weather-icon °C AΘΗΝΑ

Έξοδος στις αγορές μετά τις εκλογές

Έξοδος στις αγορές μετά τις εκλογές

Εκείνο που πάντως που αναμφίβολα θα έπρεπε να απασχολεί την ελληνική κυβέρνηση είναι η επιστροφή της χώρας στις αγορές. Δυστυχώς όμως δεν δείχνει να καίγεται και εν ολίγοις το είπε και ο υπουργός Οικονομικών υπερθεματίζοντας το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει χτίσει ένα μεγάλο κεφαλαιακό απόθεμα ύψους 26 δισ. και με αυτό θα πορευτεί μέχρι την έξοδο στις αγορές, κάτι που προφανώς θα συμβεί μετά τις εκλογές και από την επόμενη κυβέρνηση, όποια και αν είναι αυτή.

Μέχρι τότε θα επιχειρηθούν δύο ίσως και περισσότερες δοκιμαστικές έξοδοι με στόχο περισσότερο να αναχρηματοδοτηθούν υφιστάμενες εκδόσεις, παρά να αντληθούν νέα κεφάλαια. Συνολικά στόχος είναι να αντληθούν περί τα 7 δισ.

Την ίδια ώρα σφοδρή κριτική ασκείται από τον ξένο τύπο για την ακολουθούμενη πολιτική. Η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt επισημαίνει ότι «τέσσερις μήνες μετά το τέλος των μνημονίων η Ελλάδα δεν έχει ακόμα πρόσβαση στις αγορές. Καμία άλλη χώρα που βρίσκονταν σε πρόγραμμα δεν καταβάλλει τόσο υψηλά επιτόκια για να δελεάσει επενδυτές να αγοράσουν τα ομόλογά της. Η ανησυχία των επενδυτών οφείλεται στο ενδεχόμενο η κυβέρνηση Τσίπρα να παγώσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να θυσιάσει τη δημοσιονομική πειθαρχία κάνοντας ακριβά προεκλογικά δώρα». Παράλληλα σημειώνει ότι «το «μαξιλαράκι» των 26 δις που έχει στη διάθεσή του ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος καλύπτει τις ανάγκες αναχρηματοδότησης για τους επόμενους 22 μήνες. Για να αφήσει ωστόσο οριστικά πίσω της την κρίση και για να επανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών η χώρα θα πρέπει να δοκιμαστεί στις αγορές.».

Και ο αρθρογράφος συνεχίζει: «Όπως και να έχει η επιστροφή στις αγορές δεν θα είναι περίπατος. Για τον οίκο Fitch η Ελλάδα απέχει μόλις τρία επίπεδα από τις αξιόχρεες χώρες, για την Standard & Poor´s τέσσερα και για τη Moody´s έξι. Επομένως η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που εξήλθε από πρόγραμμα με τρεις οίκους να αμφισβητούν την πιστοληπτική της ικανότητα. Ο Βολφκγάνγκο Πίκολι, ένας από τους διευθυντής της εταιρίας συμβούλων Teneo International θεωρεί ότι το αν και το πότε η Ελλάδα θα βρει πρόσβαση στις αγορές εξαρτάται από εξωγενείς παράγοντες, όπως είναι οι εξελίξεις στις διεθνείς χρηματαγορές, αλλά και από την ελληνική κυβέρνηση και τη βούλησή της να εφαρμόσει όσες μεταρρυθμίσεις απομένουν. Ο ειδικός ωστόσο εκτιμά ότι σε περίπτωση που το «μαξιλαράκι» εξαντληθεί γρηγορότερα λόγω υποτονικής οικονομικής ανάπτυξης τότε η Ελλάδα ενδέχεται να περιέλθει «σε πολύ δύσκολη θέση. Ίσως μάλιστα να πυροδοτήσει φόβους για την ανάγκη ενός νέου πακέτου στήριξης»», τονίζει ο ειδικός στην οικονομική εφημερίδα του Ντίσελντορφ.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η κριτική από τους Financial Times. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν οι FT «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, στην προσπάθεια της να προσελκύσει επενδυτές, περιμένει ότι το 2018 πέτυχε για ακόμη μία φορά υπέρπλεονασμα στον ισολογισμό της, αλλά πολλοί είναι οι οικονομολόγοι που αναρωτιούνται αν η κυβέρνηση «πετυχαίνει» περισσότερα από όσα μπορεί να αντέξει».

#TAGS MM