Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

ΕΝΦΙΑ: Άκυρη τελικά η νέα μεσοσταθμική μείωση – Ξεκινά η διαδικασία της αλλαγής του

ΕΝΦΙΑ: Άκυρη τελικά η νέα μεσοσταθμική μείωση – Ξεκινά η διαδικασία της αλλαγής του

Πιάνει δουλειά η 18μελής ομάδα που συστάθηκε από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, η οποία μέχρι τον προσεχή Οκτώβριο θα έχει καταθέσει την πρότασή της για την αλλαγή του ΕΝΦΙΑ, μετά από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών που ανακοινώθηκαν πριν από περίπου ένα μήνα και οι οποίες θα τεθούν σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου.

Όπως είναι γνωστό το δημοσιονομικό αποτέλεσμα θα πρέπει να είναι ουδέτερο, δηλαδή να μην προκύψει ούτε αύξηση, αλλά ούτε και μείωση. Η πρώτη δόση από τον νέο ΕΝΦΙΑ θα είναι τον προσεχή Μάρτιο ή Απρίλιο και η εξόφλησή του, θα γίνει πιθανότατα σε 9 μηνιαίες δόσεις.

Σύμφωνα με την απόφαση του Χρήστου Σταϊκούρα, συγκροτήθηκε η ομάδα η οποία πιάνει αμέσως δουλειά και σύμφωνα με τις εντολές του υπουργού Οικονομικών αναλαμβάνει:

  • Τη διαμόρφωση του νέου ΕΝΦΙΑ

  • Την προσαρμογή των συντελεστών του φόρου ακινήτων στις μεταβολές των αντικειμενικών αξιών ακινήτων που μεταβιβάζονται ή αποκτώνται με οποιαδήποτε αιτία, προκειμένου κατά τον προσδιορισμό της φορολογητέας αξίας τους να μην επέλθουν αλλαγές στη συνολική επιβάρυνση της ακίνητης περιουσίας.

Πως θα εργαστεί η 18μελής ομάδα

Μετά την απόφαση της κυβέρνησης για τις νέες αντικειμενικές των ακινήτων, η ΑΑΔΕ έχει αναλάβει να «τρέξει» την άσκηση της προσομοίωσης των τιμών ζώνης στην ακίνητη περιουσία των φορολογούμενων. Η 18μελής ομάδας εργασίας θα δουλεύει ταυτόχρονα τις προσαρμογές στους συντελεστές υπολογισμού του κύριου ΕΝΦΙΑ και του συμπληρωματικού φόρου με στόχο να αποτραπούν, ειδικά για τους έχοντες μικρή και μεσαία περιουσία, οι μεγάλες επιβαρύνσεις που προκύπτουν μετά το άλμα των αντικειμενικών αξιών σε πολλές περιοχές της χώρας.

Στο τραπέζι της ομάδας θα βρεθούν και το αφορολόγητο όριο των 250.000 ευρώ πάνω από το οποίο επιβάλλεται ο συμπληρωματικός φόρος αλλά και οι συντελεστές παλαιότητας που καθορίζουν το τελικό ύψος του ΕΝΦΙΑ.

Τα πάντα πάντως θα κριθούν από τα επιπλέον έσοδα που θα προκύψουν, κυρίως από την ένταξη νέων περιοχών στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού. Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις τα επιπλέον έσοδα θα είναι ύψους 400 εκ. ευρώ αλλά το ακριβές όφελος για τα κρατικά ταμεία θα προσδιορισθεί από την άσκηση που θα τρέξει η ΑΑΔΕ για την φορολογητέα ύλη των ακινήτων με βάση τις νέες τιμές και η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί το προσεχή Νοέμβριο.

Αρμόδιοι παράγοντες επισημαίνουν ότι το «πλεόνασμα» των εσόδων θα κρίνει το εύρος και την έκταση της μείωσης του ΕΝΦΙΑ υπενθυμίζοντας ότι η συμφωνία με τους δανειστές προβλέπει ότι οι αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες θα έχουν δημοσιονομικά ουδέτερο αποτέλεσμα.

Τα σενάρια που εξετάζονται είναι η διεύρυνση των κλιμακίων με ταυτόχρονη μείωση του ποσού του κύριου φόρου με βάση την τιμή ζώνης ώστε αφ’ ενός να απενεργοποιηθούν οι επιβαρύνσεις και αφ’ ετέρου να ενισχυθεί η αναλογικότητα και η προοδευτικότητα του συστήματος.

«Άκυρη» η νέα μεσοσταθμική μείωση 

Πάντως προς το παρόν εγκαταλείπεται το αρχικό σχέδιο για νέα μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% το επόμενο έτος και το μέτρο θα επανεξεταστεί υπό το φως των δημοσιονομικών εξελίξεων και των κυβερνητικών προτεραιοτήτων στη φορολογία.

Στο τραπέζι βρίσκεται και ο «εμπλουτισμός» των συντελεστών παλαιότητας που επηρεάζουν το τελικό ύψος του ΕΝΦΙΑ έτσι ώστε εκτός της ηλικίας του ακινήτου να λαμβάνονται υπόψη και άλλα χαρακτηριστικά του όπως η ανακαίνιση, οι επισκευές και η ενεργειακή και αισθητική αναβάθμιση, στοιχεία που διαφοροποιούν την αξία σε ακίνητα ίδιας παλαιότητας.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ομάδα εργασίας θα εξετάσει και αλλαγές στο συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ είτε με κούρεμα των συντελεστών είτε με αύξηση του αφορολόγητου ορίου ενώ σε βάθος χρόνου ο σχεδιασμός του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει την πλήρη κατάργηση του θεωρώντας ότι το μέτρο θα έχει θετικές επιπτώσεις στην κτηματαγορά

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις