Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Επιχειρηματικό περιβάλλον… αγνοείται! Στα τάρταρα η Ελλάδα

Επιχειρηματικό περιβάλλον… αγνοείται! Στα τάρταρα η Ελλάδα

Η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας για το επιχειρηματικό περιβάλλον δεν είναι και ό,τι καλύτερο για την Ελλάδα. Κατατάσσει τη χώρα μας στην 72η θέση ανάμεσα σε 190 χώρες.

Τα στοιχεία της ετήσιας έκθεσης «Doing Business 2019» που έδωσε στη δημοσιότητα η Παγκόσμια Τράπεζα δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά για την Ελλάδα. Η χώρα μας καταλαμβάνει την 72η θέση στον δείκτη επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Η έκθεση «Doing Business» εξετάζει και συγκρίνει τις μεταρρυθμίσεις που έχουν εφαρμοστεί σε 190 χώρες για τη βελτίωση της επιχειρηματικότητας και την προστασία της ιδιοκτησίας.

Στις πρώτες πέντε θέσεις της κατάταξης βρίσκονται η Νέα Ζηλανδία, η Σιγκαπούρη, η Δανία, το Χονγκ Κονγκ και η Νότια Κορέα. Στις τελευταίες θέσεις βρίσκονται το Σουδάν, η Λιβύη, η Υεμένη, η Βενεζουέλα, η Ερυθραία και η Σομαλία.

Η έκθεση εξετάζει ξεχωριστά τις επιδόσεις κάθε χώρας σε μια σειρά από κρίσιμους δείκτες, οι οποίοι θεωρούνται σημαντικοί για τη διαμόρφωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την λειτουργία των επιχειρήσεων.

Στον τομέα της έναρξης επιχείρησης η Ελλάδα βρίσκεται στην 44η θέση. Καλύτερα είναι τα πράγματα σε ό,τι αφορά στη διαδικασία οικοδομικών αδειών. Η έκθεση τοποθετεί την Ελλάδα στην 39η θέση. Στον συγκεκριμένο δείκτη, η χώρα έχει σημειώσει πρόοδο, καθώς η διαδικασία έκδοσης οικοδομικών αδειών έγινε πιο οικονομική και απλούστερη, καθώς πραγματοποιείται σε λιγότερο χρόνο

Στην πληρωμή φόρων η Ελλάδα βρίσκεται στην 65η θέση και όπως επισημαίνει η έκθεση, οι επιχειρήσεις καταβάλλουν το 51,9% των κερδών τους για φόρους και εισφορές.

Στον δείκτη για την ηλεκτροδότηση η Ελλάδα κατατάσσεται στην 79η θέση, καθώς χρειάζονται επτά διαδικασίες για την ηλεκτροδότηση επιχειρήσεων, για τις οποίες απαιτούνται 55 ημέρες. Επιπλέον, υπολογίζεται ότι το κόστος φτάνει το 69,9% του κατά κεφαλήν εισοδήματος.

Η έκθεση τοποθετεί την Ελλάδα στην 153η θέση στην καταχώρηση ακίνητης περιουσίας, ενώ υπολογίζεται ότι το κόστος των σχετικών διαδικασιών φθάνει στο 20% της αξίας του ακινήτου.

Σε άλλους τομείς, η Ελλάδα κατατάσσεται

99η στην εξασφάλιση πίστωσης
51η στην προστασία επενδυτών μειοψηφίας
31η στο διασυνοριακό εμπόριο
132η στην επιβολή συμβάσεων και
62η στην επίλυση πτωχεύσεων.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις