Οικονομία

Έρχεται δημοσιοποίηση επωνυμίας και αφαίρεση της ένδειξης «ΠΟΠ» για όσες γαλακτοβιομηχανίες παραβαίνουν τις προβλεπόμενες προδιαγραφές

Αφαίρεση της ένδειξης “Προσταυόμενης Ονομασίας Προελεύσεως” (ΠΟΠ) και δημοσιοποίηση τη επωνυμίας τους θα υποστούν όσες γαλακτοβιομηχανίες -μετά από σχετικό έλεγχο των κλιμακίων των αρμοδίων φορέων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης- αποδειχθεί πως δεν τηρούν τις προβλεπόμενες προδιαγραφές.

Αυτό αναφέρουν στο newsit.gr κύκλοι του Υπουργείου σε σχέση με ελέγχους σε γαλακτοβιομηχανίες και σούπερ μάρκετς που έχουν ξεκινήσει μικτά κλιμάκια της Γενικής Διεύθυνσης Τροφίμων του ΥΠΑΑΤ, του ΕΛΓΟ  ΔΗΜΗΤΡΑ και του ΕΦΕΤ από την περασμένη εβδομάδα.

Κατά τη διάρκεια των ελέγχων λαμβάνονται γαλακτοκομικά προϊόντα, τα οποία αποστέλλονται στα διαπιστευμένα εργαστήρια (πχ Γενικό Χημείο του Κράτους) για περαιτέρω χημικές αναλύσεις τα αποτελέσματα  (σε σχέση πχ αν τηρούνται οι προδιαγραφές «ΠΟΠ») των οποία θα δοθούν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων το συντομότερο δυνατόν.

Οι ίδιοι κύκλοι διευκρινίζουν πως τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων θα ανακοινωθούν από πλευράς Υπουργείου και έτσι θα δημοσιοποιηθεί η επωνυμία όποιας γαλακτοβιομηχανίας (εφόσον -φυσικά – αυτό προκύπτει από τους σχετικούς ελέγχους) δεν τηρεί τις προδιαγραφές «ΠΟΠ» (πχ στην φέτα), ενώ παράλληλα θα της αφαιρείται αμέσως η δυνατότητα να αποτυπώνει στην ετικέτα του προϊόντος της την ένδειξη «ΠΟΠ».

Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη, εκείνο το οποίο διερευνούν οι συγκεκριμένοι έλεγχοι είναι το αν κάθε γαλακτοβιομηχανία τηρεί τις όρους που της επιτρέπουν, βάσει νόμου, να φέρει στα προϊόντα της (πχ φέτα) την ένδειξη “ΠΟΠ”. Δηλαδή θα διερευνάται το αν μία βιομηχανία, η οποία παράγει πχ φέτα χρησιμοποιεί τη σωστή αναλογία πρόβειου – κατσικίσιου γάλατος ή αν αναμειγνύει το αιγο – πρόβειο γάλα (το οποίο απαιτείται να χρησιμοποιείται σε ορισμένη αναλογία έτσι ώστε να θεωρείται ένα τυρί “φέτα” και όχι “λευκό τυρί”) με  αγελαδινό το οποίο είναι πολύ φθηνότερο και, επίσης, εισάγεται στην Ελλάδα καθώς δεν επαρκεί η εγχώρια παραγωγή.

Αν μία βιομηχανία κάνει χρήση αυτής της πρακτικής, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, έχει ως αποτέλεσμα να πουλά ένα -στην πραγματικότητα- “λευκό τυρί” ως “φέτα”, δηλαδή να το πουλά πιο ακριβά σε σχέση με την τιμή που θα έπρεπε να πουλά (η αιγο-πρόβεια φέτα είναι πιο ακριβή από το “λευκό τυρί”) οδηγώντας σε αδικαιολόγηση αύξηση τιμών στο συγκεκριμένο προϊόν, σε στρέβλώση του ανταγωνισμού (σε βάρος βιομηχανίες που τηρούν τις προδιαγραφές “ΠΟΠ”) και σε πλήγματα στους Έλληνες παραγωγούς αιγο-πρόβιου γαλακτός.

Όπως δήλωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κος Λευτέρης Αυγενάκης σε σχέση με τους προαναφερθέντες ελέγχους, «αξιοποιούμε την κείμενη νομοθεσία για να προστατεύσουμε και να στηρίξουμε τους Έλληνες κτηνοτρόφους, την ελληνική γαλακτοβιομηχανία και τους Έλληνες καταναλωτές».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Τι αλλάζει για τους εργαζόμενους με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο – Τι ισχύει με 8ωρο και υπερωρίες
Το νέο εργασιακό νομοσχέδιο Κεραμέως δίδει τη δυνατότητα σε όποιον εργαζόμενο το επιθυμεί να εργαστεί έως 13 ώρες την ημέρα (κατ΄ εξαίρεση) σε έναν εργοδότη με προσαύξηση 40% στην αμοιβή
Group of people, female waitress working at cafe, wearing a protective mask. She is holding a trey with coffee cups
Διασπασμένη η ΕΕ απέναντι στους δασμούς Τραμπ – Σενάρια για δύο ταχύτητες ανάλογα με τον κλάδο των εξαγωγών
Σε δύο μπλοκ έχουν χωριστεί οι χώρες της ΕΕ απέναντι στις ΗΠΑ, ενώ δεν αποκλείεται να επιβληθούν αμερικανικοί δασμοί δύο ταχυτήτων ανάλογα με τον κλάδο των εισαγωγών από την ΕΕ
Ο Ντόναλντ Τραμπ στο προσωρινό κέντρο κράτησης μεταναστών «Αλκατράζ των αλιγάτορων» στο Οτσόπι της Φλόριντα
Σαφάρι της εφορίας σε ξενοδοχεία, ταβέρνες και παραλίες – «Όπλα» οι νέες τεχνολογίες και οι αυστηρές ποινές για παραβάτες
Το ελεγκτικό πλέγμα καλύπτει χιλιάδες εποχικές επιχειρήσεις, από ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια μέχρι ταβέρνες, beach bars και παραχωρήσεις παραλιών
Παραλία με ξαπλώστρες 2