Δευτέρα, 3 Ιουν.
31oC Αθήνα

Αποταμιεύσεις νοικοκυριών: Στον «πάτο» της ΕΕ η Ελλάδα – Εξανεμίστηκε το κομπόδεμα των lockdown

Αποταμιεύσεις νοικοκυριών: Στον «πάτο» της ΕΕ η Ελλάδα – Εξανεμίστηκε το κομπόδεμα των lockdown

Στη χαμηλότερη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) βρέθηκε η Ελλάδα το 2023 σε ό,τι έχει να κάνει με τις αποταμιεύσεις των νοικοκυριών, σύμφωνα με την εαρινή έκθεση της Κομισιόν.

Με τον ρυθμό μεταβολής των αποταμιεύσεων των ελληνικών νοικοκυριών, μάλιστα, να έχει πέσει σε αρνητικό έδαφος, έχει οδηγήσει σε εξαφάνιση το μικρό κομπόδεμα που κατάφεραν να βάλουν στην άκρη οι Έλληνες κατά την διάρκεια των ετών της πανδημίας και των lockdown (2020-2021) όπου η κατανάλωση περιορίστηκε δραστικά.

Η Ελλάδα είναι και η μοναδική χώρα σε επίπεδο ΕΕ και Ευρωζώνης που καταγράφει αρνητικά ποσοστά…

Συγκεκριμένα, η Κομισιόν εκτιμά πως εκτός της διετούς εξαίρεσης της πανδημίας, η Ελλάδα έχει να δει θετικό ρυθμό μεταβολής των αποταμιεύσεων από πριν την κρίση χρέους, με τον μέσο όρο του διαστήματος 2005-2009 να ανέρχεται σε 5,9%.

Έκτοτε η μνημονιακή ύφεση οδήγησε σε μεγάλη καταβύθιση στα εισοδήματα κι ως εκ τούτου και στις αποταμιεύσεις, με μοναδική ειδική περίπτωση τα προαναφερθέντα δύο χρόνια. Από το 2022, και επίσημα, οι αποταμιεύσεις των Ελλήνων, επανήλθαν σε «μνημονιακά», αρνητικά επίπεδα (2,4% το 2020, 3,6% το 2021, -3,1% το 2022).

Οι εκτιμήσεις για το 2023, 2024, 2025 είναι επίσης αρνητικές (-2,17%, -1,5%, -1,3% αντίστοιχα), και μάλιστα επιδεινούμενες σε σχέση με τις προβλέψεις στο πλαίσιο των φθινοπωρινών προβλέψεων της Κομισιόν.

Είναι χαρακτηριστικό, πως στην ίδια περίοδο που τα ποσοστά αύξησης των αποταμιεύσεων των Ελλήνων είναι αρνητικά, σε ΕΕ και Ευρωζώνη κινούνται σε διψήφια ποσοστά, που κατά περιπτώσεις ξεπερνούν ακόμα και το 15%…

Μακρο-οικονομία Τελευταίες ειδήσεις