Παρασκευή, 26 Απρ.
20oC Αθήνα

Επιτόκια δανεισμού: Τι θα πληρώσουν οι δανειολήπτες μετά τη νέα αύξηση της ΕΚΤ

Επιτόκια δανεισμού: Τι θα πληρώσουν οι δανειολήπτες μετά τη νέα αύξηση της ΕΚΤ

Δυσχεραίνει η κατάσταση για τους δανειολήπτες μετά την σημερινή απόφαση της ΕΚΤ, σύμφωνα με την οποία αυξάνεται το επιτόκιο βάσης κατά μισή ποσοστιαία μονάδα.

Όσοι λοιπόν έχουν δάνεια τα οποία είναι συνδεδεμένα με το Euribor θα κληθούν να πληρώσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα πολλαπλάσια δόση.

Προκειμένου να γίνει αντιληπτό για το ύψος των αυξήσεων αρκεί να πούμε ότι το περασμένο Καλοκαίρι κάποιος δανειολήπτης πλήρωνε δόση με επιτόκιο 2%, και σε λίγες ημέρες θα κληθεί να πληρώσει επιτόκιο 4,5% περίπου, δηλαδή υπερδιπλασιασμός.

Προκειμένου να αντιληφθεί ο καθένας τι ακριβώς συμβαίνει με τα επιτόκια το τελευταίο χρονικό διάστημα αρκεί να πούμε ότι σε πολλές περιπτώσεις έχουν διπλασιαστεί, ή αν αυτό δεν έχει συμβεί θα γίνει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Ας δούμε ενδεικτικά την εικόνα που υπάρχει σήμερα και αυτή που εν δυνάμει θα διαμορφωθεί:

Πριν πέντε μήνες και συγκεκριμένα τον περασμένο Ιούλιο το Euribor 3 μηνών βρισκόταν σε αρνητικό έδαφος και συγκεκριμένα ήταν την 1η Ιουλίου στο -0,176%.

Σήμερα το Euribor είναι στο 2,081% και σε λίγες ημέρες απόρροια της σημερινής αύξησης που ανακοίνωσε η ΕΚΤ, θα εκτοξευθεί στο 2,581% περίπου.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι για ένα στεγαστικό δάνειο που έχει χορηγηθεί με περιθώριο δύο ποσοστιαίες μονάδες, από 2% που ήταν τον περασμένο Ιούλιο, όταν το Euribor ήταν αρνητικό, σε λίγες ημέρες θα εκτοξευθεί στο 4,581%, δηλαδή σε υπερδιπλάσια.

Η δόση ανά 100.000 ευρώ δανείου διάρκειας 15 ετών έχει αυξηθεί σε αυτό διάστημα από τα 644 ευρώ στα 735 ευρώ και σε λίγες ημέρες θα φτάσεις τα 765 ευρώ.

Αν μάλιστα επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις ότι έρχεται να νέα αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης, τότε η δόση θα πάει στα 790 ευρώ, με επιτόκιο Euribor 3%, δηλαδή κυμαινόμενο επιτόκιο στεγαστικού στο 5%.

Στην αυτή περίπτωση η δόση θα είναι μεγαλύτερη κατά 146 ευρώ ανά 100.000 ευρώ υπολοίπου σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2022.

Έτσι λοιπόν ένας δανειολήπτης, αν φτάσει το Euribor στο 3% θα χρειάζεται σε ετήσια βάση για να πληρώσει το δάνειό του, το ποσό των 9.480 ευρώ, ενώ πριν με μηδενικό Euribor θα χρειαζόταν 7.728 ευρώ, επιπλέον δηλαδή 1.752 ευρώ (σχεδόν τρεις δόσεις επιπλέον).

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις