Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Επιστροφές φόρων σε χρόνο ρεκόρ υπόσχεται η ΑΑΔΕ – Σε τέσσερις ημέρες από την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Επιστροφές φόρων σε χρόνο ρεκόρ υπόσχεται η ΑΑΔΕ – Σε τέσσερις ημέρες από την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Ταχύτατες είναι πλέον οι επιστροφές φόρου που προκύπτουν από την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, κάτι που προκύπτει και τα πρώτα ενδεικτικά στοιχεία.

Ήδη τρεις στους τέσσερις φορολογούμενους που έσπευσαν να υποβάλουν τη φορολογική δήλωση τους και είχαν πιστωτικό εκκαθαριστικό σημείωμα έλαβαν ήδη τα χρήματα της επιστροφής φόρου εισοδήματος που δικαιούνται.

Παράλληλα μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2023 οι επιστροφές φόρων ξεπέρασαν τα 1,7 δισ. ευρώ καταγράφοντας ρεκόρ όλων των εποχών.

Εφέτος η ΑΑΔΕ έχει υποσχεθεί την άμεση επιστροφή χρημάτων, για εκείνες τις δηλώσεις από τις οποίες και προκύπτει επιστροφή φόρου. Η δέσμευση είναι ότι θα γίνονται άμεσες επιστροφές φόρου σε εβδομαδιαία βάση για τους φορολογούμενους που δεν έχουν φορολογικές ή ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας.

Από τις 31 Μαρτίου 2023 που άνοιξε η πλατφόρμα των φορολογικών δηλώσεων μέχρι σήμερα έχουν γίνει ήδη δύο εβδομαδιαίες πληρωμές. Από τις 110.267 φορολογικές δηλώσεις που έχουν υποβληθεί προέκυψαν 23.659 πιστωτικά σημειώματα. Από τους φορολογούμενους που δικαιούνται επιστροφή φόρου συνολικά 18.184 έλαβαν ήδη στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς 5,2 εκατ. ευρώ.

Οι φορολογούμενοι που δεν έχουν οφειλές βλέπουν τα χρήματα της επιστροφής φόρου εισοδήματος που δικαιούνται σε λιγότερο από μια εβδομάδα από την ημέρα που θα υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση.

Η ΑΑΔΕ θα συνεχίσει με το ίδιο ρυθμό τις επιστροφές φόρου σε εβδομαδιαία βάση έως το τέλος της περιόδου υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

Το σχέδιο που εφαρμόζει η ΑΑΔΕ προβλέπει τα εξής:

  1. Επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογούμενους που δεν έχουν φορολογικές ή ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας, αποστέλλονται στην Τράπεζα της Ελλάδος για άμεση επιστροφή σε εβδομαδιαία βάση.

  1. Επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογούμενους που δεν έχουν ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας και έχουν φορολογικές οφειλές, συμψηφίζονται κεντρικά το πρώτο και το τρίτο δεκαήμερο κάθε μήνα, αρχής γενομένης από το τέλος Απριλίου. Όσοι συμψηφισμοί δεν θα μπορούν να διενεργηθούν κεντρικά, θα διεκπεραιώνονται στο συντομότερο δυνατό χρόνο από τις ΔΟΥ. Μετά το Πάσχα, αναμένεται να τρέξει ο πρώτος τέτοιου είδους κεντρικός συμψηφισμός.

  1. Επιστροφές φόρου εισοδήματος που θα προκύψουν από δηλώσεις που θα υποβληθούν μετά την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ 2023 και μέχρι την εξόφλησή του, θα συμψηφίζονται κεντρικά και με τον φόρο αυτόν, όπως και με οποιαδήποτε άλλη φορολογική οφειλή.

  1. Οφειλές από το φόρο εισοδήματος θα συμψηφίζονται κατά προτεραιότητα με δικαιώματα επιστροφής από άλλους φόρους, που υπάρχουν ή θα γεννηθούν μέχρι τις 31.7.2023, ώστε σε περίπτωση εξόφλησης του φόρου εισοδήματος μέσω του συμψηφισμού, να χορηγείται η έκπτωση 3%.

Οι επιστροφές φόρου το πρώτο τρίμηνο του έτους ξεπέρασαν τα 1,72 δισ. ευρώ υπερβαίνοντας κατά 39% το στόχο του προϋπολογισμού για επιστροφές 1,354 δισ. ευρώ. Το «γκάζι» στις επιστροφές αφορά κυρίως τον ΦΠΑ.

 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις