Πέμπτη, 22 Φεβ.
11oC Αθήνα

Ερυθρά Θάλασσα: Μειώθηκε το παγκόσμιο εμπόριο κατά 1,3% λόγω των επιθέσεων των Χούθι

Ερυθρά Θάλασσα: Μειώθηκε το παγκόσμιο εμπόριο κατά 1,3% λόγω των επιθέσεων των Χούθι
Φωτογραφία-Reuters

Μειώθηκε κατά 1,3% το παγκόσμιο εμπόριο λόγω των επιθέσεων μαχητών Χούθι σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, από τον Νοέμβριο έως τον Δεκέμβριο του 2023. Οι επιθέσεις οδήγησαν σε μείωση των όγκων φορτίων που μεταφέρονται σε αυτή την περιοχή, όπως ανέφερε σήμερα (11.1.2024) γερμανικό οικονομικό ινστιτούτο.

Επί του παρόντος περίπου 200.000 εμπορευματοκιβώτια μεταφέρονται μέσω της Ερυθράς Θάλασσας κάθε μέρα, συγκριτικά με 500.000 ημερησίως τον Νοέμβριο, όπως ανέφερε το ινστιτούτο IfW Kiel.

Οι επιθέσεις είχαν ως αποτέλεσμα να γίνουν εκτροπές στους πλόες με τα ταξίδια μεταξύ των ασιατικών κέντρων παραγωγής και των καταναλωτών στην Ευρώπη να διαρκούν έως και 20 ημέρες περισσότερο, δήλωσε ο διευθυντής του ερευνητικού κέντρου εμπορικής πολιτικής του IfW Kiel, Τζούλιαν Χιντς.

«Αυτό αντανακλάται επίσης στη μείωση των εμπορικών στοιχείων για τη Γερμανία και την ΕΕ ,καθώς τα μεταφερόμενα προϊόντα συνεχίζουν να βρίσκονται στη θάλασσα και δεν έχει γίνει εκφόρτωσή τους στα λιμάνια όπως προγραμματιζόταν», ανέφερε ο Χιντς σε ανακοίνωση.

Ναυτιλιακοί κολοσσοί, όπως η Maersk και η Hapag-Lloyd, στέλνουν τα καράβια τους σε μεγαλύτερα σε διάρκεια και πιο δαπανηρά ταξίδια περνώντας από το Ακρωτήριο Καλής Ελπίδας της Νότιας Αφρικής.

Οι στηριζόμενοι από το Ιράν μαχητές Χούθι, στην Υεμένη, έχουν εντείνει τις επιθέσεις σε σκάφη στην περιοχή του Κόλπου τους τελευταίους μήνες, για να δείξουν τη στήριξή του στην παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς που πολεμά κατά του Ισραήλ στη Γάζα.

Σε επίπεδο περιφερειών, ο δείκτης εμπορίου του IfW Kiel για τον Δεκέμβριο έδειξε ότι οι εξαγωγές από και οι εισαγωγές στην Ευρωπαϊκή Ένωση μειώθηκαν κατά 2% και 3,1%, αντίστοιχα. Οι ΗΠΑ κατέγραψαν μείωση 1,5% στις εξαγωγές και 1% μείωση στις εισαγωγές, αν και η εμπορική δίοδος της Ερυθράς Θάλασσας είναι λιγότερο σημαντική για τη χώρα.

Το εμπόριο της Κίνας εμφάνισε διαφορετική εικόνα, με τις εξαγωγές να αυξάνονται 1,3% και τις εισαγωγές να ενισχύονται κατά 3,1%. Το ινστιτούτο ανέφερε ότι αυτό ίσως οφείλεται στο επικείμενο Κινεζικό Νέο Έτος.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις