Πέμπτη, 29 Φεβ.
16oC Αθήνα

Έτοιμα γεύματα: Τι σηματοδοτεί το λουκέτο της Forky – Αγωνία για τον κλάδο των 10 δισ. ευρώ

Έτοιμα γεύματα: Τι σηματοδοτεί το λουκέτο της Forky – Αγωνία για τον κλάδο των 10 δισ. ευρώ

Στο ξημέρωμα του 2024 η πλατφόρμα παραγγελιών έτοιμων γευμάτων Forky με μια ανάρτηση στην ιστοσελίδα της, ανακοίνωσε ότι αναστέλλει την λειτουργία, οδηγώντας έτσι σε ανακατανομή μεριδίων στην αγορά και δημιουργώντας παράλληλα αγωνία για την επόμενη μέρα σε ένα κλάδο που «γιγαντώθηκε» απότομα την περίοδο των lockdowns.

Παράγοντες, εκτιμούν ότι η παγκόσμια αγορά παράδοσης έτοιμων γευμάτων κυμαίνεται στα 300 δισ. δολάρια, με την Ελλάδα να πραγματοποιεί τζίρο που φθάνει λίγο περισσότερο από τα 10 δισ. ευρώ. Παρ’ ότι πολλοί πίστευαν ότι οι παραγγελίες στο σπίτι, που «εκτοξεύτηκαν» όταν οι καταναλωτές αναγκάζονταν να παραμείνουν στα σπίτια τους ως μέτρο προστασίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού θα διαρκούσε και με την λήξη των μέτρων, ωστόσο τα γεγονότα τους διέψευσαν.

Ήδη τα μηνύματα που έρχονται από το εξωτερικό δεν είναι και πολύ αισιόδοξα, καθώς οι τζίροι μεγάλων εταιρειών που εξειδικεύονται στην παράδοση έτοιμων γευμάτων μειώθηκαν σημαντικά το προηγούμενο έτος. «Πρόκειται για ένα παγκόσμιο φαινόμενο» τονίζει στο newsit.gr εκπρόσωπος εταιρείας delivery, φέρνοντας ως παράδειγμα διεθνή ονόματα όπως etir, Just Eat Takeaway.com, Instacart και DoorDash, οι οποίες στον απολογισμό του 2023, βλέπουν δραματική μείωση των αποτελεσμάτων τους.

«Ντόμινο» για την Ελλάδα

Ανησυχία επικρατεί και στην Ελλάδα, μετά το λουκέτο της Forky, καθώς για πολλούς «κρούει τον κώδωνα του κινδύνου» στον κλάδο παραγγελιών έτοιμων γευμάτων.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η λήξη των περιοριστικών μέτρων και του εγκλεισμού στα σπίτια, σήμανε περισσότερες επιλογές για τους καταναλωτές, με σημαντικό ποσοστό εξ’ αυτών να επιλέγει να καταναλώνει στα εστιατόρια και εναλλακτικά είτε, να παραλαμβάνει ο ίδιος από το εστιατόριο της επιλογής του, είτε να παραγγέλνει απευθείας από το κατάστημα. 

Από την πλευρά τους τα εστιατόρια, προσαρμόζουν την πολιτική τους στις νέες συνθήκες και όλο και περισσότερα προτιμούν να αποστέλλουν τις παραγγελίες απευθείας τα ίδια, γλυτώνοντας έτσι τις προμήθειες προς τρίτους.  Συχνά μάλιστα, προχωρούν σε δελεαστικές προσφορές, για να καταστούν ανταγωνιστικά.

Τα σχέδια της Forky

Παρά το γεγονός ότι η Forky ανέστειλε την λειτουργία της, η ανακοίνωση που εξέδωσε, αφήνει ωστόσο πολλά υπονοούμενα για νέα σχέδια στον κλάδο της γαστρονομίας.  Ειδικότερα ολόκληρη η ανακοίνωση ανέφερε τα εξής: «Μετά από 10 χρόνια λειτουργίας και αμέτρητα γεύματα, το Forky αναστέλλει τη λειτουργία του. Θέλουμε να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας για την υποστήριξη και προτίμηση που μας δείξατε σε όλο το ταξίδι. Αυτή σας η εμπιστοσύνη ήταν το μυστικό συστατικό της επιτυχίας μας. Ήταν χαρά μας να μαγειρεύουμε και να σας σερβίρουμε νόστιμα, φρέσκα και υγιεινά γεύματα. Ωστόσο, ενώ μπορεί να αποχαιρετάμε το Forky, είμαστε παράλληλα ενθουσιασμένοι να μοιραστούμε μαζί σας ότι αυτό δεν είναι το τέλος της γαστρονομικής μας περιπέτειας. Κρατήστε την όρεξή σας, γιατί τα καλύτερα έρχονται»

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις