Σάββατο, 27 Απρ.
24oC Αθήνα

Αγρότες: Σήμερα το συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. – Στην ατζέντα αγροτική κρίση και Ουκρανία

Αγρότες: Σήμερα το συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. – Στην ατζέντα αγροτική κρίση και Ουκρανία

Σήμερα (26.03.24) είναι προγραμματισμένο το συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, στο οποίο θα συμμετάσχει και ο Έλληνας Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Λευτέρης Αυγενάκης.

Τα θέματα συζήτησης είναι τα εξής η ανάγκη ταχείας και διαρθρωτικής αντιμετώπισης της τρέχουσας κρίσης στον γεωργικό τομέα και η κατάσταση των γεωργικών αγορών μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Νωρίτερα, από τη σύνοδο θα συνεδριάσει η ομάδα των υπουργών Γεωργίας και Αλιείας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην ΕΕ για την προετοιμασία της ατζέντας της συνεδρίασης του Συμβουλίου των Υπουργών.

Υπενθυμίζεται ότι το ΕΛΚ με απόφασή του έχει υιοθετήσει τις 19 θέσεις που έχει καταθέσει η Ελλάδα για την ανάγκη αντιμετώπισης της κρίσης στον αγροτικό τομέα, όπως άλλωστε έχει γίνει και με την ομάδα των χωρών του Νότου, EUMED-9, η οποία θα συνεδριάσει για το ίδιο θέμα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξη.

Με βάση τις πληροφορίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι υπουργοί Γεωργίας θα ανταλλάξουν απόψεις σε συνέχεια των εργασιών που πραγματοποίησε η Επιτροπή μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γεωργίας και Αλιείας που πραγματοποιήθηκε στις 26 Φεβρουαρίου 2024.

Το Συμβούλιο θα συζητήσει την τρέχουσα κατάσταση στις γεωργικές αγορές της ΕΕ, ιδίως μετά τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Η ανταλλαγή απόψεων θα βασιστεί σε πληροφορίες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη.

Ο Ουκρανός υπουργός Αγροτικής Πολιτικής και Τροφίμων, Μίκολα Σόλσκι (Mykola Solskyi), θα απευθύνει ομιλία στο Συμβούλιο πριν από την ανταλλαγή απόψεων των υπουργών.

Μεταξύ των «άλλων θεμάτων» της ημερήσιας διάταξης, η βελγική προεδρία θα παράσχει δημόσια πληροφορίες σχετικά με τις εκδηλώσεις που διοργάνωσε για το μέλλον της γεωργίας και της κοινής γεωργικής πολιτικής (ΚΓΠ).

Επίσης, σε δημόσια συνεδρίαση, η Προεδρία θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα του συμποσίου «Έκκληση για τη φροντίδα της καλής μεταχείρισης των ζώων» (Βρυξέλλες, 29 Ιανουαρίου 2024), ενώ η ισπανική αντιπροσωπεία θα παράσχει πληροφορίες σχετικά με την πρόσφατη απόφαση του Δικαστηρίου στην υπόθεση C-330/22 που αφορά την αλιεία. Η πορτογαλική αντιπροσωπεία θα παράσχει δημόσια πληροφορίες σχετικά με την ευρωπαϊκή στήριξη της ναυτιλίας, της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας.

Επιπλέον, κατόπιν αιτήματος της γαλλικής αντιπροσωπείας, θα υπάρξει ένα σημείο «Άλλες εργασίες» σχετικά με την επικείμενη επιλογή του νέου Γενικού Διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων.

Η αυστριακή αντιπροσωπία θα παράσχει πληροφορίες σχετικά με τις προκλήσεις που θέτει για τις ευρωπαϊκές γεωργικές και δασικές επιχειρήσεις ο κανονισμός για την αποψίλωση των δασών, ενώ η λιθουανική αντιπροσωπία θα ενημερώσει το Συμβούλιο σχετικά με τα αποτελέσματα της συνόδου των υπουργών Γεωργίας των Σκανδιναβικών χωρών και της Βαλτικής.

Τέλος, κατόπιν αιτήματος της ισπανικής αντιπροσωπίας, θα υπάρξει συζήτηση με θέμα τις νέες γονιδιωματικές τεχνικές.

Μακρο-οικονομία Τελευταίες ειδήσεις