Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Eurogroup και ΔΝΤ καθορίζουν τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα;

Eurogroup

Τα ανοιχτά θέματα που επεσήμαναν ΔΝΤ και Eurogroup, αποτελούν βραδυφλεγείς βόμβες στα χέρια της κυβέρνησης.

Σε δίλημμα βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση, αναφορικά με τα επόμενα βήματά της, μετά τα χαστούκια από Eurogroup και ΔΝΤ και μάλιστα σε διάστημα λιγότερο από 24ώρες.

Το θέμα προστασίας της πρώτης κατοικίας, έχει μπει στις καλένδες και η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να επιλέξει ανάμεσα στην άτακτη υποχώρηση ή στην μετωπική σύγκρουση. Την ίδια ώρα παγωμένα παραμένουν δύο κομβικής σημασίας ζητήματα για την κυβέρνηση: Η ρύθμιση σε δόσεις των οφειλών σε ασφαλιστικά Ταμεία και Εφορία. Και εκεί υπάρχουν σοβαρές αντιρρήσεις της τρόικας και η κυβέρνηση θα βρεθεί μπροστά στην επιλογή της υποχώρησης ή της ρήξης.

Η απάντηση στο εν λόγω δίλημμα μόνο εύκολη δεν είναι δεδομένου, ότι ναι μεν μπορεί η κυβέρνηση να έχει εξασφαλίσει μία σχετική ανοχή από την τρόικα, ωστόσο αυτό γνωρίζουν πολύ καλά στο Μέγαρο Μαξίμου ότι δεν θα διαρκεί εσαεί. Υπάρχει ημερομηνία λήξης και αυτή είναι η 26η Μαΐου, ημέρα κατά την οποία και διεξάγονται οι ευρωεκλογές.

Τι θα συμβεί μετά; Με πιθανή και την ήττα στις ευρωεκλογές, κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι η κατάσταση θα είναι διαχειρίσιμη. Θα μπορέσει η κυβέρνηση να αντέξει ένα ολόκληρο καλοκαίρι, υπό αμφισβήτηση, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό;

Κατ΄ αρχήν στο Μέγαρο Μαξίμου απορρίπτουν για την ώρα το ενδεχόμενο των μονομερών ενεργειών σε αυτά τα κομβικής σημασίας ζητήματα. Πιστεύουν -και αυτό λένε προς τα έξω- ότι αργά ή γρήγορα θα βρεθεί η χρυσή τομή με τους δανειστές. Μάλιστα μετά την χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup, το υπουργείο Οικονομικών ανέφερε ότι έχουν συμφωνηθεί οι βασικοί άξονες για την πρώτη κατοικία. Οι πληροφορίες βέβαια λένε ακριβώς το αντίθετο, ότι δηλαδή ακόμη υπάρχει απόσταση και θα πρέπει κάποιος να κάνει πίσω.

Την ίδια στιγμή σιγή ασυρμάτου υπάρχει και για το θέμα των 120 δόσεων σε Ταμεία και Εφορία. Το υπουργείο Εργασίας διατείνεται ότι το σχέδιο νόμου θα έρθει στην Βουλή έως το τέλος του μήνα, αλλά ακόμη δεν υπάρχει καμία τέτοια ένδειξη ή πληροφορία. Σε ότι αφορά τις δόσεις από την Εφορία, το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι δεν θα είναι οριζόντια, θα υπάρχουν κριτήρια και παράλληλα δεν είναι θέσφατο ότι τελικά θα είναι 120 δόσεις και κάλλιστα θα μπορούσε να είναι και λιγότερες.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό η κυβέρνηση καλείται να σταθμίσει τα δεδομένα και να αποφασίσει. Και σίγουρα η μελλοντική στάση των δανειστών μπορεί τελικά να καθορίσει και τον χρόνο των εκλογών.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις