Επίδομα θέρμανσης: Όλα τα σενάρια – Πότε θα δοθεί και με ποια κριτήρια

Αγώνας δρόμου για να δοθεί μέσα στο 2019 το επίδομα θέρμανσης.
Σκέψεις να καταργηθεί το κριτήριο επιφάνειας της κύριας κατοικίας.
Σενάριο να δίνεται το επίδομα με την υποβολή της αίτησης.
Όλα όσα εξετάσει το οικονομικό επιτελείο.

Μπορεί ο καιρός να θυμίζει ακόμη καλοκαίρι και σε κάποιες περιοχές να δουλεύουν ακόμη τα κλιματιστικά, εντούτοις στο υπουργείο Οικονομικών εργάζονται πυρετωδώς προκειμένου να έχουν το ταχύτερο δυνατό τη σχετική πλατφόρμα, έτσι ώστε να δοθεί μέσα στο 2019 το επίδομα για το πετρέλαιο θέρμανσης. Όπως είναι γνωστό η κυβέρνηση θέλει πάση θυσία να «φορτώσει» με την συγκεκριμένη δαπάνη τον φετινό προϋπολογισμό και να απαλλάξει ισόποσα τον προϋπολογισμό του 2020 που αναμένεται να είναι ιδιαίτερα δύσκολος.

Ωστόσο μόνο εύκολη δεν είναι η σχετική διαδικασία, δεδομένου ότι το υπουργείο Οικονομικών καλείται να υλοποιήσει σχετική απόφαση της κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία το ποσό του επιδόματος θέρμανσης αναμένεται να είναι αυξημένο κατά τουλάχιστον 10 εκατ. ευρώ  σε σχέση με πέρυσι.

Μία από τις σκέψεις που υπάρχουν είναι να καταργηθεί το κριτήριο επιφάνειας της κύριας κατοικίας. Αν τελικά αυτό συμβεί, τότε το επίδομα δεν θα εξαρτάται από την επιφάνεια της κύριας κατοικίας. Θα παραμείνουν σε ισχύ τα κριτήρια του εισοδήματος, της περιοχής όπου βρίσκεται η κύρια κατοικία και φυσικά της οικογενειακής κατάστασης.

Στα σενάρια που υπάρχουν αναφορικά με τον τρόπο διανομής του επιδόματος, εξετάζεται το ενδεχόμενο να καταβάλλεται το ποσό του επιδόματος με την υποβολή της σχετικής αίτησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και να εκλείψει η υποχρέωση που υπάρχει σήμερα να έχει προηγηθεί η αγορά του πετρελαίου θέρμανσης της επιδότησης.

Βέβαια υπάρχει ένας σοβαρός κίνδυνος να αυξηθεί σημαντικά το δημοσιονομικό κόστος και βέβαια να φτάσει το ποσό που έχει προϋπολογιστεί. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι πέρυσι υποβλήθηκαν 400.000 αιτήσεις. Αν λοιπόν επιλεγεί η λύση της πληρωμής ανά αίτηση, τότε είναι σίγουρο ότι ο αριθμός αυτός μπορεί να αυξηθεί σημαντικά, με ό,τι αυτό σημαίνει.

Μέχρι να οριστικοποιηθεί πάντως το σχέδιο, το μόνο σίγουρο είναι αυτό που έχει δεσμευθεί ο πρωθυπουργός, ότι δηλαδή εφέτος το επίδομα θέρμανσης θα δοθεί νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά.

Οι λύσεις για την χορήγηση του επιδόματος είναι, με βάση τα σημερινά δεδομένα, δύο.

Η πρώτη είναι να μην αλλάξει τίποτε στο υπάρχον σύστημα. Δηλαδή πρώτα κάποιος να προμηθεύεται το πετρέλαιο θέρμανσης και εν συνεχεία να λαμβάνει το επίδομα. Ωστόσο αυτό έχει το ρίσκο να καθυστερήσει σημαντικά η διαδικασία, ειδικά αν συνεχιστούν έτσι οι καιρικές συνθήκες. Και ως εκ τούτου θα καεί η πρόθεση της κυβέρνησης να δώσει ανάσες στον προϋπολογισμό του 2020.

Η δεύτερη σκέψη είναι να δοθεί το επίδομα θέρμανσης με μία απλή αίτηση και εν συνεχεία να γίνει η εκκαθάριση και να φανεί εάν αυτός που έλαβε το επίδομα, πήρε ή όχι πετρέλαιο θέρμανσης. Αυτό το σύστημα έχει το ρίσκο να κάνουν πολλοί αίτηση και να προκύψει σημαντική δημοσιονομική επιβάρυνση.

Το ύψος του επιδόματος θέρμανσης θα κυμαίνεται ανάλογα με βάση τα εξής κριτήρια:

  • Την γεωγραφική ζώνη στην οποία ανήκει το νοικοκυριό. Οι νομοί της πρώτης ζώνης και οι ορεινές περιοχές της β’ ζώνης θα εξακολουθήσουν να εισπράττουν το μεγαλύτερο ποσό το οποίο θα φτάνει ακόμη και στα 500 ευρώ.
  • Από το δηλωθέν εισόδημα. Το εισόδημα του νοικοκυριού θα εξακολουθήσει να αποτελεί κριτήριο διαχωρισμού των καταναλωτών σε δικαιούχους το επιδόματος και μη.
  • Από τη σύνθεση του νοικοκυριού. Όσο περισσότερα παιδιά υπάρχουν τόσο μεγαλύτερο θα είναι και το ύψος του επιδόματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Εργαστήριο ΣΕΒ: «Ψηφιακές Εφοδιαστικές Αλυσίδες» και πρακτικές βελτίωσης

Εργαστήριο ΣΕΒ: «Ψηφιακές Εφοδιαστικές Αλυσίδες» και πρακτικές βελτίωσης

Τα οφέλη των ψηφιακών τεχνολογιών που πολλαπλασιάζουν τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα των γραμμών εφοδιασμού, με συνεχή ροή πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο, ανέδειξε το εργαστήριο: «Ψηφιακές Εφοδιαστικές ... Διαβάστε περισσότερα
«Η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα εμφανιστεί στο δεύτερο τρίμηνο του έτους»

«Η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα εμφανιστεί στο δεύτερο τρίμηνο του έτους»

«Η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα εμφανιστεί στο δεύτερο τρίμηνο του έτους και θα είναι της τάξης του 3,0%» αναφέρεται στο τετραμηνιαίο περιοδικό του ΚΕΠΕ ... Διαβάστε περισσότερα
Ισχυρές πιέσεις σε αγορές μετοχών και ομολόγων – Οι επιπτώσεις της πανδημίας στο δημόσιο χρέος

Ισχυρές πιέσεις σε αγορές μετοχών και ομολόγων – Οι επιπτώσεις της πανδημίας στο δημόσιο χρέος

Οι αγορές ποτέ δεν σε αφήνουν να πλήξεις και αυτό είναι κάτι που φαίνεται καθημερινά. Και ενώ όλοι απορούσαν με το γεγονός ότι αντιμετώπισαν την ... Διαβάστε περισσότερα
Τέλη κυκλοφορίας 2021: Τέλος προθεσμίας – «Μεγάλη Παρασκευή» για εκατομμύρια φορολογούμενους, τι πρέπει να πληρώσουν

Τέλη κυκλοφορίας 2021: Τέλος προθεσμίας – «Μεγάλη Παρασκευή» για εκατομμύρια φορολογούμενους, τι πρέπει να πληρώσουν

Δύσκολη ημέρα η σημερινή για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους, αφού εκπνέει η προθεσμία για μία σειρά από εκκρεμότητες που μόνο ασήμαντες δεν μπορούν να χαρακτηριστούν. Από ... Διαβάστε περισσότερα
Γενική συνέλευση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών : Το μέλλον της ασφαλιστικής αγοράς εν μέσω κορονοϊού

Γενική συνέλευση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών : Το μέλλον της ασφαλιστικής αγοράς εν μέσω κορονοϊού

Οι συντάξεις, η υγεία και οι φυσικές καταστροφές βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), κατά τη διάρκεια της ετήσιας τακτικής ... Διαβάστε περισσότερα
Προκαταβολή έναντι μελλοντικής σύνταξης: Οι όροι και η διαδικασία χορήγησης

Προκαταβολή έναντι μελλοντικής σύνταξης: Οι όροι και η διαδικασία χορήγησης

Ανοίγει ο δρόμος για την ενεργοποίηση της διαδικασίας χορήγησης προκαταβολής έναντι της μελλοντικής σύνταξης. Προωθείται προς δημοσίευση η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργών Εργασίας ... Διαβάστε περισσότερα