Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Έρχεται το πρώτο νομοσχέδιο για φοροελαφρύνσεις – Τι θα προβλέπει και πότε θα κατατεθεί

Έρχεται το πρώτο νομοσχέδιο για φοροελαφρύνσεις – Τι θα προβλέπει και πότε θα κατατεθεί
Φωτογραφία InTime News

Η αντίστροφη μέτρηση για την κατάθεση του πρώτο οικονομικού νομοσχεδίου από την κυβέρνηση πλησιάζει. Αυτό θα είναι φορολογικού χαρακτήρα και αναμένεται να έχει γίνει νόμος του κράτους πριν από τον 15Αύγουστο. Θα αφορά την φορολογική ελάφρυνση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Αυτό αναμένεται να συμβεί αμέσως μετά την παρουσίαση των προγραμματικών δηλώσεων από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης. Τότε, θα έρθουν στην Βουλή οι πρώτες διατάξεις φορολογικού ενδιαφέροντος. Αφορούν στις διορθωτικές κινήσεις στη ρύθμιση των 120 δόσεων για τις επιχειρήσεις προκειμένου να κλείσουν «πληγές» οι οποίες εμποδίζουν τα νομικά πρόσωπα κερδοσκοπικού χαρακτήρα να διευθετήσουν τις φορολογικές τους εκκρεμότητες αλλά και την κατάργηση των εξαιρέσεων (σερβιριζόμενα ποτά, καφέδες) από τον μειωμένο ΦΠΑ 13% στον οποίο υπάγεται πλέον η εστίαση.

Για τις επόμενες κινήσεις στο φορολογικό πεδίο, τις οποίες η κυβέρνηση φιλοδοξεί να έχει νομοθετήσει έως τον Σεπτέμβριο θα χρειαστεί μια συνεννόηση με την τρόικα. Και αυτό γιατί θα πρέπει νωρίτερα να κλείσουν εκκρεμότητες οι οποίες συνδέονται με τις εκτιμήσεις των θεσμών για αποκλίσεις έναντι των φετινών στόχων πρωτογενούς πλεονάσματος εξαιτίας του πακέτου παροχών Τσίπρα.

Κατά πάσα πιθανότητα ο νέος υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα συναντηθεί με τους επικεφαλής των δανειστών την επόμενη εβδομάδα με αφορμή το ετήσιο συνέδριο του Economist.

Στο συνέδριο του Economist αναμένεται να μιλήσουν ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, ο πρόεδρος του EuroWorking Group Χανς Φάιλμπριφ, ο επικεφαλής του κλιμακίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα Ντέκλαν Κοστέλο, ο επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ Πίτερ Ντόλμαν και ο επικεφαλής της αποστολής του ESM στην Αθήνα Νικόλα Τζιαμαρόλι.

Το σχέδιο της νέας κυβέρνησης στο μέτωπο της φορολογίας προβλέπει:

  • Μείωση του κατώτατου συντελεστή της φορολογικής κλίμακας φυσικών προσώπων στο 9% από 22% σήμερα και του ανώτατου στο 40% από 45%, ενώ το αφορολόγητο θα διατηρηθεί στα σημερινά επίπεδα δηλαδή στα 8.636 ευρώ. Ο εισαγωγικός συντελεστής 9% θα αφορά εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, ενώ πάνω από αυτόν θα υπάρχουν τουλάχιστον 5 φορολογικά κλιμάκια. Αυτό σημαίνει ότι ο φόρος εισοδήματος για έναν μισθωτό χωρίς παιδιά με ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ, από 300 ευρώ που ανέρχεται σήμερα, θα μειωθεί στα 122,76 ευρώ. Θα έχει δηλαδή φορολογικό όφελος 177,24 ευρώ.
  • Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος σε διάστημα δύο χρόνων.
  • Σταδιακή κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, που επιβάλλεται στους έχοντες εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.
  • Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% για όλους εντός της πρώτης διετίας. Το κόστος του μέτρου ανέρχεται στα 850 εκατ. ευρώ.
  • Μείωση του φορολογικού συντελεστή στα επιχειρηματικά κέρδη στο 20% (σήμερα είναι 28%). Το σχέδιο προβλέπει τη μείωση του συντελεστή στο 24% το 2020 και στο 20% το 2021.
  • Μείωση της φορολογίας στα μερίσματα στο 5% από 10% από το 2020. Για παράδειγμα, μια μικρή επιχείρηση σήμερα, με φορολογητέο εισόδημα ύψους 30.000 ευρώ, πληρώνει στην εφορία 8.400 ευρώ (δεν συνυπολογίζεται προκαταβολή φόρου, τέλος επιτηδεύματος). Μετά τη φορολόγηση, το ποσό που μπορεί να διανεμηθεί στους μετόχους ανέρχεται στις 21.600 ευρώ, ποσό από το οποίο το κράτος θα πάρει 2.160 ευρώ. Το 2020 με τη μείωση του συντελεστή στο 24% και του φόρου στα μερίσματα στο 5% οι μέτοχοι θα μοιραστούν 21.660 ευρώ και το 2021 το ποσό των 22.800 ευρώ.
  • Αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα για τρία χρόνια.
  • Αναστολή του φόρου υπεραξίας.
  • Μείωση του ΦΠΑ με καθιέρωση δύο συντελεστών 11% και 22%, από 13% και 24% σήμερα.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις