Τετάρτη, 24 Απρ.
24oC Αθήνα

Έντονο το παρασκήνιο πριν την συνάντηση κυβέρνησης – τραπεζιτών – Σε ποιο σημείο εμμένουν οι δανειστές

Έντονο το παρασκήνιο πριν την συνάντηση κυβέρνησης – τραπεζιτών – Σε ποιο σημείο εμμένουν οι δανειστές

Έντονο είναι το παρασκήνιο που εξελίχθηκε γύρω από την εν εξελίξει συζήτηση για το πλαίσιο που θα αντικαταστήσει τον ν. Κατσέλη. Σύμφωνα με πληροφορίες στην συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στις 3 το μεσημέρι, θα γίνει προσπάθεια να βρεθεί έστω και στο παρά πέντε η χρυσή τομή.

Οι τραπεζίτες φεύγοντας την περασμένη Πέμπτη από το Μαξίμου, είδαν την κυβέρνηση να αλλάζει μερικώς στάση – όπως τουλάχιστον ισχυρίζονται – και να περιλαμβάνει στο νέο πλαίσιο πράγματα που δεν είχαν συμφωνηθεί.

Εκμεταλλευόμενοι και την στάση των δανειστών που αντιδρούν στο σύνολο και στην φιλοσοφία του νέου πλαισίου, υπαναχώρησαν μερικώς, κάτι που έχει προκαλέσει την δυσαρέσκεια του Μεγάρου Μαξίμου.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα καθίσουν ξανά στο τραπέζι σήμερα το μεσημέρι.

Τα βασικά σημεία αντιρρήσεων των τραπεζών είναι τα εξής:

Ζητούν να λύνεται το θέμα της επιδότησης μέσα από την πλατφόρμα και όχι μέσω δικαστηρίου.

Το πλαίσιο να έχει συγκεκριμένο χρονικό όριο, ένα χρόνο ή λίγο περισσότερο προκειμένου να μην βρεθούν οι τράπεζες μπροστά στην δημιουργία μίας νέας γενιάς κόκκινων δανείων. Παράλληλα προτείνουν να υπάρχει μέριμνα μόνο για όσους είναι μακροχρόνια άνεργοι, αλλά και όσοι έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας.

Να ενταχθούν στο νέο πλαίσιο και όσοι είναι ενταγμένοι στον ν. Κατσέλη.

Από την πλευρά τους οι δανειστές θέλουν πάση θυσία να πέσει το όριο της αντικειμενικής αξίας, το οποίο το θεωρούν εξωφρενικό.

Οι Βρυξέλλες ζητούν το όριο των 250.000 ευρώ να πέσει κατά πολύ (η αρχική πρόταση ήταν 70.000 ευρώ), ενώ δεν θέλουν να ενταχθούν στη ρύθμιση και οι επαγγελματίες.

Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη για τους συνεπείς δανειολήπτες οι οποίοι σε περίπτωση που αποκτήσουν πρόβλημα με την εξυπηρέτηση του δανείου τους δεν θα μπορούν να ενταχθούν στο νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας καθώς προβλέπεται ένταξη δανείων που ήταν “κόκκινα” στις 31/12/2018.

 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις