weather-icon °C AΘΗΝΑ

Eurogroup: Πλώρη για τη δόση με… νέες απαιτήσεις από τους δανειστές

Eurogroup: Πλώρη για τη δόση με… νέες απαιτήσεις από τους δανειστές

Στο υπουργείο Οικονομικών, όχι μόνο εκφράζουν την αισιοδοξία τους, ότι αύριο θα εγκριθεί από το Eurogroup στο Βουκουρέστι η δόση, αλλά κάνουν και σχέδια για την επόμενη ημέρα. Στα σχέδια αυτά περιλαμβάνεται η άμεση νέα έξοδος στις αγορές με την έκδοση 3ετούς ομολόγου και αμέσως μετά η αποπληρωμή των 6,5 δις στο ΔΝΤ.

Σε ό,τι αφορά την έκδοση του ομολόγου, πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν θα πρέπει να αποκλειστεί αυτό να συμβεί, ακόμη και μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Κομισιόν

Στην αναφορά της η Κομισιόν εμφανίζει μία σειρά από αστερίσκους στις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει η κυβέρνηση με χρονικό ορίζοντα την 31η Δεκεμβρίου 2018 παραπέμποντας ορισμένες εκκρεμότητες για την τρίτη αξιολόγηση η οποία αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές Μαΐου.

Οι αστερίσκοι της Κομισιόν αφορούν κυρίως το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας μέτωπο στο οποίο η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε τροποποιήσεις των υφιστάμενων διατάξεων του νόμου Κατσέλη ενώ οι θεσμοί θα παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις. Διορθωτικές κινήσεις ζητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στις προσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων διαπιστώνοντας ταυτόχρονα ότι  κανένας από τους 69 μόνιμους γενικούς γραμματείς στο δημόσιο δεν έχει τοποθετηθεί.

Για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας οι ενστάσεις των θεσμών είναι πολλές, όπως άλλωστε και οι δεσμεύσεις «συμμόρφωσης» τις οποίες έχει αναλάβει η κυβέρνηση και θα κληθεί να τηρήσει το επόμενο διάστημα  με βασικότερη τη λειτουργία μέχρι το τέλος Απριλίου της ηλεκτρονικής πλατφόρμας μέσω της οποίας θα υποβληθούν αιτήσεις από τους κόκκινους δανειολήπτες.

Επίσης η ελληνική κυβέρνηση καλείται να δεσμευθεί ότι δεν θα παρατείνει πέραν της 31ης Δεκεμβρίου 2019, την ισχύ του νέου πλαισίου ή το πεδίο εφαρμογής του και θα προχωρήσει σε διορθωτικές κινήσεις εφόσον ανακύψουν πρακτικά ή νομικά προβλήματα κατά την ενεργοποίησή του. Σημαντική παράμετρο αποτελεί και η ανάγκη έγκρισης της DG Comp (Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) καθώς θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι η προβλεπόμενη (150 εκατ. ευρώ φέτος και 200 εκατ. ευρώ από του χρόνου) επιχορήγηση της δόσης στεγαστικού δανείου δεν συνιστά κρατική ενίσχυση.

Για όλα τα παραπάνω, η Κομισιόν διαμηνύει πως θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις συνδέοντας μάλιστα ορισμένες από τις νέες κυβερνητικές δεσμεύσεις με τον τρίτο γύρο ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας η επιτυχής ολοκλήρωση του οποίου τον Ιούνιο, θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για μία ακόμα εκταμίευση κερδών από ελληνικά ομόλογα.

Νέα προαπαιτούμενα

Στις νέες κυβερνητικές δεσμεύσεις περιλαμβάνονται εννέα προαπαιτούμενα που πρέπει να υλοποιηθούν έως τα μέσα του 2019 τα οποία προβλέπουν:

  • Μία νέα αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων προκειμένου να πλησιάσουν τις εμπορικές τιμές.
  • Εναρμόνιση με τη σύσταση του Ελεγκτικού Συνεδρίου αναφορικά με την δημιουργία νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών σε ιδιώτες.
  • Ολοκλήρωση του clawback στις δαπάνες υγείας.
  • Μεταρρύθμιση στα προνοϊακά επιδόματα.
  • Επιτάχυνση στις παρεμβάσεις αναφορικά με το Κτηματολόγιο.
  • Ενεργοποίηση του μοντέλου Target στην αγορά ενέργειας.
  • Ολοκλήρωση της αντικατάστασης των μελών ΔΕΚΟ που ανήκουν στο Yπερταμείο σε περίπτωση που κριθεί ότι χρειάζεται .
  • Ιδιωτικοποιήσεις σε Μαρίνα Αλίμου και ΕΛΠΕ.
  • Διενέργεια ανεξάρτητης αξιολόγησης για τη στελέχωση του δημοσίου και ολοκλήρωση των τοποθετήσεων.
#TAGS MM