Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

ΕΚΤ: “Θα σας σώσουμε αλλά θα κυβερνήσετε με τους δικούς μας όρους!”

Μυστική επιστολή με την οποία ο Τρισέ θέτει σκληρούς όρους στον Μπερλουσκόνι αποκαλύπτει η εφημερίδα “Ιλ Κοριέρε ντέλα Σέρα”, αναφέροντας τα αιτήματα για ταχείες ιδιωτικοποιήσεις, κυρίως των δημοτικών εταιρειών, και για μια μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας.

Η επιστολή, την οποία η εφημερίδα χαρακτηρίζει οιονεί “πρόγραμμα διακυβέρνησης”, απαριθμεί τα “μέτρα που πρέπει να ληφθούν, το χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή τους, ακόμη και τα νομοθετικά εργαλεία που πρέπει να χρησιμοποιηθούν” — νομοθετικά διατάγματα ώστε να “επιταχυνθεί η εφαρμογή τους”.

Η “Κοριέρε” επισημαίνει πως οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας Νικολά Σαρκοζί και Άγγελα Μέρκελ ζήτησαν από την Ιταλία, στη δήλωση που εξέδωσαν το βράδυ της Κυριακής, να υιοθετήσει τα αναγγελθέντα μέτρα “από τώρα ως το τέλος Σεπτεμβρίου”.

Σχετικά με την επιστολή αυτή, η αντιπολίτευση ζήτησε από την κυβέρνηση διευκρινίσεις: “Τι μας ζητούν στ’ αλήθεια η ΕΚΤ και οι διεθνείς θεσμοί; Μια κυβέρνηση ανίσχυρη, εντελώς απαξιωμένη και πλέον υπό κηδεμονία οφείλει τουλάχιστον να πει ποια είναι η πραγματική κατάσταση”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής του αριστερού Δημοκρατικού Κόμματος (PD) Πιερλουίτζι Μπερσάνι.

Σύμφωνα με την “Κοριέρε”, η ΕΚΤ ζητάει από την Ιταλία να επιταχύνει την απελευθέρωση της οικονομίας της και την ιδιωτικοποίηση των δημοτικών εταιρειών, οι οποίες στην Ιταλία συχνά διαχειρίζονται τις δημόσιες μεταφορές, την αποκομιδή των απορριμμάτων, τη διανομή ηλεκτρικού και φυσικού αερίου κ.λπ..

Η ΕΚΤ μιλάει επίσης για πρώτη φορά, σύμφωνα με την “Κοριέρε”, για την ανάγκη να μεταρρυθμιστεί η ιταλική αγορά εργασίας, μπαίνοντας σε λεπτομέρειες: “Λιγότερη αυστηρότητα στις συμβάσεις αόριστης διάρκειας, παρεμβάσεις στη δημόσια απασχόληση, τροποποίηση ενός συστήματος βασισμένου στην ακραία ευελιξία των νέων και των υποαπασχολούμενων έναντι μιας πλήρους προστασίας των άλλων, συμβάσεις εργασίας που να προωθούν την παραγωγικότητα”.

Την Τετάρτη θ’ ανακοινωθούν σκληρά μέτρα

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον ιταλικό Τύπο, για να μπορέσει να επιτευχθεί ο στόχος του μηδενισμού του ελλείμματος στο ΑΕΠ το 2013 θα πρέπει να εξοικονομηθούν 4 δισεκατομμύρια ευρώ φέτος και 16 δισεκατομμύρια το 2012.

Δεν αποκλείεται — όπως ανέφερε το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του ιδιωτικού καναλιού «Tg5»- μέρος των οικονομικών μέτρων άμεσης εφαρμογής, να αποφασισθούν ήδη στο υπουργικό συμβούλιο της ερχόμενης Τετάρτης και να επισημοποιηθούν υπό την μορφή κυβερνητικού διατάγματος.

Ιταλικά μέσα ενημέρωσης τονίζουν, παράλληλα, ότι «δεν αποκλείεται να αποφασισθεί και η έναρξη μιας νέας περιόδου ιδιωτικοποιήσεων, όπως και η αύξηση του φόρου προστιθέμενης αξίας για τα είδη πολυτελείας».

Γα την Τετάρτη, πάντα, έχει προγραμματισθεί νέα συνάντηση με τους κοινωνικούς εταίρους, που περιμένουν από την κυβέρνηση ένα συγκροτημένο σχέδιο προτάσεων και σαφές χρονοδιάγραμμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το θρίλερ της Δευτέρας – Κοκκίνισαν οι δείκτες στην Ευρώπη – ‘Επεσαν τα spread

Τρέχουν να σώσουν Ιταλία και Ισπανία – Ποιες οι επιπτώσεις για την Ελλάδα

Πετάει ο χρυσός! – Πάνω από τα 1.700 δολάρια η ουγγιά

“Μίνι κραχ” στα ασιατικά χρηματιστήρια

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε