Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Eurogroup live: Συμφωνία για την Ελλάδα! Deal και για την ελάφρυνση του χρέους!

Eurogroup
Φωτογραφία: Reuters

– Καταιγιστικές εξελίξεις στο Eurogroup, όπου επήλθε συμφωνία για την Ελλάδα!
– Κάτι παραπάνω από θετικά τα μηνύματα του Μάριο Σεντένο για την χώρα μας μετά την συμφωνία
– Στα 10 χρόνια η αποπληρωμή των δανείων του EFSF – Ζήτημα που αποτέλεσε και την αιτία της εμπλοκής που για κάποιες ώρες έδειχνε να προμηνύει… ναυάγιο!
– 15 δισεκατομμύρια ευρώ η εκταμίευση της δόσης
– Κατά ριπάς οι πληροφορίες από διεθνή μέσα ενημέρωσης
– Λεπτό προς λεπτό όλες οι εξελίξεις στο live blog του newsit.gr

Ακόμη ένα Eurogroup με πρωταγωνίστρια την Ελλάδα. Ακόμη μια συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης που -κατά τις εκτιμήσεις που τελικά επαληθεύτηκαν- “τράβηξε” πολύ. Στις 16:00 ξεκίνησε το ματς. Στην συνέχεια… διεκόπη αλλά τελικά βγήκε “λευκός καπνός” αφού επήλθε συμφωνία!

Τον Αύγουστο τελειώνει το πρόγραμμα και μετά από οκτώ χρόνια η Ελλάδα ετοιμάζεται για την επιστροφή της στις αγορές. Όχι χωρίς… παρακολούθηση και με τις περικοπές στις συντάξεις και τη μείωση του αφορολογήτου να χαρακτηρίζονται ήδη από τον ESM, μονόδρομος.

Παρακολουθήστε λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις στο live blog του newsit.gr

Πριν το Eurogroup, η έκθεση του ESM

Στο ειδικό κεφάλαιο για την Ελλάδα, που περιλαμβάνει ο ετήσιος απολογισμός του ESM, υπογραμμίζεται ότι η χώρα έχει κάνει σημαντική πρόοδο στη σταθεροποίηση της οικονομίας της. «Είναι σημαντικό η Ελλάδα να συνεχίσει σε αυτή την πορεία για να ανακτήσει σταθερή πρόσβαση στις αγορές» αναφέρεται συγκεκριμένα και σημειώνεται ότι παρότι η εμπιστοσύνη των αγορών προς τη χώρα έχει ενισχυθεί, η ελληνική οικονομία έχει να αντιμετωπίσει ένα δύσκολο οικονομικό και χρηματοπιστωτικό περιβάλλον. «Η Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπίσει τις εναπομείνασες προκλήσεις πριν τη λήξη του προγράμματος, για να μπορέσει να χτίσει πάνω στα επιτεύγματά της, τη μετά-πρόγραμμα εποχή» σημειώνεται.

Μείωση συντάξεων και αφορολόγητο

Επιπλέον, επισημαίνεται ότι οι ελληνικές Αρχές θέσπισαν πρόσθετα μέτρα για την περίοδο μετά το πρόγραμμα, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, προκειμένου να παράσχουν πρόσθετες διασφαλίσεις ότι θα επιτευχθεί ο μεσοπρόθεσμος στόχος πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ. Τα μέτρα αυτά αφορούν την προσαρμογή των συντάξεων από το 2019 και τη μείωση του αφορολόγητου εισοδήματος από το 2020. Επιπλέον, υπό την προϋπόθεση της επίτευξης του μεσοπρόθεσμου πρωτογενούς πλεονάσματος, την ανάπτυξη μπορούν να στηρίξουν μέτρα όπως οι φορολογικές μειώσεις, οι στοχοθετημένες δαπάνες για πολιτικές αγοράς εργασίας, οι επενδύσεις και οι κοινωνικές παροχές. Σημειώνεται, επίσης, ότι η Ελλάδα έχει ήδη εφαρμόσει ορισμένα κοινωνικά μέτρα το 2017, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής του προγράμματος κοινωνικής αλληλεγγύης

Σε ό,τι αφορά το δημόσιο χρέος της Ελλάδας, τονίζεται ότι βρισκόταν στο 178,6% του ΑΕΠ το 2017. Για να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ο ESM εφάρμοσε με επιτυχία τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που αποφασίστηκαν στο Eurogroup, στο τέλος του 2016. Ο ESM εκτιμά ότι ως το 2060 αυτά τα μέτρα θα μειώσουν τον δείκτη χρέος προς ΑΕΠ, κατά περίπου 25%. Ένα δεύτερο πακέτο μέτρων για το χρέος θα μπορούσε να εφαρμοστεί μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος του ESM. Αυτά θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων:
– την αναμόρφωση των δανείων του EFSF με επιμήκυνση της ωρίμανσης των δανείων και
– την περαιτέρω αναβολή τόκων και πληρωμών από 0 έως 15 χρόνια.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις