Πέμπτη, 25 Απρ.
23oC Αθήνα

Έτσι θα μειωθεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2020

Έτσι θα μειωθεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2020

Μονόδρομος είναι για την κυβέρνηση η επαναδιαπραγμάτευση των πρωτογενών πλεονασμάτων των επόμενων ετών, στην περίπτωση που θέλει να φανεί συνεπής στις προεκλογικές της δεσμεύσεις ειδικά σε ό,τι αφορά το κομμάτων των φοροελαφρύνσεων.

Σύμφωνα με τους υπάρχοντες υπολογισμούς το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019, θα επιτευχθεί με βάση τον στόχο του 3,5%. Σε αυτό φαίνεται να συμφωνούν τόσο οι δανειστές, όσο και η κυβέρνηση. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και για το 2020. Εφόσον γίνουν πράξη οι ελαφρύνσεις στους φόρους, τότε μάλλον η άσκηση δεν βγαίνει. Οι δανειστές θέλουν την επαναφορά της μείωσης του αφορολόγητου, κάτι που η κυβέρνηση δεν θέλει με τίποτε ούτε καν να συζητήσει.

Κατά συνέπεια αναζητούν άλλες λύσεις. Μία εξ αυτών είναι η έμμεση μείωση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος από το 3,5% ακόμη και στον προϋπολογισμό του 2020. Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους ότι θα τηρήσει τα συμφωνηθέντα «παράγοντας» πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ και το 2019 και το 2020. Ωστόσο, στο τραπέζι υπάρχει το σενάριο του συνυπολογισμού των κερδών από τα ANFAs και τα SMPς στον μνημονιακό ορισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος. Αν αυτό συμβεί, αυτομάτως θα δημιουργηθεί ένα «μαξιλάρι» της τάξεως των 1,2 δισ. ευρώ για την χρηματοδότηση των μέτρων φορολογικής ελάφρυνσης.

«Ο προγραμματισμός του πρωθυπουργού και του οικονομικού επιτελείου είναι να χτίσουμε όλες τις αναγκαίες συνθήκες ώστε να πετύχουμε αυτόν τον στόχο μέσα στο 2020. Από την πλευρά μας απαιτούνται σοβαρότητα, αξιοπιστία και υλοποίηση μεταρρυθμιστικών πολιτικών, σε πλαίσιο δημοσιονομικής πειθαρχίας. Ήδη θέτουμε προς συζήτηση αυτό το κρίσιμο ζήτημα στους εταίρους και δανειστές. Ωριμάζουν οι συνθήκες ώστε να τεθούν πιο ρεαλιστικοί στόχοι», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Ο Χρ. Σταϊκούρας τονίζει πως φέτος δεν θα υπάρξει δημοσιονομικό κενό, ενώ εξηγεί ότι οι παρεμβάσεις του 2020 στη φορολογία θα εξαρτηθούν από τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο. Όπως σημειώνει το μόνο μέτρο που έχει αποφασιστεί για το 2020 είναι η μείωση των συντελεστών φορολόγησης των επιχειρήσεων από το 28% στο 24% για τα εισοδήματα του 2019. Για τον αν θα υπάρξει δεύτερη δόση της μείωσης του ΕΝΦΙΑ, διαβεβαιώνει: «Ναι, θα υπάρξει. Η δέσμευσή μας ισχύει στο ακέραιο. Και θα γίνει πράξη το συντομότερο δυνατόν».

«Εκτιμούμε ότι με την αύξηση του ρυθμού μεγέθυνσης της οικονομίας, την ταχεία επιστροφή στην κανονικότητα, τη δημοσιονομική πειθαρχία όλων των φορέων της γενικής κυβέρνησης, την υιοθέτηση ρεαλιστικών οροφών δαπανών, την αξιολόγηση δαπανών, την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, την προώθηση συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα, και τη σωστή υλοποίηση του πλαισίου ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ιδιωτών, θα δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος για μείωση φόρων και το 2020» αναφέρει.

Ο υπουργός αναμένει επίσης νέες αναβαθμίσεις του αξιόχρεου της χώρας από τους οίκους αξιολόγησης, εκτιμώντας ότι είναι εφικτή η επενδυτική βαθμίδα έως τα τέλη του 2020.

Σε ό,τι αφορά στις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου, που υπερβαίνουν τα 2 δισ. ευρώ, ο υπουργός Οικονομικών αναφέρει πως «δική μας δέσμευση είναι ο εντοπισμός και η εξάλειψη εκείνων των συστημικών δυσλειτουργιών που αποτελούν την πηγή δημιουργίας νέων ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων». Αποκαλύπτει, μάλιστα, ότι «έχει ξεκινήσει ήδη η κατάρτιση ενός πλάνου αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών, σε συνεργασία με τις οικονομικές υπηρεσίες των συναρμόδιων υπουργείων».

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις