Τετάρτη, 8 Μαΐ
18oC Αθήνα

Έξοδος στις αγορές τις επόμενες ημέρες – Τι ανησυχεί τους ξένους και τι επιδιώκει η Ελλάδα

αξοδος αγορές

Στο τέλος της εβδομάδος ή στις αρχές της επόμενης θα πραγματοποιήσει η Ελλάδα το νέο της εγχείρημα για έξοδο στις αγορές. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό θέλει να αντλήσει περί τα 3 δισ μέσω 7ετούς ομολόγου.

Πάντως η χρονική συγκυρία η οποία επιλέγεται από την κυβέρνηση είναι μεν η καλύτερη δυνατή, ωστόσο υπάρχουν και ενστάσεις από διάφορες πλευρές ότι ίσως τα αποτελέσματα δεν είναι αυτά που όλοι θέλουν.

Όχι πως υπάρχει ζήτημα για το αν θα αντληθεί ή όχι το ζητούμενο ποσό, αλλά το κυριότερο είναι πως θα μεγιστοποιηθούν τα οφέλη και αυτό δεν είναι δεδομένο. Οι αγορές ομολόγων δείχνουν μεν να είναι στην κορύφωσή τους, με χαμηλές αποδόσεις, ωστόσο μία κίνηση την παρούσα στιγμή μπορεί να αυξήσει το κόστος δανεισμού και το συνολικό χρέος της χώρας αλλοιώνοντας εν μέρει την κατάσταση.

Τις ανησυχίες αυτές περιέγραψε σε άρθρο της και η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt

που με τίτλο της «Η Ελλάδα επιστρέφει στις κεφαλαιαγορές» αναφέρεται στις σχεδιαζόμενες -μέχρι την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος- τρεις εκδόσεις ελληνικών ομολόγων.

«Το κλίμα στην αγορά είναι ευνοϊκό. Με την επιτυχή ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης η Αθήνα βρίσκεται στην τελική ευθεία του μεταρρυθμιστικού μαραθωνίου», γράφει ο αρθρογράφος, σύμφωνα με την Deutsche Welle.

Παράλληλα, εξηγεί ότι στην παρούσα φάση και μετά την έγκριση της εκταμίευσης της νέας δόσης από το Eurogroup, οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας είναι καταρχήν καλυμμένες.

«Τα χρήματα που θα φέρει η σχεδιαζόμενη έκδοση θα λειτουργήσουν περισσότερο ως αποθεματικά. Μέχρι το τέλος του προγράμματος βοήθειας τον Αύγουστο, η Ελλάδα θέλει να οικοδομήσει ένα ‘μαξιλαράκι’ ρευστότητας 18 έως 19 δις ευρώ», ένα «δίχτυ ασφαλείας» που θα προστατεύσει την Ελλάδα κατά τα πρώτα δυο χρόνια μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, όπως εξήγησε την Παρασκευή ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου.

Πιο επιτακτική η ανάγκη ελάφρυνσης του χρέους

Υπάρχει όμως και η άλλη όψη του νομίσματος, όπως σημειώνει η εφημερίδα. «Το φουσκωμένο με δανεικά μαξιλαράκι ρευστότητας αυξάνει το χρέος. Σύμφωνα με την Κομισιόν, το ελληνικό χρέος αναμένεται να φτάσει από το 178% στα τέλη του 2017 στο 180% επί του ΑΕΠ στα τέλη του 2018. […] Σε αυτά τα συμφραζόμενα γίνεται ακόμη πιο επιτακτικό το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους».

Εντούτοις, όπως επισημαίνεται, μολονότι η επικεφαλής του ΔΝΤ Lagarde πίεσε από το Νταβός για άλλη μια φορά τους Ευρωπαίους να προβούν σε παραχωρήσεις έναντι της Ελλάδας, για πολλές χώρες της Ευρωζώνης αυτό θα είναι πολιτικά εξαιρετικά δύσκολο. «Η ελάφρυνση του χρέους βέβαια θα μπορούσε να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και να συνδράμει την επιστροφή στις κεφαλαιαγορές. Αυτό θα ήταν και προς το συμφέρον των πιστωτών».

Του Θανάση Παπαδή

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις