Σάββατο, 4 Μαΐ
22oC Αθήνα

Εμμανουέλ Μακρόν: Τι σημαίνει η επιλογή του 37χρονου τραπεζίτη ως υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας

Εμμανουέλ Μακρόν: Τι σημαίνει η επιλογή του 37χρονου τραπεζίτη ως υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας

Και το όνομα αυτού Εμμανουέλ Μακρόν. Δεν τον γνωρίζετε αλλά είναι ο νέος υπουργός Οικονομικών του Φρανσουά Ολάντ.

Ο μόλις 37χρονος υπουργός σηματοδοτεί την ακόμα πιο δεξιά στροφή της Γαλλίας, τουλάχιστον στον τομέα της οικονομίας, καθώς και τη μεγαλύτερη προσέγγιση του Φρανσουά Ολάντ με την Ανγκελα Μέρκελ, αφού ο Εμμανουέλ Μακρόν είναι οπαδός της πολιτικής λιτότητας που υποστηρίζει και εφαρμόζει η Γερμανίδα καγκελάριος.

Η διαφορά του από την Ανγκελα Μέρκελ είναι στο χρόνο και στην ηπιότητα των μέτρων λιτότητας. Ο νέος Γάλλος υπουργός Οικονομικών πιστεύει πως η λιτότητα θα πρέπει να είναι περισσότερο μακροπρόθεσμη και επομένως πιο ήπια.

Πάντως, στην πατρίδα του χαρακτηρίζεται “δεξιός και φιλελεύθερος”, πράγμα που ασφαλώς επιβεβαιώνεται και από τη θέση του για την οικονομική πολιτική που πρέπει να εφαρμόσει και κατά πάσα πιθανότητα θα εφαρμόσει η Γαλλία.

Ενα άλλο χαρακτηριστικό του Εμμανουέλ Μακρόν είναι η προηγούμενη θητεία του ως τραπεζίτης του οποίου η μεγαλύτερη επιτυχία ήταν η εξαγορά της φαρμακευτικής εταιρείας Pfizer από τη Nestle.

Στα 34 χρόνια του ο Εμμανουέλ Μακρόν αποφάσισε να μεταπηδήσει από τις τράπεζες στην πολιτική. Πριν από τις τελευταίες προεδρικές εκλογές τον διεκδίκησαν για συνεργάτη τόσο ο Φρανσουά Ολάντ όσο και Νικολά Σαρκοζί.

Ο νεαρός τραπεζίτης επέλεξε να ακολουθήσει το σοσιαλιστή υποψήφιο, επιλογή που μετά τη νίκη του Ολάντ τον οδήγησε στη γενική γραμματεία των Ηλυσίων Πεδίων και στο στενό οικονομικό περιβάλλον του Γάλλου Προέδρου.

Η επιλογή του σηματοδοτεί, σύμφωνα με τους αναλυτές, την εκ νέου προσπάθεια προσέγγισης της Γαλλίας με τη Γερμανία η οποία είχε διαταραχθεί μετά την έναρξη της κρίσης η οποία προκάλεσε και την διάλυση του γαλλογερμανικού άξονα που ως το 2010 ήταν κυρίαρχος στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η επιλογή του Εμμανουέλ Μακρόν και η επαναπροσέγγιση Γαλλίας και Γερμανίας ερμηνεύεται επίσης και ως απάντηση σε όσους πιέζουν για χαλάρωση της πολιτικής της λιτότητας στην Ευρώπη.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε