Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Παράταση για την εφάπαξ πληρωμή των υπολοίπων – Εντός της εβδομάδας τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Παράταση για την εφάπαξ πληρωμή των υπολοίπων – Εντός της εβδομάδας τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ

Παράταση για έναν μήνα, δηλαδή έως το τέλος Ιουνίου, θα πάρει, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η προθεσμία για την εφάπαξ καταβολή της οφειλής που προκύπτει από την επιστρεπτέα προκαταβολή.

Σε αυτή την περίπτωση η οφειλέτης θα πάρει ως μπόνους «κούρεμα» 15% επί του συνολικού ποσού.

Αυτό προκύπτει από τον καθυστέρηση που έχει ανακύψει στην ανάρτηση στο Taxisnet των ποσών που πρέπει να επιστρέψουν στο κράτος οι δικαιούχοι.

Στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο να παρατείνει για ένα μήνα έως το τέλος Ιουνίου την προθεσμία για την εφάπαξ εξόφληση της οφειλής. Με βάση τον σημερινό σχεδιασμό, όσοι όσοι επιλέξουν να αποπληρώσουν σε μία δόση ολόκληρο το ποσό θα πρέπει να το κάνουν έως τις 31 Μαΐου ενώ από τον Ιούνιο ξεκινά η αποπληρωμή σε δόσεις.

Πριν την έναρξη αποπληρωμής, η ΑΑΔΕ θα αναρτήσει στους λογαριασμούς των επιτηδευματιών, που έλαβαν επιστρεπτέες προκαταβολές τα ποσά που θα κληθούν να επιστρέψουν και τα οποία θα εμφανιστούν στον διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ στην επιλογή “myAADE/ ο λογαριασμός μου/Προσωποποιημένη πληροφόρηση/ Στοιχεία Οφειλών εκτός Ρύθμισης και Πληρωμή”. Κατόπιν ο δικαιούχος θα κληθεί να επιλέξει εάν το ποσό που του αναλογεί θα το εξοφλήσει εφάπαξ ή σε έως και 96 δόσεις, δηλαδή σε 8 χρόνια.

Επισημαίνεται ότι από τη συνολική ενίσχυση των 8,3 δις. ευρώ που έλαβαν περίπου 700.000 επιχειρήσεις από τους επτά κύκλους μετά τα «κουρέματα» θα επιστρέψουν 3 δισ. ευρώ δηλαδή τους χαρίζονται 5 δισ. ευρώ

Καθυστέρηση και στον ΕΝΦΙΑ

Την ίδια στιγμή καθυστέρηση παρατηρείται και στην έκδοση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ για πάνω από 7 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων, αφού σύμφωνα με τον προγραμματισμό θα έπρεπε να είχαν εκδοθεί έως και τις 30 Απριλίου, κάτι που βέβαια δεν έχει συμβεί.

Τα εκκαθαριστικά δεν εκδόθηκαν τη συγκεκριμένη προθεσμία με στελέχη της ΑΑΔΕ να αποδίδουν την καθυστέρηση στη διενέργεια ελέγχων προκειμένου να αποφευχθούν λάθη στον καταλογισμό του φόρου και άδικες χρεώσεις. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα εκκαθαριστικά θα αναρτηθούν μέσα στην εβδομάδα ή το αργότερο έως τις 10 Μαΐου

Η καθυστέρηση αυτή σε καμία περίπτωση δεν αλλάζει το χρονοδιάγραμμα για την καταβολή των δόσεων καθώς το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή διάταξη που θα προβλέπει ότι η πρώτη δόση του φόρου ανεξάρτητα από την ημερομηνία βεβαίωσης του θα πληρωθεί έως τις 31 Μαΐου 2022 καθώς ο ισχύον νόμος προβλέπει ότι η πρώτη από τις δέκα δόσεις του ΕΝΦΙΑ καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από την έκδοση της πράξης προσδιορισμού φόρου.

Σημειώνεται ότι μετά τις αλλαγές στα κλιμάκια και τους συντελεστές ο νέος ΕΝΦΙΑ που συνολικά υπερβαίνει τα 2,2 δις. ευρώ φέρνει ελαφρύνσεις για περίπου 8 στους 10 ιδιοκτήτες ακινήτων παρά την μεγάλη αύξηση των αντικειμενικών αξιών. Αναλυτικότερα σχεδόν 900.000 φορολογούμενοι δεν θα έχουν καμία αλλαγή στο λογαριασμό, περίπου 350.000 θα καταβάλουν υψηλότερο φόρο σε σχέση με το 2021 ενώ τις μεγαλύτερες επιβαρύνσεις θα έχουν περίπου 180.000 ιδιοκτήτες ακινήτων με μεγάλη ακίνητη περιουσία και ακίνητα σε περιοχές όπου οι αντικειμενικές αξίες έκαναν άλμα ή εντάχθηκαν για πρώτη φορά στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις