Τρίτη, 19 Μαρ.
15oC Αθήνα

ΕΝΦΙΑ: Ανοίγει η πλατφόρμα για διορθώσεις λαθών στο Ε9

ΕΝΦΙΑ: Ανοίγει η πλατφόρμα για διορθώσεις λαθών στο Ε9

Ανοίγει μέσα στις επόμενες ημέρες η ηλεκτρονική εφαρμογή για διορθώσεις στο Ε9 με την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων για το 2022. Έτσι λοιπόν όσοι φορολογούμενοι, μετά από έλεγχο που έκαναν στο εκκαθαριστικό το ΕΝΦΙΑ που έλαβαν πρόσφατα, διαπίστωσαν λάθη και παραλείψεις θα έχουν την ευκαιρία να τα διορθώσουν.

Πιο συγκεκριμένα, όσοι φορολογούμενοι μετά τον έλεγχο του εκκαθαριστικού του ΕΝΦΙΑ, στο οποίο αποτυπώνονται τα στοιχεία της ακίνητη περιουσίας που έχουν δηλώσει στο Ε9, εντοπίσουν λάθη μπορούν να τα διορθώσουν με την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης χωρίς να επιβαρυνθούν με το αυτοτελές πρόστιμο των 100 ευρώ.

Ωστόσο μετά από την ηλεκτρονική υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης εκδίδεται αυτόματα νέο εκκαθαριστικό σε περίπτωση που από τις αλλαγές προκύπτει αύξηση του οφειλόμενου φόρου ή μείωση έως 300 ευρώ. Αν η μείωση φόρου ξεπερνά τα 300 ευρώ ο φορολογούμενος θα κληθεί να προσκομίσει για έλεγχο στην εφορία τα απαραίτητα τα δικαιολογητικά (συμβόλαια κ.λπ.) προκειμένου να ολοκληρωθεί η νέα εκκαθάριση.

Τα 10 σημεία που πρέπει να τσεκάρουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ πριν πληρώσουν την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ έως τις 31 Μαΐου 2022 είναι τα εξής:

  1. Όροφος: Αν δεν συμπληρωθεί ο αριθμός του ορόφου που βρίσκεται το διαμέρισμα για τον υπολογισμό του φόρου λαμβάνεται ο συντελεστής που αντιστοιχεί στον 6ο όροφο, οπότε το ποσό αυξάνεται σημαντικά προσαύξηση. Στην περίπτωση μεζονέτας ο νόμος ορίζει ότι ως όροφος θα πρέπει να δηλωθεί ο υψηλότερος όροφός της. Για παράδειγμα, αν μια μεζονέτα έχει τρεις ορόφους με είσοδο στο ισόγειο, τότε θα πρέπει να δηλωθεί ως όροφος ο δεύτερος, δηλαδή ο υψηλότερος όροφος της συγκεκριμένης ιδιοκτησίας.
  2. Εμπράγματα δικαιώματα: Ανάλογα με το είδος των δικαιωμάτων (ψιλή κυριότητα ή επικαρπία) ο φόρος αλλάζει δραστικά και για αυτό θα πρέπει να έχουν συμπληρωθεί οι σωστοί κωδικοί στο Ε9.
  3. Βοηθητικοί χώροι: Λάθος που κοστίζει ακριβά είναι η αναγραφή των βοηθητικών χώρων ως κύριων ή η δήλωση των υπογείων επιφανειών ακινήτων ως χώρων κύριας χρήσης ή του παταριού που επικοινωνεί με εσωτερική κλίμακα μαζί με τους κύριους χώρους του ακινήτου. Στις περιπτώσεις αυτές χρεώνεται κανονικός φόρος ανά τετραγωνικό μέτρο και όχι ο μειωμένος κατά 90% σε σχέση με τον φόρο που αναλογεί σε χώρο κύριας χρήσης καθώς για τους βοηθητικούς χώρους εφαρμόζεται συντελεστής 0,1.
  4. Συνιδιοκτησία: Για μη αναγραφή ποσοστού συνιδιοκτησίας ή αναγραφή λανθασμένου ποσοστού συνιδιοκτησίας, το μηχανογραφικό σύστημα της ΑΑΔΕ υπολογίζει τον ΕΝΦΙΑ θεωρώντας ότι το ποσοστό συνιδιοκτησίας είναι 100%, δηλαδή ότι όλο το ακίνητο ανήκει στον φορολογούμενο, οπότε καταλογίζει στον ίδιο φορολογούμενο ολόκληρο το ποσό του φόρου που αναλογεί στο συγκεκριμένο ακίνητο.
  5. Ηλικία: Θα πρέπει στο συγκεκριμένο κωδικό να αναγραφεί το έτος έκδοσης της οικοδομικής άδειας του ακινήτου και όχι το έτος αποπεράτωσής του. Η παλαιότητα του ακινήτου απομειώνει τη τιμή ζώνης και περιορίζει το ύψος του φόρου.
  6. Επαγγελματικοί χώροι: Ένα από τα συνηθισμένα λάθη είναι η δήλωση χώρων ως επαγγελματικών που στην οριζόντια ιδιοκτησία εμφανίζονται ως αποθήκη. Αυτό συμβαίνει όταν το ακίνητο είναι μισθωμένο ως επαγγελματικός χώρος. Επισημαίνεται ότι οι αποθήκες, ακόμη και αν είναι ξεχωριστή οριζόντια ιδιοκτησία, έχουν σημαντικά μειωμένο ΕΝΦΙΑ σε σχέση με τους κανονικούς επαγγελματικούς χώρους ή τις κατοικίες.
  7.  Σε περίπτωση που δεν έχουν δηλωθεί σωστά στους αντίστοιχους κωδικούς δεν υπολογίζεται η έκπτωση φόρου κατά 60%.
  8. Αγροτεμάχια εκτός σχεδίου: Αν έχει αναγραφεί η ακριβής τοποθεσία που βρίσκεται η έκταση και όχι μόνο ο Δήμος ή ο Νομός λαμβάνεται υπόψη η μεγαλύτερη Αρχική Οικοπεδική Αξία ανά τετραγωνικό μέτρο που ισχύει σε ολόκληρο το νομό.
  9. Απόσταση από τη θάλασσα: Λανθασμένη αναγραφή απόστασης αγροτεμαχίου από τη θάλασσα για μικρότερη των 700 μέτρων προσαυξάνει το οφειλόμενο ποσό του φόρου.
  10. Αγροτεμάχια με κτίσμα: Σε περίπτωση κατοικίας που βρίσκεται εντός του αγροτεμάχιου ο φόρος πενταπλασιάζεται εκτός αν το κτίσμα είναι γεωργικό, ή χρησιμοποιείται για αποθήκη ή επαγγελματικό χώρο.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις