Παρασκευή, 19 Απρ.
18oC Αθήνα

Έρχονται τα 14 πρατήρια φυσικού αερίου για τα αυτοκίνητα

Έρχονται τα 14 πρατήρια φυσικού αερίου για τα αυτοκίνητα

Το φυσικό αέριο στα αυτοκίνητα έρχεται πιο κοντά. Το φέρνει η ΔΕΠΑ η οποία το αργότερο μέχρι το τέλος Ιουνίου 2015 θα έχει δημιουργήσει 14 πρατήρια φυσικού αερίου.

Η εταιρεία σε συνεργασία με τα ΕΛΠΕ θα αναπτύξει δίκτυο πρατηρίων φυσικού αερίου σε ία προσπάθεια να διαδοθεί η αυτοκίνηση με φυσικό αέριο.

Τα στοιχεία αυτά ανέφερε ο συνεργάτης της ΔΕΠΑ, μεταλλειολόγος Γιώργος Χατζόπουλος, μιλώντας από το βήμα ημερίδας στη Θεσσαλονίκη.

Στην ομιλία του στην ημερίδα, που διοργάνωσε η εταιρεία ΣΑΜΑΡΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ- Σύμβουλοι Μηχανικοί, ο κ.Χατζόπουλος διευκρίνισε ότι πρόκειται για τρία πρατήρια στη Θεσσαλονίκη, από ένα σε Λάρισα, Βόλο και Λαμία και οκτώ στην Αθήνα .

Ο κ.Χατζόπουλος επισήμανε ακόμη ότι στόχοι της εταιρείας είναι η τοποθέτηση του FISIKON στην αγορά σε τιμή που κυμαίνεται στο επίπεδο του 1 ευρώ το κιλό, η ανάπτυξη συνεργασιών με εταιρείες εμπορίας αυτοκινήτων και η επιδότηση της μετατροπής ορισμένων οχημάτων, ώστε να χρησιμοποιούν συμπιεσμένο φυσικό αέριο (CNG).
Στη συνέχεια τόνισε ότι σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΔΕΠΑ, με διείσδυση 10% του φυσικού αερίου στην αγορά αυτοκίνησης, μπορεί να επιτευχθεί μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 750.000 τόνους ετησίως.
Αναφερόμενος στην οικονομία που θα κάνει ο ιδιοκτήτης αυτοκινήτου που χρησιμοποιεί φυσικό αέριο είπε πως ένα εργοστασιακό Volkswagen Passat χρειάζεται φυσικό αέριο αξίας μόλις 17,5 ευρώ για τη διαδρομή Αθήνα-Κατερίνη, όταν η αντίστοιχη τιμή για τη βενζίνη υπολογίζεται γύρω στα 47 ευρώ.

¨Για να αναπτυχθεί ταχύτερα η αγορά, η Πολιτεία θα πρέπει να διατηρήσει χαμηλή τη φορολογική επιβάρυνση, να διαθέσει εξειδικευμένες επιδοτήσεις μέσω προγραμμάτων του δημοσίου και της ΕΕ και να υποστηρίξει τα εναλλακτικά καύσιμα με επικοινωνιακές δράσεις για τα κοινωνικά τους οφέλη¨ σημείωσε ο κ.Χατζόπουλος κι ανέφερε το παράδειγμα της Ιταλίας, όπου οι εύστοχες κινήσεις από πλευράς και της πολιτείας είχαν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας αγοράς με τζίρο 1,7 δισ. ευρώ, όπου σήμερα λειτουργούν πάνω από 1000 πρατήρια συμπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG) και δραστηριοποιούνται περισσότερες από 50 μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Από την πλευρά του, ο σύμβουλος σε θέματα ενέργειας και ασφάλειας, Χρήστος Καραμουλάς, σημείωσε ότι η επένδυση μετατροπής ενός πρατηρίου σε σημείο διάθεσης φυσικού αερίου ανέρχεται σε περίπου 64000 ευρώ ενώ η απόσβεσή της γίνεται σε περίπου 3,5 χρόνια.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ ΜΠΕ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε