Σάββατο, 4 Μαΐ
21oC Αθήνα

Ενισχύεται το ευρώ έναντι του δολαρίου

Ενισχύεται το ευρώ έναντι του δολαρίου

Στην αγορά συναλλάγματος η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στο 1,4460 δολάρια .

Το απόγευμα το ευρώ διαπραγματευόταν στα 1,4436 δολάρια από το επίπεδο των 1,4328 δολ. που έκλεισε χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης.

Η δημόσια στήριξη που παρείχε σήμερα η γερμανίδα καγκελάριος Αγκ. Μέρκελ στο ευρωπαϊκό νόμισμα, αλλά και η παρότρυνση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για ακόμη πιο στενή οικονομική συνεργασία στο εσωτερικό της Ε.Ε, έδωσαν ώθηση στο ευρώ. Από την άλλη πλευρά τα στοιχεία για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ δεν ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά προκαλώντας προβληματισμό για την προοπτική ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας και πιέσεις στο δολάριο. Η κα Μέρκελ μιλώντας στη Σιγκαπούρη εκτίμησε ότι η παρούσα κατάσταση δεν συνιστά μία κρίση του ευρώ αλλά αντιθέτως.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ μιλώντας σήμερα σε συνέδριο στη Γερμανία υποστήριξε την ανάγκη δημιουργίας κοινού ευρωπαϊκού Υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να επιτευχθεί καλύτερος συντονισμός της οικονομικής πολιτικής εντός της Ε.Ε. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά δεν θα “ήταν πολύ τολμηρή η ιδέα για τη δημιουργία ενός κοινού υπουργείου Οικονομικών στην Ε.Ε τη στιγμή που λειτουργεί ήδη ενιαία αγορά, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το κοινό νόμισμα.”

Στην δευτερογενή αγορά ομολόγων στο ΗΔΑΤ τo σύνολο των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 13 εκατ. ευρώ,, τα οποία στο σύνολο τους αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα καταγράφηκε στο 5ετές ομόλογο λήξεως 20,08,15 με 4 εκατ. ευρώ και στο 3ετές ομόλογο λήξεως 20,03,12 με 8 εκατ. ευρώ.

Το περιθώριο στο κλείσιμο διαμορφώθηκε στο 13,37% από 13,31% χθες με την απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου (λήξεως 19.06.20) να αυξάνεται ελαφρώς στο 16,35% από 16,31% χθες έναντι 2,98% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου.

Στη διατραπεζική αγορά τα επιτόκια στις περισσότερες διάρκειες δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαίνονταν στο 2,13% ,στη διάρκεια των 9 μηνών διαμορφώθηκε στο 1,93% στο εξάμηνο διατηρήθηκε στο 1,71%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο 1,43% ο μήνας διατηρήθηκε στο 1,22% από 1,24% .

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε