Δευτέρα, 6 Μαΐ
17oC Αθήνα

ΕΚΤ: Η Κριστίν Λαγκάρντ θα ανακοινώσει «φρένο» σε νέες αυξήσεις επιτοκίων

ΕΚΤ: Η Κριστίν Λαγκάρντ θα ανακοινώσει «φρένο» σε νέες αυξήσεις επιτοκίων

Κομβικής σημασίας είναι η 26η Οκτωβρίου, για την Ευρωπαϊκή οικονομία, αφού συνεδριάζει για 2η ημέρα στην Τράπεζα της Ελλάδος με οικοδεσπότη τον Διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα, το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και αναμένεται να λάβει σημαντικές αποφάσεις που θα καθορίσουν εν πολλοίς την επόμενη ημέρα. 

Πριν από την 7η Οκτωβρίου, ημερομηνία κατά την οποία η Χαμάς προέβη στις γνωστές ωμότητες στο Ισραήλ, βάζοντας ουσιαστικά φωτιά στην Μ. Ανατολή, οι πιθανότητες ήταν μοιρασμένες σε μία νέα αύξηση επιτοκίων. Πλέον εκτός απροόπτου η Κριστίν Λαγκάρντ της ΕΚΤ θα ανάψει το «πράσινο φως» από την Τράπεζα της Ελλάδος ώστε να σημάνει το τέλος της περιόδου, όπου η μία αύξηση να διαδέχεται την άλλη.

Βέβαια, σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να δώσει το χρονοδιάγραμμα για την έναρξη της αντίστροφης μέτρησης, δηλαδή της έναρξης μείωσης των επιτοκίων και αυτό θα εξαρτηθεί από την πορεία της διεθνούς οικονομίας και βέβαια από τον πληθωρισμό, που συνεχίζει να παραμένει το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα και όπως αποδεικνύεται συνεχίζει να είναι ένας εξαιρετικά δύσκολος αντίπαλος.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα η επικεφαλής της ΕΚΤ Κ. Λαγκάρντ μόνο καλά λόγια είχε να πει, χωρίς βέβαια να παραλείψει να επισημάνει την ανάγκη να συνεχιστεί ο μεταρρυθμιστικός ίστρος. Η επίσκεψή της στην χώρα συνέπεσε με δύο γεγονότα για την χώρα. Το ένα έχει να κάνει με την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, αλλά και την σημαντική συμφωνία που ανακοίνωσε η Alpha Bank με την Unicredit.

Σήμερα το μεσημέρι με την ολοκλήρωση της 2ήμερης συνεδρίασης, οι Διοικητές των εθνικών κεντρικών τραπεζών των χωρών της ζώνης του ευρώ και τα έξι μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ θα λάβουν τις αποφάσεις τους για τη νομισματική πολιτική.

Μετά το τέλος της συνεδρίασης, θα ακολουθήσει η συνέντευξη Τύπου κατά την οποία η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, επικουρούμενη από τον Αντιπρόεδρο της ΕΚΤ Luis de Guindos και τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, θα εξηγήσει τις αποφάσεις για τη νομισματική πολιτική.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ συνεδριάζει δια ζώσης στην έδρα της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη ή εξ αποστάσεως, ενώ μία φορά τον χρόνο η συνεδρίαση φιλοξενείται από μία εθνική κεντρική τράπεζα. Η συνεδρίαση στην Αθήνα είναι η πρώτη μετά από δεκαπέντε χρόνια και η τρίτη που γίνεται μετά το 2005 και το 2008.
Όπως αναφέρεται και πιο πάνω η ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή που έχει ως συνεπακόλουθο την αύξηση και την προσθήκη νέων αβεβαιοτήτων στο διεθνές σκηνικό φέρνει τους κεντρικούς τραπεζίτες να προκρίνουν την παύση στις αυξήσεις επιτοκίων.

Να σημειωθεί ότι τον περασμένο μήνα, η ΕΚΤ αύξησε για δέκατη φορά τα επιτόκια του Ευρώ, τα οποία έχουν ενισχυθεί συνολικά κατά 425 ποσοστιαίες μονάδες. Η τελευταία αύξηση επιτοκίων στην οποία προχώρησε η ΕΚΤ ήταν κατά 25 μονάδες βάσης και με αυτήν το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης, καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων αυξήθηκαν σε 4,50%, 4,75% και 4% αντίστοιχα.

Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με την απειλή ύφεσης, ακόμη και για την μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, αυτήν της Γερμανίας, φέρνει πιο κοντά στην απόφαση για τέλος στην συνέχιση των αυξήσεων, ως μέτρο για την τιθάσευση του πληθωρισμού.

Στο μεταξύ, πριν από λίγες ημέρες, ανακοινώθηκαν στοιχεία για την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη, η οποία επιδεινώθηκε απρόσμενα αυτό τον μήνα καθώς μειώθηκε η ζήτηση.

Οι ενδείξεις για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, τη στιγμή που οι εξελίξεις στο Ισραήλ δημιουργούν φόβους για μια νέα ενεργειακή κρίση, αποτελούν τον βασικό λόγο για μία παύση στην άνοδο των επιτοκίων.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις