Κυριακή, 5 Μαΐ
18oC Αθήνα

Έντονα ανοδικές τάσεις εμφανίζει το ευρώ έναντι του δολαρίου

Έντονα ανοδικές τάσεις εμφανίζει το ευρώ έναντι του δολαρίου

Το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν το απόγευμα στα 1,1408 δολ. από το επίπεδο των 1,1390 δολ. που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόκρης.

Το αμερικανικό νόμισμα δέχεται έντονες πιέσεις, υπό το βάρος της αβεβαιότητας που επιπκρατεί αναφορικά με το χρόνο αύξησης των επιτοκίων. Επιπροσθέτως, αρνητικά φαίνεται να επηρεάζει το δολάριο η ενίσχυση που καταγράφουν τις τελευταίες ημέρες τα νομίσματα χωρών που εξάγουν πρώτες ύλες.

Τα στοιχεία από την πραγματική οικονομία των ΗΠΑ (λιανικές πωλήσεις, απασχόληση) δημιουργούν έντονες αμφιβολίες για το κατά πόσο έχουν ωρισμάσει οι συνθήκες, προκειμένου η Fed να προχωρήσει, μέχρι το τέλος του έτους, στην αύξηση των επιτοκίων της. Οι αμφιβολίες αυτές αποτυπώνονται και στην προθεσμιακή αγορά συναλλάγματος.

Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων δεν καταγράφηκαν σήμερα συναλλαγές. Η απόδοση του 10ετους ομολόγου αυξήθηκε στο 7,95% από 7,93% που έκλεισε χθες, με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση 0,56% να διαμορφωθεί στο 7,39% από 7,35% που έκλεισε χθες.

Στη διατραπεζική αγορά τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους διατηρήθηκε στο 0,139%, στη διάρκεια των 9 μηνών παρέμεινε στο 0,071%, στο εξάμηνο υποχώρησε οριακά στο 0,025% από 0,026%, στο τρίμηνο παρέμεινε στο 0,049%, τέλος στο μήνα το επιτόκιο διαμορφώθηκε -0,113%.

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διαμορφώθηκε στα 1,1410 δολ.
 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε