελεσματικά στην κατεύθυνση της πιστοδότησης της οικονομίας τα διευκολυντικά μέτρα στο πλαίσιο της ενιαίας νομισματικής πολιτικής και τα μέτρα ενίσχυσης ρευστότητας που έχει υιοθετήσει η Πολιτεία. Θα έχει επίσης σειρά άλλων ευεργετικών επιδράσεων, όπως η ουσιαστική βελτίωση της επενδυσιμότητας των ελληνικών τραπεζών, καθώς και της πιστοληπτικής διαβάθμισης της Ελλάδος».

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις