Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Έρευνα σοκ από τη ΓΣΕΕ: Αυτοί είναι οι μεγαλύτεροι εργασιακοί φόβοι των αποφοίτων ΙΕΚ

Έρευνα σοκ από τη ΓΣΕΕ: Αυτοί είναι οι μεγαλύτεροι εργασιακοί φόβοι των αποφοίτων ΙΕΚ

Οι απόφοιτοι των ΙΕΚ μαστίζονται από ανεργία, υποαπασχόληση και πενιχρούς μισθούς, σε σημείο που κατά συντριπτική πλειοψηφία δηλώνουν ότι θα αποδέχονταν οποιαδήποτε εργασία, ακόμα κι αν δεν προσφέρει κανένα από τα στοιχεία που θεωρούν ως προαπαιτούμενα.

Αυτά και άλλα σημαντικά στοιχεία έδειξε η έρευνα του ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ με τίτλο «Διερεύνηση της μετάβασης των αποφοίτων ΙΕΚ στην απασχόληση: Συγκριτικά στοιχεία, προσεγγίσεις, ερμηνευτικές αναφορές», η οποία βασίστηκε σε στοιχεία αποφοίτων ΙΕΚ της διετίας 2017-2018 και αποτελεί ουσιαστικά επικαιροποίηση παλαιότερης έρευνας του 2012 που είχε βασιστεί σε αντίστοιχα στοιχεία της διετίας 2008-2009.

Το δείγμα της έρευνας  ήταν 1500 άτομα και διεξήχθη 7-29 Μαΐου 2020 ενώ έγινε σύγκριση με τα στοιχεία του 2012 (στοιχεία 07-08)

Τα βασικά σημεία της έρευνας

  • Το 85% των αποφοίτων πιστεύουν ότι η οικονομική κρίση και η πανδημία θα επηρεάσουν αρνητικά τα εργασιακά τους. Τρόποι που πιστεύουν ότι θα βοηθήσουν να ξεπεραστεί αυτή η κατάσταση είναι πρωτίστως η ατομική προσπάθεια μέσω της σκληρής δουλειάς (74%), η υποστήριξη από το κράτος (59%) και η κατάλληλη κατάρτιση.
  • Το 60% των αποφοίτων ΙΕΚ δεν έχουν συμμετάσχει σε εξετάσεις πιστοποίησης ΕΟΠΠΕΠ. Και αυτό γιατί οι εξετάσεις γίνονται μετά από 2-3 χρόνια κι αφορούν κυρίως στο δημόσιο τομέα.
  • Το 36,6% επέλεξε ειδικότητα για λόγους εξειδίκευσης στο αντικείμενο σπουδών και το 35% για λόγους εύρεσης εργασίας.
  • Πάνω από 6 στους 10 είναι ικανοποιημένοι από τους εκπαιδευτές, την πρακτική άσκηση και τα πρόγραμμα σπουδών, τα οποία όμως πιστεύουν ότι χρειάζονται επικαιροποίηση.
  • Το 43% των ερωτηθέντων ήταν μισθωτοί και το 43,4% ήταν άνεργοι.
  • Το 33,6% βρήκε εργασία μέχρι 6 μήνες μετά την αποφοίτηση, ενώ δε βρήκε εργασία το 21%.
  • Από αυτούς που βρήκαν δουλειά, το 56,2% έχει σύμβαση ορισμένου χρόνου και το 38% έχει σύμβαση αορίστου ποσοστό το οποίο το 2012 ήταν 51%. Το 23,8% βρήκε εργασία στο δημόσιο και ανάλογο ποσοστό σε πολύ μικρές ιδιωτικές επιχειρήσεις.
  • Μόνο το 35% μένει στην εργασία πάνω από 1 έτος.
  • Το 37% θεωρεί ότι θα βρει εργασία μέσω φίλων και γνωστών, ενώ το 23,8% μέσω αγγελιών.
  • Το 50% περίπου δηλώνει ότι αξιοποίησε τις γνώσεις του στην πρώτη εργασία, κάτι που έχει αυξηθεί από το 2012.
  • Οι άνεργοι λένε ότι δε βρίσκουν εργασία λόγω οικονομικής κρίσης (68%) και έλλειψης εργασιακής εμπειρίας (58%), ενώ δηλώνουν αρνητική αξιολόγηση (51,7%) για μη επαρκή υποστήριξη από τον ΟΑΕΔ κλπ φορείς.
  • Το 90% θεωρεί απόλυτα σημαντικό να έχει κοινωνική ασφάλιση και 8 στους 10 θέλει η εργασία του να ανταποκρίνεται στα προσόντα του και να έχει ικανοποιητικές αποδοχές.
  • Μόνο τρεις στους δέκα (από 42% το 2012) έχουν πρόθεση να ψάξουν εργασία στο εξωτερικό, ίσως λόγω της πανδημίας.

Δείτε την έρευνα εδώ

Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στην αναγκαιότητα ανάληψης πολιτικών πρωτοβουλιών για τη στήριξη και τον εκσυγχρονισμό της Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης ώστε να ενισχυθεί η προσβασιμότητα των νέων ανθρώπων στην εργασία, ενώ την εκδήλωση χαιρέτησε με μια σύντομη εισαγωγική παρέμβαση ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, ο οποίος επεσήμανε τη σημαντική συμβολή αυτής της έρευνας σήμερα, μετά και τους τελευταίους μετασχηματισμούς στο εργασιακό πεδίο λόγω των συνεπειών της πανδημίας. Σε αυτές τις συνθήκες, τόνισε την ανάγκη να ενισχυθούν άμεσα και έμπρακτα οι δημόσιες δομές κατάρτισης, ώστε να αποτελέσουν λειτουργικούς κόμβους διασύνδεσης με την εργασία και γενικότερα με την παραγωγική διαδικασία.

Ο Διευθυντής ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ, Χρήστος Γούλας, και Αναπλ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Νίκος Φωτόπουλος, ανέλυσαν τα ερευνητικά ευρήματα στα οποία καταγράφεται η τρέχουσα κατάσταση και οι εξελίξεις των τελευταίων χρόνων στο πεδίο της Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης στη χώρα μας, αναφορικά με τις νέες προκλήσεις με τις οποίες έχει βρεθεί αντιμέτωπη η ελληνική κοινωνία, όπως οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης και η εξελισσόμενη πανδημία.

Ο Γ.Γ. ΕΕΕΚ & ΔΒΜ κ. Βούτσινος τόνισε ότι η έρευνα απέδειξε πάνω απ’ όλα τον επωφελή χαρακτήρα της τεχνικής-επαγγελματικής εκπαίδευσης. Υποστήριξε ότι το νέο νομοσχέδιο που την άλλη εβδομάδα έρχεται σε δημόσια διαβούλευση αντιμετωπίζει πολλές από τις αδυναμίες του συστήματος, ενώ τόνισε ότι θα διαπιστωθεί άμεσα ότι η τεχνική-επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση είναι προτεραιότητα της κυβερνητικής πολιτικής και το νομοσχέδιο αποτελεί μια ολιστική προσέγγιση του ζητήματος. Ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση για καμιά απόλυση, καμιά διαθεσιμότητα εκπαιδευτικών.

Ο πρώην Υπουργός Παιδείας και Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Φίλης τόνισε ότι «από τα ευρήματα της έρευνας καθρεφτίζεται η άθλια εικόνα της αγοράς εργασίας με τις συνθήκες χωρίς κοινωνική ασφάλιση, με γενική ανασφάλεια, με την πανδημία να γίνεται εφιάλτης. Η μεταρρύθμιση στην τεχνική επαγγελματική είναι κρίσιμη, γιατί έχει ζωτική σημασία για την οικονομία.

Η Βουλευτής και Τομεάρχης Παιδείας του Κιν. Αλλ. Χαρά Κεφαλίδου υποστήριξε ότι μέσω της εκπαίδευσης, που είναι η ραχοκοκκαλιά της ανάπτυξης, θα πρέπει διαδραματίσουμε ως χώρα πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις και πως ό,τι ψηφίζεται τώρα καθορίζει την κατάσταση για την επόμενη δεκαετία.

Κλείνοντας ο Διευθυντής του ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ Χρ. Γούλας σημείωσε ότι τα συνδικάτα έχουν πάντοτε στόχο τη δημιουργική συνεργασία με τις κυβερνήσεις και τις πολιτικές δυνάμεις και υποστήριξε ότι οι επιστημονικοί τους φορείς λειτουργούν με στόχο την ενδυνάμωση της εργασίας. Τόνισε επίσης πως χρειάζεται άλλος σχεδιασμός για την τεχνική-επαγγελματική εκπαίδευση, καθώς απευθύνεται σε ανήλικους οι οποίοι πρέπει να εκπαιδευτούν όχι μόνο ως τεχνίτες αλλά και ως πολίτες.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις