Πέμπτη, 25 Απρ.
23oC Αθήνα

Eurogroup: Έγινε το πρώτο βήμα για τη μείωση των πλεονασμάτων, απαιτούνται κι άλλα!

Eurogroup

Μετά την ολοκλήρωση της 5ης αξιολόγησης και υπό την προϋπόθεση ότι η έκθεση των δανειστών θα είναι θετική, ξεκινάει η εξέταση του αιτήματος της Ελλάδος για μείωση των πλεονασμάτων. Η αρχή έγινε χθες με τον υπουργό Οικονομικών να ενημερώνει τους ομολόγους τους, αλλά και τον μεγαλύτερο πιστωτή της Ελλάδος τον ESM για τις προθέσεις της χώρας.

Ο υπουργός Οικονομικών είχε συναντήσεις με τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, το νέο επίτροπο οικονομικών υποθέσεων Πάολο Τζεντιλόνι αλλά και τον Κύπριο ομόλογό του Κωνσταντίνο Πετρίδη. Τους ενημέρωσε για την πορεία της οικονομίας, τις επιδόσεις της, και βέβαια τις επιδιώξεις της Ελλάδος. Πρώτη εξ αυτών θα είναι η διεκδίκηση για την μείωση των πλεονασμάτων.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό το αίτημα θα μπει στο τραπέζι στο Eurogroup του Μαρτίου και η εξέτασή του θα ξεκινήσει λίγο αργότερα. Πάντως οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι μάλλον είναι ιδιαίτερα φιλόδοξος ο στόχος κλείσει το θέμα μέσα στο πρώτο 6μηνο του 2020, και δεν αποκλείεται οι συζητήσεις να συνεχιστούν και το δεύτερο 6μηνο του έτους.

Click4more Όλες οι αλλαγές στο ασφαλιστικό – Ποιοι θα πάρουν αυξήσεις και πόσο – Αναλυτικά παραδείγματα

Ο δρόμος δεν είναι στρωμένος με τριαντάφυλλα. Υπάρχουν επιφυλακτικές δυνάμεις, όπως για παράδειγμα η Γερμανία και βέβαια ο ESM. Ο Π. Τζεντιλόνι, με τις δηλώσεις του μετά την συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών έδειξε ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερη βιασύνη ώστε να κλείσει το θέμα των πλεονασμάτων. Συγκεκριμένα δήλωσε «είχα μια πολύ καλή συνάντηση με τον Χρήστο Σταϊκούρα. Είναι ένας συνεχιζόμενος διάλογος, που θα συνεχιστεί από την πλευρά μου στις αρχές Φεβρουαρίου με επίσκεψη στην Αθήνα. Νομίζω ότι τους τελευταίους μήνες η Ελλάδα πήρε πολύ ενδιαφέρουσες αποφάσεις, αλλά η συζήτηση για το μέλλον είναι ανοιχτή και νομίζω ότι βρίσκεται στην αρχή»…

Από την πλευρά του ο Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος ναι μεν δεν δείχνει να είναι αντίθετος, αλλά επίσης δεν δείχνει και να βιάζεται ιδιαίτερα τόνισε ότι: «συνάντησα τον υπουργό στο πλαίσιο του τακτικού διαλόγου που έχουμε, που είναι καλός, γιατί ο ESM έχει εκταμιεύσει σχεδόν 200 δισ. ευρώ στην Ελλάδα και ενδιαφερόμαστε πολύ για τις οικονομικές εξελίξεις. Η αποστολή των θεσμών βρίσκεται στην Αθήνα και είναι η κατάλληλη στιγμή να επανεξετάσουμε την κατάσταση. Να δούμε εάν η πρόβλεψή μας για την ανάπτυξη είναι σωστή –οι προοπτικές είναι λίγο πιο θετικές σε σχέση με την εκτίμησή μας πριν από δύο μήνες- αλλά όλα πρέπει να επιβεβαιωθούν. Πρέπει επίσης άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν το DSA να αποτιμηθούν από κοινού από τους θεσμούς και να υποβάλουμε έκθεση στο Eurogroup πιθανώς σε δύο μήνες», είπε ερωτηθείς σχετικά στο πλαίσιο της καθιερωμένης συνέντευξης μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Τα αιτήματα της ελληνικής πλευράς κινούνται σε τρεις άξονες:

Συγκεκριμένα:

  • Αλλαγή της χρήσης κερδών από ANFAs και SMPs από την εξυπηρέτηση του χρέους στη χρηματοδότηση επενδύσεων.
  • Μείωση των στόχων πρωτογενών πλεονασμάτων από το 3,5% του ΑΕΠ στη ζώνη του 2%-2,5% από το 2021, που θα δημιουργήσει δημοσιονομικό χώρο από 2 έως και 3 δισ. ευρώ.

Καθιέρωση ενός μηχανισμού που θα επιτρέπει να μεταφέρονται τα όποια υπερπλεονάσματα από χρόνο σε χρόνο.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις